Chceli by ste mať doma „Hrnček var“?

MioMat je skvelý domáci pomocník, na ktorého mnohé známe osobnosti nedajú dopustiť!

Viete, čo majú spoločné propagátorka zdravého životného štýlu Andy Timková, špecialistka na zdravú výživu Tatiana Jelínek a  profesionálny pokrový hráč, moderátor a spisovateľ Dag Palovič? Okrem toho, že všetci traja sú zástancovia zdravej výživy, majú doma úžasného, praktického a neodolateľného pomocníka s názvom MioMat. Okrem toho, že bez pomoci rýchlo varí chutné a zdravé polievky, či kaše, pripravuje aj rôzne smoothies alebo rastlinné mlieka, a čo nie je zanedbateľné – úžasne šetrí čas strávený prípravou jedla. A keďže nás táto téma mimoriadne zaujíma, opýtali sme sa viac…

MioMat

 

Názory na zdravú výživu sú v súčasnosti veľmi rôznorodé  a v čase, keď jedlo a spôsoby jeho úpravy  a servírovania sú hlavnou témou nespočetných časopisov, kníh i televíznych programov, jestvuje aj množstvo spôsobov stravovania – vegetariánstvo, vegánstvo, frutariánstvo, makrobiotická strava, RAW-food – ktorými ste si v minulosti prešli a čo vás najviac oslovilo?

MioMat

Andy Timková:

Ja nie som zástancom extrémov. Myslím si, že každý človek má svoju cestu. Mal by ju naozaj nájsť. Každé telo funguje inak, to len diéty nefungujú. Preto by každý mal počúvať svoj inštinkt a podľa toho sa aj zariadiť. Niekedy náš zdravotný stav vyžaduje, aby sme sa stali vegetariánom, alebo aj vitariánom. Fantasticky na naše telo pôsobia pôsty. Keby sa zvieratá chovali tak, ako by sa malo, ich mäso by bolo oveľa zdravšie. Ale nie je to tak. Zdravá strava postavená na zelenine, bez cukru a mliečnych kravských výrobkov je prospešná všetkým.  Len si to každý musí uvedomiť sám. Ľudia veľmi dobre vedia, čo by nemali jesť. Až katastrofálny zdravotný stav ich donúti urobiť zmenu.

Tatiana Jelínek:

Prešla som si rozličnými spôsobmi a smermi, čo sa stravovania aj životného štýlu týka, bola som na šalátovej strave niekoľko rokov, na vlastnej skúsenosti som ale zistila, že mi vyhovuje zlatá stredná cesta. Čo tým presne myslím? Teplé, varené jedlá v zime striedam s osviežujúcimi v letných mesiacoch, nie som výlučne na surovej strave aj napriek tomu, ak vonku vrcholí leto, používam jemné bylinky namiesto extrémne zahrievajúcich pikantných, jem s mierou ovocie, pokým sa dá, regionálne a sezónne, ak mäso, tak preferujem v bio kvalite a radšej menej a kvalitné, keď vajíčka, tak z domáceho chovu. To všetko sú princípy tradičného poňatia výživy podľa princípov čínskej medicíny, ktorá uznáva cestu umierneného stredu bez hystérií, zákazov a príkazov. Priznám sa, mojím tabu je cukor, múka v akejkoľvek forme a veľmi sa obmedzujem v mliečnych výrobkoch.

Dag Palovič:

Ja sa snažím stravovať tak, aby som čo najmenej zaťažoval organizmus. Možno tak 10 rokov som jedol len mäso z fariem a bio či eko, no tento rok som od januára mäso nemal a nič nenasvedčuje tomu, že by som sa k nemu vrátil. Rovnako som vylúčil biely aj hnedý cukor, používam brezový, kokosový či med, vôbec nemám v jedálničku ani kravské mlieko a produkty z neho. Zo živočíšnych produktov jem domáce vajíčka a výrobky z ovčieho a kozieho mlieka. Inak len ovocie a zelenina.

Ak to nie je tajomstvom – prezradíte, čo vás priviedlo a motivovalo k tomu, že ste sa začali viac venovať otázkam zdravej výživy? Chceli ste riešiť nejaké zdravotné problémy, alebo vás tieto otázky jednoducho zaujímajú…?

Andy Timková:

Nie je tajomstvom, že veľmi dávno som mala astmu. Dostala som sa z nej pomocou bylinných kvapiek Diochchi, aj pomocou zelených potravín jačmeňa a chlorelly a zmenou stravovacích návykov. Aj mňa sa týkala zmena stravovania. Musela som vyradiť z jedálnička mliečne výrobky a biely cukor. A to bol začiatok zmeny životného štýlu celej mojej rodiny. Pohánka, pšeno, quinoa sa stali mojimi priateľmi. Zelenými potravinami sa zaoberám už vyše 10 rokov. Tie odštartovali aj moje poradenstvo v oblasti zdravej výživy. Nehrám sa na lekárku, ani na nič podobné. Ľuďom odovzdávam svoje skúsenosti a to, čím som naozaj prešla sama.

tatiane-jelinekTatiana Jelínek:

Vždy ma výživa veľmi zaujímala, pretože som mala vždy veľkú motiváciu cítiť sa fit, vyzerať fit, byť štíhla, zdravá, plná energie. Ale tú naozajstnú motiváciu mi nastolil sám život, keď sme sa niekoľko rokov márne pokúšali s manželom o potomka, a až rázna úprava stravy a dodržiavanie zásad a princípov tradičnej čínskej medicíny nám pomohlo k naplneniu nášho spoločného sna.

Dag Palovič:

Najskôr to boli videá, ako vyzerá mäsová produkcia mäsa. A potom som sa začal spoliehať na pocity pri tom-ktorom jedle. Dnes si neviem predstaviť, že by som dal do úst niečo, čo žilo.

Aký spôsob stravovania vyznávate?

Andy Timková:

Mám rada jednoduché recepty. Také, pri ktorých netrávim v kuchyni pol dňa, sú chutné a ich postup nie je náročný. U nás sa konzumuje naozaj všetko. S výnimkou bravčového mäsa, tavených syrov, bieleho cukru a bielej múky. Tieto potraviny u mňa nenájdete. Snažíme sa stravovať  bezlepkovo, ale nepoužívam kukuricu, ktorá je modifikovaná, príliš sladká a podporujúca plesne v tele. V lete jedávame na raňajky jeden druh ovocia s kozím syrom, v ktorom sú chia a ľanové semiačka, ľanový olej a trochu medu. V zimných mesiacoch konzumujeme ráno kaše. 

Tatiana Jelínek:

Vyznávam také princípy stravovania, ktoré rešpektujú individuálny zdravotný stav, ročné obdobie, región v ktorom žijeme, sezónu v ktorej potraviny dozrievajú, ale aj humánne správanie sa k zvieratám. A keď sa k tomu pridajú princípy stravovania podľa tradičnej čínskej medicíny, ktorá vníma, ako na nás potraviny pôsobia termicky, energeticky, ako vplývajú na naše orgány, ako na krv, ako na energiu Chi, tak to je smer, ktorý, dalo by sa povedať, vyznávam, či skôr ktorým žijem.

Dag Palovič:

Jem tak, ako cítim, neprejedám sa. Kupujem si veľmi kvalitné suroviny. A dbám na to, čo dávam do svojho tela, keďže sa jedlo stáva jeho (mojou) súčasťou.

800_miesto-11-23-37

Ako vyzerá váš všedný deň – ako sa stravujete? Pripravujete si zdravé jedlo vy, alebo občas svoje stravovanie zveríte aj špeciálnym jedálňam či reštauráciám, kde jedlo pripravujú a ponúkajú presne v takom duchu, aby vyhovovalo vašim predstavám?

Andy Timková:

Ráno začínam deň pollitrom čistej vlažnej vody s aktuálnou tinktúrou- povedzme Kapucínkou (vhodná je na celý urogenitálny trakt a posilňuje obličky). Po nej vypijem pol litra zeleného jačmeňa GW (zabezpečím si tak dennú dávku zelených vitamínov, ktorú potrebujem, aby moje telo fungovalo bezchybne a zároveň sa zbavovalo toxínov). Toto robím už 12 rokov. Chlorella prichádza na rad pol hodinu po jedle, alebo aj vtedy, keď na mňa niečo „lezie“. To jej dám denne aj 100 ks a choroba je fuč! 😉 Ostatné jedlá väčšinou varím sama. Občas zájdeme aj do reštaurácie, ale gro nášho stravovania varím sama. Vstávam pomerne skoro a keď ešte všetci spia, ja mám už pripravené raňajky a väčšinou aj obed je už na sporáku. Mňa varenie vyslovene baví. Aj dnes som piekla koláč, ktorý som vymyslela z toho, čo bolo v chladničke a vynikajúci bol. ?

Tatiana Jelínek:

Ráno vstávam dosť skoro a začínam deň niektorým z posilňovačov imunity, v súčasnosti užívam každé ráno 2 mg čistej materskej kašičky. Potom polhodinu nič a potom pohár teplej až horúcej vody. Potom klasika raňajky, musia byť teplé a ideálne čo najtekutejšie kvôli tvorbe telesných tekutín (YIN) po noci. To v realite znamená kaše, vajíčka, polievky. Rada raňajkujem pozostatky z večere, ktoré si ohrejem. Desiata  –  to je kúsok regionálneho sezónneho ovocia, v prípade, že ju potrebujem. Obed vždy začínam polievkou, len v lete sú to skôr ľahké zeleninové polievky, v zime husté strukovinové, husté krémové zeleninové, prípadne vývary z kostí, varené 4 – 5 hodín. Olovrant, ak potrebujem, tak si rada pripravujem nejaké tie moje zdravé dezerty, bez múky a bez cukru, veľa pečiem z mojej knihy, napríklad v nedeľu a keď ostane, mám to v pondelok a utorok ako dezertík na olovrant. A večere mávam veľmi ľahké, ideálne husté polievky, teplé alebo tepelne upravené šaláty zo zeleniny a strukovín, zeleninové prívarky, zeleninové nákypy, ale takmer každý deň je moja večera teplá. Napriek tomu, že je leto. Niekedy si dám kvalitnú rybu, niekedy len hustú polievku, na večeru nemávam nič ťažké, vlastne ja celý deň nejem nič ťažké. Ale večer sa vyhýbam dezertíkom  tak, že cez deň posilňujem dostatočne slezinu, ktorá zodpovedá za silné chúťky na sladké, v prípade, že je ochladená a zoslabená, tak večer väčšinou nemávam nejaké extrémne chúťky.

 Dag Palovič:

Ako som sa presťahoval z Bratislavy na dedinu, tak som odkázaný výlučne na vlastnú kuchyňu. Našťastie ma variť baví, pričom mám takú zásadu, že variť treba chutne, jednoducho, zdravo a nie dlho 🙂
V Bratislave som chodil do Veggie na Obchodnej, a do niektorých zdravých fast foodov vo Fresh Markete.

MioMat

 

Ako ste objavili MioMat a kedy ste ho začali používať? Patríte k fanúšikom rôznych kuchynských pomocníkov a spotrebičov?

Andy Timková

MioMat mi ukázala jedna moja dobrá kamarátka. Bola som nadšená, aká je to super vecička. Milujem veci, ktoré ženám uľahčujú život. A nielen ženám. Okamžite som sa s ním stotožnila.

Tatiana Jelínek:

Milujem pomocníkov, ktorí sú naozaj praktickí a využívam ich na dennej báze. Medzi nich patrí aj MioMat, už si ani nepamätám, ako som sa s ním zoznámila, ale bola to láska na prvý pohľad. Milujem na ňom jeho samostatnosť, nikdy sa ma nepýta, ako dlho má jedlo variť, nikdy ma nezaťažuje priháraním jedla, nikdy nevykypí, po pár minútach jednoducho zapípa a pochúťka je hotová. Milujem ho! A šetrí čas!!!! Proste ho milujem. 🙂 

Dag Palovič:

MioMat som videl online, a keďže som zháňal prístroj na výrobu mandľového mlieka, vedel som hneď, že MioMat chcem mať doma. Na zimu si ho beriem dokonca so sebou na Bali.

MioMatAké boli vaše prvé skúsenosti s MioMatom? Čím si vás získal tento „Hrnček var“?

Andy Timková:

Zaujali ma funkcie a dizajn prístroja. MioMat je okrasou každej kuchyne.

Tatiana Jelínek:

Získal si ma presne tým, čo som už spomínala – skrátka, je to samostatná jednotka, ktorá nezaberá veľa miesta a nepotrebuje moje sprevádzanie. Niektorí pomocníci mi prídu už fakt ako roboti, už len vysokú IT školu na to, aby ich človek spustil, MioMat je ľahko ovládateľný a zvládnu to aj deti. Navyše, neskutočne šetrí čas.

Dag Palovič:

Získal si ma svojou jednoduchosťou. Tým, že mi neuberá z varenia kreatívnu časť, ale preberá na seba len monotónnu, prípadne opakujúcu sa činnosť.

Pamätáte si, čo ste na ňom ukuchtili ako prvé? A aké boli reakcie tých, čo ochutnali váš nový kuchársky „počin“?

Andy Timková:

Ako prvú som v ňom navarila pšenovú kašu. Bola som fascinovaná, ako rýchlo sa uvarila. Bola horúca, hladká a mala úžasnú chuť. Všetkým nám veľmi chutila. Kým sa manžel osprchoval, kaša bola hotová. Pamätám si, ako krútil hlavou, že som to tak rýchlo mohla stihnúť.?

Tatiana Jelínek:

Úprimne? Bolo to už dávno. Nepamätám si to, snáď to bola Hokaido polievka, neviem. Čo si ale pamätám, bolo, že môj muž povedal, že ešte nikdy lepšiu polievku nejedol, a to je pocta, lebo ja som ju nevarila, ja som len vhodila prísady. Tú krémovosť ja urobiť neviem, mne to urobí MioMat. Priznám ale, že po tých bohatých skúsenostiach s ním už mám „vykukané“ veci a viem, že napríklad, keď zahustím polievku škrobom KUZU, je krásne nadýchaná, ale musím ho rozriediť v studenej vode predtým, ako ho vlejem do MioMatu, alebo úžasne krémové polievky dosiahnem tak, že namiesto vody použijem mandľové alebo iné rastlinné mlieko.

Dag Palovič:

Každému chutilo vždy všetko, čo som v MioMate uvaril, to je holý fakt. Keď sme s Erikou Barkolovou spolu moderovali v lete festival Legendy, to som ho mal úplne nový, tak tam som za dva dni pripravil štyri rozličné polievky. Všetky sa vždy zjedli a Erika mi minule písala, že ako sa volá ten polievkovač … Stačí?

MioMatNa čo používate MioMat najčastejšie? Polievky, kaše, smoothies?

Andy Timková:

Najčastejšie varím kaše, ale varievam aj polievky a mlieka.

Tatiana Jelínek:

Polievky 😛 

Dag Palovič:

Zatiaľ mandľové mlieko úplne najčastejšie, a potom krémové zeleninové polievky.


Obľúbený alebo vlastný recept, ktorý pripravujete v MioMate?

Andy Timková:

Do jednej šálky zmiešajte rovnakým dielom pšeno a pohánku. Vsypte do MioMatu, pridajte štipku himalájskej soli a zalejte príslušným množstvom vody. Pridajte jednu polievkovú lyžicu kvalitného kokosového oleja. Toto je celé kúzlo. A potom dajte variť na programe VeggieMilk – Cereal. A kaša je hotová. Medzitým stihnete urobiť niečo iné. V tom je to kúzlo. Niekto  varí za vás.

Tatiana Jelínek:

Mám ich naozaj veľa a  takmer na dennej báze ich uverejňujem na mojej oficiálnej instagramovej stránke: instagram.com/tatiana. jelinek

Dag Palovič:

Mám veľmi rád Hokadio, a tá jednoduchosť, že človek vloží dnu tekvicu, nakrájanú, kokosové mlieko, koreniny, soľ a o chvíľu má polievku hotovú…! Najmä pri nej netreba stáť. A mandľové mlieko s vanilkovými luskami robím každý týždeň minimálne raz –  ak nie dva, či tri 🙂

MioMat

Kedy a ako najviac využívate MioMat – počas týždňa, alebo aj pri príprave jedál cez víkend?  Prezraďte – nemáte ich v domácnosti aj viac – ak treba súčasne a rýchlo pohostiť viacerých stravníkov?

Andy Timková:

MioMat používam minimálne tri až štyrikrát do týždňa. Varím na ňom aj polievky. Občas si ho vezmem do práce, a tam si pripravím polievku z brokolice. Milujem v ňom  variť aj paradajkovú polievku.

Tatiana Jelínek:

Mám jeden a používam jeden, ak mám viac stravníkov, urobím jednoducho dávku na dva razy. Proste dvakrát stlačím štart. 😛  s MioMatom je to naozaj veľmi jednoduché.

Dag Palovič:

Ja si MioMat nosím so sebou aj keď idem niekam na noc. Je to úžasný pocit, že nemusím riešiť čistotu reštaurácie, alebo kvalitu surovín v nej a dokážem si top polievku pripraviť všade a hneď, zo surovín, ktoré si sám nakúpim, čiže nielenže viem, čo jem, ale nikto mi nenaúčtuje 500-percentnú maržu.

800_miomat

Ako MioMat šetrí váš čas?

Andy Timková:

Kaša uvarená za 12 minút sa vám zdá málo??

Tatiana Jelínek:

Áno, šetrí – veľmi. Ja sa sprchujem, MioMat varí, ja sa hrám s malým synčekom, MioMat varí, ja varím druhé jedlo, MioMat varí polievku, ja idem na prechádzku a kým sa vrátim, MioMat mi navarí.

Dag Palovič:

MioMat mi zjednodušuje varenie 🙂 keďže čas mám vždy na čo len chcem 🙂 ale inak, samozrejme, kto žije ”v časovej slučke”, tak mu MioMat čas ušetrí. 🙂

800_dsc_0559

Môžu sa čitatelia čoskoro tešiť na vaše nové knižky? A ak áno – budú tam aj recepty s MioMatom?

Andy Timková:

Ak bude nová kuchárska kniha, tak tam určite nebudú chýbať recepty s MioMatom. Ale to je zatiaľ vo hviezdach.

Tatiana Jelínek:

Je to výborný nápad –  a prečo nie? 😎 

Dag Palovič:

Teraz píšem prvú psychologicko-motivačnú s pracovným podtitulom Survival Guide About Women Life Happiness and Sexuality Not Only For a Man … A určite v nej budem odporúčať aj nejaké tipy, ako potešiť žene všetky zmysly, čiže aj chuť, takže aj keď ste o tom nevedeli, trafili ste klinec po hlavičke. 😛

Save

Save

Save

Foto:
Tatiana Jelinek:
Fotografia: Berta Švarc,
Mejkap: Veronika Vargová

www.miomat.sk

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach