Mať v záhrade krásnu a zdravú broskyňu, ktorá nás každý rok odmení svojimi chutnými a šťavnatými plodmi, to je skutočné potešenie. Napokon, broskyne, či už čerstvé, alebo v zimných mesiacoch vo forme kompótov, patria vo väčšine rodín k najobľúbenejším druhom ovocia. Povedzme si teda niečo o tom, ako ich pestovať.
Aké odrody broskýň by sme si mali vybrať do svojej záhrady, aby sme z nich mali úžitok i potešenie?
Opýtali sme sa aktuálne iba pre vás, uznávaného odborníka, profesora Ivana Hričovského:
Broskyňa patrí do čeľade ružovitých. Oblasť výskytu broskýň je prírodne od Iránu cez strednú Áziu až po Čínu a Japonsko. Z hľadiska pomologického, kultúrne odrody broskýň sa členia na :
Pravé broskyne, Cling, Nektarinky a Briňonky. Najvhodnejšie oblasti pestovania sú také, ktoré majú priemernú ročnú teplotu nad 9 stupňov Celzia. Vyhovujú oblasti s nadmorskou výškou do 200 – 250 metrov nad morom, s ročným úhrnom zrážok 450 – 550 mm. Vyžadujú úrodné, stredne ťažké pôdy, neutrálnej a slabo zásaditej pôdnej rekcie, s obsahom Ca CO3 do 5 %.
Broskyne sú prevažne samoopelivé. Vzhľadom na skoršie kvitnutie sú náchylné na poškodenie neskorými jarnými mrazmi. Pre pestovanie je najrozšírenejším tvarom dutá (kotlovitá) koruna. Rozširujú sa aj rôzne typy vretien a palmiet. Rez robíme po obratí úrody. Spravidla to býva v auguste. Ako podpníky sú vhodné broskyňový semenáč BBA1, BBA2 a BBA3 a Lesiberian. Do suchších pôd s vyšším obsahom vápnika je vhodný podpník mandľa (GF-677), MMVS1 a Broskyňomandľa B-MVA1 a BMVA2.
Z odrôd broskýň sú veľmi rozšírené odrody Redhaven, Radosť, Cresthaven, Dixired, Luna a iné.
Spotreba na obyvateľa je 3,6 kg. Aj tu máme za úlohu rozširovať pestovanie broskýň v záhradkách.