Aj vy by ste chceli mať vo svojej záhrade alebo ovocnom sade strom, ktorý nie je až taký všeobecne známy? Napríklad taký, aký zvykol rásť v záhradách našich prastarých mám a otcov? A čo tak taká oskoruša? Mnohí z nás možno ani nevedia, ako takýto strom a jeho plody vyzerajú.
Ako si vypestovať v záhrade oskorušu?
Opýtali sme sa aktuálne iba pre vás, uznávaného odborníka, profesora Ivana Hričovského:
Jarabina oskorušová (Sorbus domestica L.) patrí medzi vzácne ovocné druhy. Jej druhy – malvice vyzerajú ako minihrušky alebo minijabĺčka. Majú priemer približne 3 cm. Dozrievajú koncom septembra a začiatkom októbra. Oveľa chutnejšie sú po namrznutí alebo po týždňovom odležaní. Chutia kyslo a sladko a sú osviežujúce. Plody sú vhodné aj na výrobu lekváru, kompóty, na sušenie, ale aj na dobrú oskorušovicu. Dospelý strom môže dať v dobrom roku 500 – 1200 kg úrody. Je náročná na svetlo. Vyhovujú jej suchšie, ale kamenisté pôdy, zásobené vápnikom. Neznáša ílovité pôdy a zamokrené miesta.
Oskoruša patrí medzi dlhoveké stromy. Dorastá do výšky 15 metrov, ako solitéra v záhrade a až 30 metrov na okraji lesa. Je teplomilná, ale vydrží aj mrazy až do -30 stupňov Celzia. Výsadba oskoruše je vhodná v októbri, alebo v marci až apríli. Ideálne je kúpiť si mladý stromček v kontajneri s výškou asi 1,5 metra. Oskoruša je pomerne odolná voči chorobám a škodcom. V plodoch môže výnimočne prekvapiť červivosť. Aj drevo oskoruše je cenné. Je veľmi pevné. Tvrdí sa, že je najpevnejšie v Európe. Našou úlohou je rozširovať oskorušu aj vo väčších záhradách.