Veľkonočný jedálniček našich starých mám

Po štyridsaťdňovom pôste sa na Veľkú noc opäť zaplnia komory, chladničky a napokon aj stoly. Tradícia Veľkej noci vrcholí oblievačkovým pondelkom, ale kým nastane, treba kadečo porobiť a pripraviť. Veľký týždeň má v dňoch Zelený štvrtok, Veľký piatok a Biela sobota svoj špeciálny jedálny lístok.

Jedálniček našich starých mám

Na Zelený štvrtok sa už dodržiava pôst, i keď nie je predpísaný. Preto na obed sa jedol špenát s natvrdo uvarenými vajcami a neomastenými zemiakmi.

Veľkonočný jedálniček

Na Veľký piatok je veľmi prísny pôst. Starší členovia rodiny sa pôstili po celý deň, deťom sa uvarila krupičná kaša. V ostatných rokoch sa zaužívalo aj podávanie rýb.

Veľkonočný jedálniček

Na Bielu sobotu „na celý dom“ rozvoniavala šunka. I keď sa varila už dopoludnia, bola určená na slávnostnú veľkonočnú večeru. Okrem šunky sa pripravila aj studená misa s rôznymi druhmi salámy, ozdobená štvrťkami na tvrdo varených vajíčok, paštétou, uhorkami i reďkvičkami. Na spestrenie sa celá misa posypala posekanou pažítkou. Po večeri sa podávali zákusky (vanilkové rohlíčky, medovníčky), popíjalo sa vínko a napokon i čierna káva.

Veľkonočný jedálniček

Na Veľkonočnú nedeľu sa zvyčajne varili dva druhy jedál. Buď vyprážané kurence alebo sviečková omáčka s knedľou. Polievka bola, samozrejme, hovädzia s rezancami. Po obede sa rozrezala veľkonočná torta a v družnej rodinnej pohode sa debatovalo, pojedalo a popíjalo. Večer sa farbili vajíčka, chystala sa „šibačka“.

Na Veľkonočný pondelok sa dodržiavala od nepamäti tradícia varenia fašírky.

Veľkonočný jedálniček – veľkonočné recepty

Veľkonočná baba

Suroviny:

10 vajec, 100g údeného bravčového, 1 nožička klobásy, hrsť oškvarkov, 6 strúčikov cesnaku, soľ, korenie, vegeta, mlieko

Veľkonočný jedálniček
https://www.shutterstock.com

Postup:

Nakrájame sendvič a namočíme ho do mlieka so žĺtkami. Namelieme oškvarky, ostatok nakrájame, pomiešame, pridáme sneh z bielkov a upečieme na slabšom plameni na vymastenom plechu. Plnené vajíčka Vajíčka uvaríme na tvrdo, prepolíme ich a vyberieme žĺtky. Vymiešame maslo, pridáme doň žĺtky a trošku majonézy. Ozdobne naplníme uvarené vajíčka (najlepšie pomocou sáčka s odstrihnutým rohom). Servírujeme s nakrájanou šunkou a šalátom.

.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach