Raw dezerty od Zuzky Frešo

Raw dezertyŠkola varenia Radosť variť v bratislavskom Poluse neustále prináša nové a nové stretnutia so skvelými lektormi a s ich neodolateľnými receptami. Jednou z nezabudnuteľných lektoriek je aj sympatická a vždy usmiata Zuzka Frešo, ktorá pripravuje naozaj skvelé raw dezerty. Mňam…!

Zuzka, pripravujete skvelé raw dezerty. Čo bolo úplne na prvopočiatku, čo vás inšpirovalo k ich príprave?
Na úplnom začiatku môjho záujmu o stravu je pozitívny tehotenský test. Začala som pociťovať zodpovednosť za seba a aj za moje dieťa. Po narodení dcéry Elišky (v roku 2009) to už išlo vcelku rýchlo. Zvedavosť ma doviedla do prvej slovenskej raw reštaurácie Bemba. Po obede som ostala úplne fascinovaná tým, že sa jedlo dá pripraviť aj bez použitia sporáka. A tak som začala hľadať na internete recepty. Stále viac a viac ma fascinovali práve sladkosti. Keďže moja švagriná má alergiu na mliečnu bielkovinu, manželovi kamoši sa rozhodli nekonzumovať cukor a bielu múku – raw dezert sa stal súčasťou každej oslavy či obeda u nás doma.

Kde ste sa po prvý raz stretli s informáciami o raw strave? Skúšali ste sa týmto spôsobom stravovať?
Už ani neviem kedy to presne bolo, keď mi o raw strave hovorila kamarátka – tuším niekedy pred šiestimi rokmi, možno aj dávnejšie. Vtedy som však stravu vôbec neriešila, skôr som žúrovala a ako single som jedla v reštauráciách. Doma som si varila maximálne zeleninovú polievku a volské oko.

Raw dezertyČo sa týka raw food, mám dni, keď sa stravujem raw. Nikdy si tie dni neplánujem. Jednoducho to tak vypáli. A večer si zrazu uvedomím, že “ahadnes som bola raw žena”. Zatiaľ sa na 100 % raw necítim. Filozofia sa mi veľmi páči ,a preto som do našich jedálničkov integrovala a stále integrujem nové raw jedlá a snažím sa ich dávať aj na môj blog.  Som šťastná, že môj manžel ma v tejto aktivite stále podporuje. Rád sa cíti zdravý J

Aký spôsob stravovania preferujete vy a vaša rodina?
Deň začíname celá rodina smoothie. Deti to volajú mliečko (postupne som im do rastlinného mlieka mixovala ovocie, neskôr mlieko nahradila vodou a často pridám aj listovú či inú zeleninu). Sme na túto rannú dávku vitamínov takí zvyknutí, že si mixér so sebou berieme aj na dovolenky. Pri obedoch a na večeru pripravujem jedlo podľa zásad delenej stravy. Máme radi krémové polievky a k mäsu (buď bio alebo z fariem) napríklad zeleninové pyré.

Sympatizujete s vegetariánstvom?
Nie, nie som vegetariánka. Milujem steaky so špargľu. Ale je pravda, že čím viac zelenej zeleniny konzumujem, tým menšiu chuť na mäso mám.

Lákajú vás a robíte aj iné dezerty ako raw?
Asi to vyznie tak, že sa chválim, ale ja už na iný dezert, ako môj, naozaj nemám chuť. Medzi klasickými koláčmi však mám svojho favorita: marhuľový koláč s posýpkou.

Raw dezertyKtoré z raw dezertov patria medzi vašimi blízkymi medzi najobľúbenejšie?
Deťom na narodeninové oslavy pripravujem stále mangovú tortu a ešte nikdy nezvýšila. Minule pri vylizovaní misky Eliška ospevovala krém škoricovej torty. Manželovi chutia všetky. Veľmi dobré ohlasy má pomarančová torta. Doniesla som dve v rámci brunchu “Raw versus Fire” / Varené versus živé v Moshi moshi, Bratislava (www.moshimoshi.sk) a do piatich minút boli fuč. Môj momentálny favorit je kokosová torta s malinovým chia pudingom. Teším sa na tohtoročnú úrodu, nech môžem ďalej tvoriť.

Stretli sme sa v Škole varenia Radosť variť v Poluse, kde ste učili záujemkyne pripravovať skvelé raw dezerty, ktoré sme aj ochutnali. Aké sú reakcie ľudí z vášho okolia na dezerty tohto typu? Predpokladáme, že kto ich ochutnal, chce ich ochutnať znovu – stíhate uspokojiť záujem?
Moji blízki testujú kompletne všetko. Vždy čakám na ich reakcie. Keď niekomu urobím tortu, som nervózna, či mu chutila. Kurzisti v škole varenia reagujú veľmi pozitívne a opakovane sa hlásia na ďalšie moje kurzy. Veľmi sa tešia z tejto alchýmie. Dodáva mi to energiu na posun vpred. Je to úžasné.

Na vašej stránke www.befresh.sk (mimochodom, je veľmi pekná), sme sa dočítali, že raw torty si možno objednať v Bratislave a v Poprade – ako to stíhate zabezpečiť?
Som rada, že sa vám páči. Urobila som si ju sama a som na to totálne pyšná, každú zmenu si viem urobiť sama. Pochádzam zo Svitu, čo je malé mestečko pri Poprade. Dohodla som sa s kamarátkou, že bude moja pobočka. Naučila som ju robiť torty, dala som jej receptúry. Teda ak niekto chce tortu aj v popradskom okrese, dostane tortu vždy čerstvú a stále bude od BeFresh.

Raw dezertyTorty si dokoca možno objednať aj cez internet – koľko dní vopred si treba objednať, aby ste všetko stihli včas zabezpečiť a dodať? A zvedavá otázka: Koľko ľudí sa podieľa na výrobe vašich raw dezertov na objednávku?
BeFresh je Zuzana Frešo a Zuzana Frešo je BeFresh. Všetko robím sama. Vymýšľam, nakupujem, vyrábam.  Ak si chce niekto objednať tortu, ideálne je objednať ju 3 dni vopred. V súrnych prípadoch viem vyrobiť tortu aj za kratší čas, ale klient sa bude musieť prispôsobiť surovinám, ktoré mám práve k dispozícii.

Záujemcovia o prípravu raw dezertov (ale aj o iné jedlá tohto typu) sa môžu zúčastňovať vašich kurzov – aké a kde pripravujete v blízkej budúcnosti?
Keďže ma najviac bavia dezerty, základný kurz sú Raw dezerty I., II. a III. Záujemcovia sa môžu na ne prihlásiť v Škole varenia v Poluse v Bratislave. Na základe záujmu kamarátiek a fanúšikov môjho blogu z okolia Popradu, rozhodla som sa pre nich zorganizovať kurz Raňajky inak. Spolužiačka zo strednej školy má jogové centrum Mojajoga.sk a práve u nej tento kurz prebehne už 30. mája. V lete plánujem Raw dezerty zo záhrady na našej záhrade a Raw dezerty v Poprade. Dnes som napríklad dostala mail z Kežmarku, že by ma radi privítali.

Máte rada kuchárske programy v TV?
Milujem kuchárske programy, nepozerám ich však. Nemám rada televízor. Zato si však objednávam knižky. V máji mi má prísť z USA 5 knižiek a všetky o raw dezertoch. Neviem sa dočkať.

A čo nejaké kuchárske vzory?
Moja úplne prvá “e-učiteľka” bola Jennifer Cornbleet, ktorá má na youtube jednoduché videá vhodné pre začiatočníkov. Inšpriáciu hľadám na instagrame, kde pod hashtagmi rawdessert alebo rawcake nájdete milióny dezertov, častokrát s receptami. Zaujímavé torty robí napríklad Fragrant Vanilla Cake. Veľmi ma baví Laura Miller.

Prezradíte nejaké plány alebo vízie do budúcnosti?
Počas materskej dovolenky sa z mojich potrieb stali základy pre moje dve webstránky. Jedna je www.befresh.sk a druhá je www.sluzbydomov.sk. Moja vízia s BeFresh je mať výrobňu raw dezertov, dodávať ich do kaviarní a na rodinné oslavy. Plánujem zapojiť moje kamarátky, ktoré sa už teraz stresujú, čo budú robiť po materskej. Pomaly sa presúvam do Popradu, kde je prvá “pobočka Miriam” a plánujem aj Prešov s “pobočkou Oľgou”. Raw dezerty sú naozaj niečo iné a zatiľ som  ani negatívnu reakciu nemala. Teší ma, že sa môžem presúvať v rámci Slovenska a pri tom udržiavať staré kamarátstva a zároveň možno aj pomôcť ženám si privyrobiť.

Raw dezertySlužbydomov.sk – Nápad vznikol tak, že som sa chcela vyhnúť bolesti chrbta. Do posilňovne deti nemôžu, preto som hľadala niekoho, kto ma príde trénovať domov. Nikoho som nenašla, tak so nahovorila svoju dlhoročnú kamarátku – Zdenku. Teraz je to vychytená trénerka do domu. Neskôr som potrebovala pedikúru, masáž, niekedy postrážiť deti, umyť okná. Ocenila som rôzne donášky jedla a potravín. Moja vlastná databáza služieb domov sa stala neodeliteľnou súčasťou nášho života. Nie raz sme si s kamarátkami – matkami strážili navzájom deti, kým jedna z nás si užívala masáž alebo služby mani-pedi. A aby sme neboli sebecké, rozhodli sme sa s kamarátkou Katarinou vytvoriť portál, ktorý združí mobilné služby v rámci celého Slovenska.

Vaše obľúbené jedlo?
Mladý thajský kokos – jeho voda a potom moja torta z neho. A moje obľúbené jedlo, kvôli ktorému som zatiaľ vždy porušila stravovacie návyky sú slivkové knedle od babky.

Prosím, dáte našim čitateľom nejaký dobrý tip na rýchle raw pohostenie?
Pre ľudí, ktorí nemajú s raw veľa skúseností, je najjednoduchšie pripraviť nátierky. Do nich sa dajú namáčať na tyčinky nakrájané kúsky zeleniny – uhorka, cuketa, paprika, stopkový zeler. Medzi raw nátierky patrí aj skvelé guacamole (zrelé avokádo, cibuľa, čerstvý koriander, cesnak, rímsky kmín, citrón, soľ, čierne korenie). Rýchly a jednoduchý dezert je napríklad aj raw zmrzlina. Na kúsky nakrájané a zmrazené banány stačí rozmixovať s vanilkou a lesným ovocím. Posypte bobuľami a máte výborný dezert bez cukru. 😛

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach