Klobáskový festival v Békescsabe na vlastné oči!

Jubilejný 20-ty ročník klobáskového festivalu v Békescsabe

Békescsaba, alebo preložené do slovenčiny – Békešská Čaba, je župné mesto v juhovýchodnom Maďarsku, ktoré okrem toho, že je železničným uzlom, nachádza sa v najúrodnejšej časti Maďarska. V stredoveku mesto  obývali Slováci, ktorí pomaly zanikli a noví sa prisťahovali okolo roku 1700, po oslobodení z tureckej nadvlády. V roku 1880 bol pomer obyvateľov Slovákov voči Maďarom štvornásobne vyšší, no okolo roku 1920 to už bolo vyrovnané. 

Klobásový festival

Posledný októbrový víkend sa  v Békescsabe niesol v znamení vôní, chutí svetoznámych čabajských klobás, hudby, tanca  a gastronomických slávností.

Keď sa povie „čabajka“…

Čabajská klobása – v slovenských končinách ľudovo nazývaná  čabajka,   je údenina, ktorá je  typická pre maďarskú a juhoslovenskú kuchyňu. Špecifická chuť mäsa a papriky a sýtočervená farba sú pre túto klobásovú pochúťku charakteristické. Jej výroba sa datuje do  18. storočia, keď  slovenskí prisťahovalci v meste Békescsaba a okolí postupne tvorili jej chuť.  Pôvodne sa vyrábala zo zostatkov po zabíjačke, no časom sa klobása zmenila na lahôdku, ktorá si podmanila svet a recept sa značne upravil. Vyrába sa z bravčového ľubovoľného  mäsa a tretiny bôčika, no skladba mäsa nesmie byť príliš chudá.

Čabajka a gyulajská klobása – aký je medzi nimi rozdiel?

Používa sa preto mäso z  plemena mangalica, ktoré sa naloží do soli a nechá sa v chlade aspoň deň stáť. Potom sa pomelie a dochutí mletou paprikou – podľa chuti  v pomere štipľavou a sladkou, cesnakom a rascou. Dôležité je, že do pravej čabajky nepatrí žiadne korenie,  na rozdiel od rovnako skvelej, ale možno menej slávnej gyulajskej klobásy. Zmes je dôležité  dobre premiešať. Plní sa  do prírodných čriev a vyúdi studeným dymom z dreva ovocných stromov. Čabajka má byť dlhá aspoň 20 cm a taká suchá, aby sa dala lámať rukou. Konzumuje sa zväčša za studena a s chlebom.
Výrobok sa hrdí  certifikátom  PGI od Európskej únie  Každý rok koncom októbra – 23. októbra je totiž v Maďarsku štátny sviatok a ešte do osláv Dušičiek – sa na počesť čabajky koná v Békescsabe klobásový festival.

Klobáskový klub sa stretá každý týždeň, klobásky sa učia robiť už aj deti…

Majitelia stánkov sa doslova predbiehali, ako prilákať zvedavcov, ktorých sa zišlo naozaj neúrekom na jubilejnom 20-tom ročníku. Bohatú tradíciu a činnosť má miestny klobáskový klub, ktorý združuje 250 členov.  Stretávajú sa pravidelne každý týždeň. Samozrejme nie všetci, ako nám povedal jeho predseda Uhrin Sándor, ale 60-70 ľudí si čas vždy nájde a tí sa obmieňajú. Vymieňajú si informácie, čo sa udialo a čo sa chystá. Uhrin Sándor nám ďalej prezradil, že  klobáskami doslova žijú nielen dospelí, ale aj deti, piataci  už spolupracujú s klobáskovým klubom a na pravidelných stretnutiach sa učia za pomoci skúsených starších kolegov vyrábať, miesiť, správne namiešať ingrediencie do pochúťky, ktorá mesto preslávila po celom svete. Deti dostanú od klubu 5 kg mäsa, všetky potrebné suroviny a so skutočným záujmom sa venujú výrobe klobás, z ktorých polovicu rozdelia a odnesú ochutnať rodičom. Piatok – prvý deň festivalu  – bol venovaný práve mládeži a 250 družstiev sa zúčastnilo súťaže v príprave čabajskej lahôdky. Porota je skutočne prísna, lebo nehodnotí len samotnú chuť, ale aj spôsob prípravy, dodržiavanie hygieny či dekorácie. S tým všetkým si musia poradiť aj dospelí.

V rámci dospelých sa festivalu zúčatnilo jubilejného ročníka neuveriteľných 750 družstiev, ktoré však medzi sebou nesúťažia, skôr sa bavia a akoby sa hrali. Festival medzinárodnou záležitosťou, takže z okolitých krajín sa organizujú zájazdy, či už jedno- alebo viacdňové, na toto mimoriadne podujatie.

Novozámčania –  čestní hostia,  nechýbal ani Thomas Andres

Čestnými hosťami tento rok boli Slováci – Novozámčania, ktorí predviedli kompletnú zabíjačku  od zakáľania, cez opaľovanie, čistenie, rozoberanie prasaťa. Podporovaní boli nielen miestnymi návštevníkmi, ale novozámockým spevokolom z miestneho Csemadoku. Zažili tréning, pretože už o necelé dva týždne –v dňoch 11. a 12. novembra 2016 sa atmosféra klobáskového šialenstva prenesie priamo do Nových Zámkov a zrejme prídu i hostia z Békescsaby. Stánky boli doslova zaplavené plagátmi a pozvánkami na slovenskú obdobu festivalu – napokon Nové Zámky budú mať  svoj 12-sty ročník, ktorý je tradične spojený aj s Dňom tekvice.

Festival  v Békescsabe poskytuje množstvo sprievodných akcií – zažili sme ukážky tradičnej zabíjačky, súťaže vo výrobe klobás, príprava rôznych jedál, ochutnávky, tomboly, aukcie vín a klobás, bohatý kultúrny program, koncerty, kde nechýbali populárne maďarské skupiny ako Neoton Família, ale ani stále populárny Thomas  Anders s kapelou Modern Talking Band, či programy pre deti. V stánkoch si okrem chutných a voňavých klobás môžete zakúpiť všetky možné prístroje a nádoby na prípravu klobás, ale i mimo nich, mlynčeky na výrobu cestovín  rôznych druhov, sladkosti, aby ste nimi zajedli slanú chuť klobás a iných údenín. Ak vám tento rok termín ušiel, budúci si pre istotu už teraz poznačte do kalendára! 😛

Anna Ölvecká

Foto: Anna Ölvecká

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach