Rozhodujú o úrode
Dobrá jarná príprava pôdy sa začína kvalitnou jesennou prípravou. Ak sme správne urobili jesennú prípravu, pri jarnej sa zameriame na šetrenie pôdnej vlahy a hĺbku sejby.
Pôda v prirodzenom stave obsahuje veľké množstvo kapilár – tenučkých kanálikov, ktorými dokáže vzlínať voda zo spodných vrstiev pôdy k povrchu. Tento jav umožňuje zásobovanie rastlín vodou z pôdy.
Každé prekyprenie pôdy kapiláry zruší a trvá dosť dlhý čas, kým sa obnovia. Toto musíme mať na pamäti pri jarnej príprave pôdy. Nikdy nerobíme tesne pred sejbou hlboké kyprenie. Platí rokmi overená zásada – hĺbka kyprenia pred sejbou = maximálne dvojnásobok hĺbky sejby.
Väčšina jarných drobnosemenných zelenín (reďkovka, mrkva, petržlen, cibuľa, pór, šalát) sa seje do hĺbky 1 až 2 cm, z čoho vyplýva, že pôdu tesne pred sejbou kypríme do hĺbky 2 – 4 cm. Keď dodržíme túto zásadu, k semienkam sa dostane voda kapilárami zo spodných vrstiev pôdy a umožní dobré klíčenie a vzchádzanie.
Veľa záhradkárov využíva v záhrade rôzne typy motorových kypričov. Majú jednu nevýhodu – nedajú sa nastaviť na určitú hĺbku kyprenia a pôdu väčšinou prekypria nerovnomerne a veľmi hlboko. V nakyprenej vrstve zničia pôdne kapiláry, čím zabránia vode zo spodných vrstiev vzlínať k semenám. Výsevy potom často zle vzchádzajú. Pri tomto spôsobe prípravy pôdy je potrebné pôdu prekypriť aspoň dva týždne pred samotnou sejbou, nechať ju prirodzene uľahnúť a nezabudnúť na valcovanie po sejbe.
Hĺbka sejby
Na prvý pohľad sa zdá byť dosť bezvýznamný faktor. Keď však porozumieme stavbe semena a procesu klíčenia, uvedomíme si jej veľký význam. Každé semienko je zložené z embrya – zárodku budúcej rastliny, zásobného pletiva a obalu – osemenia. Len pri správnej kombinácii vody, kyslíka, teploty a hĺbky sejby dokáže z tejto nepatrnej časti vyklíčiť a vyrásť rastlina.
Celý proces klíčenia začína absorbovaním vody, pričom semeno zväčšuje svoj objem. Naruší sa tak vonkajší obal a embryo začne produkovať hormón giberelín. Tento hormón aktivuje zásobné pletivo, začne sa vylučovať enzým potrebný na štiepenie zásobných látok a vznikajú jednoduché cukry, ktoré sú spotrebovávané prvotnými korienkami a lístkami embrya. Pri týchto biochemických procesoch je potrebný kyslík. Keď sa rozložia všetky zásobné látky, musí byť rastlinka schopná syntetizovať potrebné stavebné látky sama – musí byť nad povrchom pôdy, aby mohla prebiehať fotosyntéza. Ak teda vysejeme semienko hlboko, pri klíčení spotrebuje všetky zásobné látky skôr, ako sa klíčne listy dostanú nad povrch pôdy a zahynie. Všeobecne platí zásada: čím menšie semeno, tým plytšia sejba.
Celý proces klíčenia semien je výrazne ovplyvňovaný teplotou. Čím vyššia je teplota pôdy, tým bude rýchlejšie klíčenie. Ak musí semeno v pôde čakať na vhodnú teplotu, existuje riziko jeho zníženej životaschopnosti a predčasného vyčerpania živín opakovanými pokusmi o naštartovanie klíčenia.
Aby Vaša sejba bola úspešná a drobné semienka nezahynuli vo veľkej hĺbke, vyhnite sa hlbokému kypreniu a skúste použiť pri výseve výsevné pásiky z vodorozpustnej fólie a výsevnú latku. Pomôžu Vám v praxi dodržať zásady, o ktorých sme písali.