Vianočný alebo novoročný brunch

A opäť tu máme ten úžasný vianočný čas, ktorý si určite všetci chceme vychutnať. Neopakovateľné kúzlo Vianoc, koniec starého roka, vítanie roku nového, sviatok Troch kráľov – to všetko ponúka dostatok príležitostí stretnúť sa s rodinou, blízkymi, priateľmi. Veru, aj obdobie medzi sviatočnými dňami býva veľmi bohaté na návštevy. A keďže zvyčajne máme voľno, nemusí to byť vždy iba návšteva večer, alebo pozvanie na obed… Tentoraz to môže byť niečo výnimočné – čo tak napríklad pozvanie na sviatočný brunch?

Pomenovanie brunch je vlastne skratka, ktorá vznikla spojením dvoch anglických slov breakfast (raňajky) a lunch (obed).  No a keďže cez sviatky a dni voľna si mnohí z nás radi dlhšie pospia, brunch je na tento čas ako stvorený.

Mimochodom, kombináciu raňajok a obeda pripravuje čoraz viac reštaurácií, obvykle v čase medzi 10.30 až 13.00., ale ak si takýto brunch usporiadame doma, nič nám nebráni v tom, aby sa takéto pohostenie natiahlo aj do iných hodín. Dôležité je, aby si na svoje prišli všetci. Tí, ktoré chcú niečo malé pod zub, ale nechcú ešte veľké jedlo,  ale aj tí, ktorí si radi pochutnajú na teplom obede či večeri. Ponúkame zopár inšpirácií, ako si takéto originálne pohostenie pripraviť – nezávisle od toho, na ktorú hodinu pozvete svojich hostí…

Inšpirácie na skvelý vianočný alebo novoročný brunch

Krémová polievka z tekvice

Suroviny na 4 porcie:

1 strúčik cesnaku, 1 veľký pór aj s vňaťou, 3 polievkové lyžice oleja, 1 tekvica Hokkaido, 1 kyslejšie jablko, 1 liter zeleninového vývaru, 250 ml smotany na šľahanie, soľ, korenie, ½ čajovej lyžičky kurkumy, šťava z polovice citróna.

novoročný brunch
Obrázok od RitaE z Pixabay

Postup:

Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Očistený a umytý pór rozkrojíme pozdĺžne a potom nakrájame na tenké polokrúžky. Do hrnca dáme olej a cibuľu, cesnak aj pór na ňom podusíme.

Potom umyjeme, rozkrojíme, prepolíme a zbavíme zrniek tekvicu a jabĺčko, nakrájame na malé kocky, pridáme k podusenému póru, cibuli a cesnaku a ešte krátko spolu podusíme. Potom prilejeme vývar a všetko spolu varíme asi 30 minút.

Hotovú polievku vyšľaháme mixérom, pridáme soľ, korenie, kurkumu a citrónovú šťavu a prilejeme smotanu na šľahanie. Ešte krátko povaríme.

Tip:

Ak chceme, aby polievka bola ešte hustejšia a sýtejšia, môžeme na záver pridať trochu zeleniny podusenej na oleji (napríklad malé kocky papriky, stopkatého zeleru alebo mrkvy). Takto podusenou zeleninou ozdobíme každú porciu polievky pred podávaním.

Gaštanová polievka s rukolou

Suroviny na 4 porcie:

300 g jedlých gaštanov (môžu byť aj z konzervy), kúsok čerstvého zázvoru, 100 g čerstvej rukoly, 1 stredne veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, 1 – 1,5 litra zeleninového vývaru.

Vianočný alebo novoročný brunch – Gaštanová polievka s rukolou

Postup:

Ak máme čerstvé jedlé gaštany, pripravíme ich tak, že zrežeme ich plochú časť a dáme ich povariť do osolenej vody asi na 5 minút. Potom ich vyberieme, olúpeme a nastrúhame. Rukolu posekáme najemno, cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno.

Potom olúpané gaštany zalejeme vodou tak, aby boli úplne ponorené a varíme ich domäkka – okolo 15 minút. Medzitým na panvici speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme cesnak a nastrúhaný zázvor. Zalejeme osoleným zeleninovým vývarom, pridáme uvarené gaštany a ešte trochu povaríme. Nakoniec pridáme čerstvú rukolu, všetko spolu rozmixujeme a podávame  ozdobené s kôpkou kyslej smotany a lístkami rukoly.

Vianočné obložené žemličky

Suroviny na 4 porcie:

2 žĺtky, soľ, korenie, 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 300 ml oleja, 3 vetvičky kôpru, 400 g filiet z lososa (bez kože), 75 g kreviet, 2 polievkové lyžice nasekaného estragonu, 1 polievková lyžica Dijonskej horčice,  ½ čajovej lyžičky morskej soli, 4 celozrnné žemle na burger so semienkami, 8 lístkov hlávkového šalátu, 4 plátky údeného lososa, 50 g šalátovej uhorky nakrájanej na plátky.

novoročný brunch

Postup:

Najprv si vymiešame majonézu: Vyšľaháme žĺtky so soľou, korením a citrónovou šťavou. Potom opatrne, po kvapkách, pridávame 250 ml oleja.

Kôpor umyjeme, osušíme a potrháme na malé kúsky. Lososa osušíme a nakrájame na malé kocky a zmiešame s krevetami, estragonom, horčicou, morskou soľou a korením – všetko vložíme do mixéra a zľahka vymixujeme. Potom necháme 30 minút vychladiť v chladničke  a nakoniec vyformujeme 4 rybacie burgre a vypražíme na oleji z každej strany 3 – 4 minúty.

Nakoniec rozpolíme žemle, trochu ich opečieme v toastovači alebo v rúre, spodnú stranu potrieme majonézou, na to položíme list šalátu, plátok údeného lososa, na to položíme rybací burger, obložíme plátkami uhorky, kôprom, ozdobíme zvyškom majonézy a zakryjeme vrchnou časťou žemle.

Mohlo by vás zaujímať

Nátierka z aljašského lososa

15 minútNátierka z aljašského lososa – suroviny na toast s nátierkou z aljašského lososa (rozpočet pre 4 osoby): 4 plátky toastového chleba alebo bagety, 2 ks… Čítaj ďaľej

Hviezdičkové party párky alebo klobásky na novoročný brunch

Suroviny na 12 porcií:

12 kusov viedenských párkov alebo jemných klobások, 1 balíček vyvaľkaného lístkového cesta, 1 vajíčko na potretie, zopár hrubších plátkov syra, špajle, prípadne koreniny na posypanie.

novoročný brunch
Novoročný brunch

Postup:

Lístkové cesto si rozvinieme a rozdelíme na 12 pozdĺžnych pásov (približne 30 cm dlhých).

Párky alebo klobásky prepichneme po celej dĺžke (zdola nahor) špajľou, pričom dbáme na to, aby kúsok špajle trčal von.

Potom každý párok či klobásku špirálovito ovinieme lístkovým cestom, položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným a osoleným vajíčkom a ak chceme, môžeme aj posypať rascou či inými koreninami. 

Pečieme v rúre 15 – 20 minút do zlato-hneda. Po upečení napichneme na koniec každej špajle hviezdičku, ktorú formičkou vykrojíme zo syra.  A môžeme podávať…

A čo je dôležité – nezabudnúť na nápoje!

Samozrejme, k skvelému sviatočnému bufetu patrí znamenitý domáci nápojový bar. Určite nezabudnime na dostatočné množstvo nealkoholických nápojov, ale prirodzene, bez alkoholických nápojov si sviatky mnohí ani predstaviť nevedia. Dobre urobíme, ak sa zásobíme dobrým vínkom a aby sme ulahodili každému, pripravíme si biele, ružové aj červené a na sviatočné dni sa výborne hodí aj šampus alebo prosseco.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach