Júl v záhrade

Júl je najteplejší, a často aj najbúrlivejší mesiac aj v ovocnej záhrade. Nielen počasím, ale aj prácami. Aké práce nás čakajú v záhrade?

Na čo by sme nemali zabudnúť, a aký je júl v záhrade, radí profesor Hričovský.

Aké ovocie oberáme?

V júli oberáme neskoré odrody čerešní. V tomto roku najmä v stredných a vyšších polohách aj višne, skoršie odrody marhúľ, broskýň, ale aj letné odrody hrušiek a jabloní. Oberáme aj skoršie odrody sliviek, ako napríklad Katinka. Okrem toho oberáme černice, maliny a všetky druhy drobného ovocia, aj menej rozšírených druhov.

Skracujeme čerešne, sadíme jahody…

Vysoké koruny čerešní môžeme rezom pri oberaní alebo aj po ňom znížiť rezom na prevod až o jednu tretinu. Rany zatierame voskom. Začíname s novou výsadbou jahôd. Výber odrôd si necháme poradiť od skúsených ovocinárov. Z jedenkrát rodiacich všetkým srdečne odporúčam najmä Elsanta.

Prebierka plodov je potrebná

Ak je na jednotlivých konároch stromov aj po júnovej prebierke ešte veľa plodov, môžeme robiť ešte dodatočnú prebierku. Hnijúce ovocie pravidelne zbierame a dávame do asanačnej jamy. Tam ho posypeme práškovým páleným vápnom a zasypeme pôdou.

Letorasty černíc priväzujeme ku konštrukcii a regulujeme počet výhonov. Počet výhonov regulujeme aj pri malinách. Na prevrúbľovaných stromčekoch opäť odstránime obrast pod ujatými vrúbľami.

Za sucha zavlažujeme ovocné dreviny, predovšetkým tie, ktoré boli vysadené na jar. Závlaha má byť výdatná, aby sa voda dostala ku korienkom.

V teplom počasí bojujeme proti škodcom

Pôdu pod stromami plytko kypríme, odburiňujeme a nastielame pokosenou trávou.

Na kmene jabloní a hrušiek upevníme lapacie pásy z vlnitej lepenky. Pri trvalom teplom počasí ošetrujeme ovocné stromy proti voškám, roztočom, proti obaľovačom a jablone tiež proti múčnatke.

Mohlo by vás zaujímať

marhule

Aké marhule pestovať? Radí profesor Hričovský

Nádherné, oranžovožlté a chutné marhule – kto by ich nemal rád? Nie každý záhradkár má však to šťastie, že sa môže potešiť z ich úrody. … Čítaj ďaľej

Oberáme zelené plody orechov na nakladanie

Koncom mesiaca oberáme plody orecha kráľovského na zaváranie (nakladanie). Keď ešte škrupina nie je tvrdá. Po obratí plodov robíme letný rez kôstkovín.

Je to závislé na oblasti. Priebežne odstraňujeme aj odrastajúce výmladky od kmeňov stromov.  Od 15. júla môžeme podľa oblasti očkovať podpníky sliviek, ringlót, broskýň, marhúľ, ale aj čerešní a višní. Nasledujú neskoršie jablone a hrušky.

Nezabúdajme na výdatnú zálievku

Pred očkovaním sa vyžaduje výdatná zálievka – ak je sucho. Podmienkou je dobrá miazga.Po 15. júli môžeme robiť aj  „doštičkové očkovanie“ orecha kráľovského.

Doštička sa po vložení zaviaže lykom, alebo fóliovou páskou a okraje sa zatrú štepárskym voskom. Očko vypučí v budúcom roku. Bližšie o tejto operácii sa dočítate v publikácii Rok v ovocnej záhrade (Hričovský a kolektív). Ovocným stromom s väčšou násadou plodov včas podoprieme konáre, aby nedošlo k polámaniu.

Recept na kompót zo zelených orechov

Suroviny:

Zelené orechy, 2 kg cukru, 1 klinček (klinčekové korenie), 1 kúsok škorice, 1 liter vody, voda na máčanie orechov

Júl v záhrade
stock.adobe.com

Postup:

Zelené orechy poprepichujeme na niekoľkých miestach väčšou ihlou alebo vidličkou. Na ruky si ešte predtým natiahneme gumené rukavice, pretože šťava zo zelených orechov nepekne farbí pokožku dohneda.

Plody zelených orechov dáme do smaltovanej nádoby a zalejeme vodou, ktorú vymieňame každý deň počas jedného týždňa.

Potom uvaríme  cukor s vodou, ako sa hovorí „na niť“a týmto cukrovým sirupom zalejeme orechy. Na druhý deň sirup zlejeme , prevaríme, necháme vychladnúť a znovu nalejeme na orechy. Takto to robíme po 3 dni. Na tretí deň orechy v náleve povaríme, potom ich naložíme do pohárov so skrutkovacím uzáverom, do každej pridáme klinček, kúsok škorice a zalejeme cukrovým sirupom. Pohára dôkladne uzavrieme viečkom so skrutkovacím uzáverom a potom sterilizujeme 10 minút pri teplote 90 stupňov Celzia.

Rada:

Ak chceme, môžeme orechy pred sterilizovaním aj rozrezať napoly a takto poukladať do pohárov.