SPÄŤ
Bývanie a záhrada

Ako správne prestrieť stôl alebo čakáme priateľov

Od: Henrieta Karabova 24.10.2017
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Krásne prestretý stôl, starostlivo pripravené pohostenie, to všetko dokáže navodiť tú správnu atmosféru. Samozrejmosťou je, že inak prestrieme stôl pre rodinnú slávnosť a inak pre priateľské posedenie.

správne prestrieť stôl

 

Ako teda prestrieť stôl?

Snehobiely, pekne vyžehlený obrus, je vhodný pre všetky príležitosti. Obrus by mal prekrývať okraje stola o 25-30 cm. Pokiaľ máte veľký stôl a malý obrus, doporučujeme vám použiť na prestieranie dva menšie obrusy. Samozrejme, musia byť rovnaké. Mali by byť položené jeden cez druhý tak, aby ten, ktorý je bližšie ku dverám – vstupu do miestnosti, prekrýval ten druhý.  Ak máte veľký obrus, môžete ho šikmo prekryť menším, takým, aby farebne spolu ladili.

Taniere, sklo a príbory musia byť pekne vyleštené. Obzvlášť elegantné sú taniere bielej alebo krémovej farby bez vzoru. Môžu byť zaujímavé rozmanitosťou tvaru ( hranaté mnohouholníky, obdĺžnikový tvar…). Pokiaľ poriadate slávnosť v lete a na záhrade,  pokojne môžete použiť farebné taniere, na ktorých jedlo vynikne.

Príbory sa rozkladajú po stranách tanierov podľa sledu jedál. Nože a polievkové lyžice sú vždy vpravo ( čepeľ nožov by mala byť obrátená k tanieru ), vidličky zasa vždy vľavo, hrotmi otočené nahor. Takto hostia budú používať príbory jeden po druhom, od kraja smerom k tanieru. Na ľavo od veľkého taniera leží vždy tanier prílohový. Môžeme naň položiť servítku, používame ho na chlieb alebo na šalát.

Poháre sa radia sprava doľava. Pohár na vodu stojí nad nožom, ďalej pokračujeme štíhlym pohárom na biele víno, potom širším pohárom na červené víno. Na koniec sa môžu hodiť poháre na koňak, portské alebo likér. Portské a koňak podávame v pohári s väčším uzavretým kalichom, ktorý zdôrazní arómu. Likéry zasa v malých pohároch na stopkách. Pokiaľ hodláte ponúknuť hosťom ako aperitív sekt, samozrejme nesmiete zabudnúť ani na tento pohár.

Kvety môžu vylepšiť celkový dojem z prestierania. Vhodné sú malé nízke vázičky alebo originálne kvetinové aranžmány. Nikdy nie kvety v kvetináči! Pôsobivé sú napríklad aj plávajúce hlavičky rozkvitnutých kvetov v sklenej miske s vodou. Pri výbere záleží na ročnom období a momentálnej ponuke. V každom prípade kvety by mali farebne ladiť s prestretým stolom.

Pekným doplnkom sú aj sviečky. Charakter a intenzita osvetlenia hrajú podstatnú úlohu pri vytvorení atmosféry. V prípade slabého osvetlenia hostia sa môžu cítiť ospalo. Úroveň osvetlenia, by mala byť primeraná. Nemusíte sa brániť ani umelému osvetleniu.

womangalérie VŠETKY