Každý záhradkár má určite veľkú radosť, keď sa na stromoch v jeho ovocnom sade ukazuje pekná úroda. Napriek tomu, ak je ovocia skutočne veľa, nie je dobré nechávať všetko ovocie na stromoch a čakať až do chvíle, kým dozrie. Tu sa odporúča takzvaná prebierka plodov, aby úroda bola naozaj pekná a kvalitná.
Pri ktorých druhoch ovocných stromov a kedy je teda vhodné robiť prebierku plodov?
Opýtali sme sa odborníka naslovovzatého, profesora Ivana Hričovského.
Odpovedá profesor Ivan Hričovský:
Po odkvitnutí stromov, počiatkom júna, ale na broskyniach už počiatkom mája, sa robí prebierka plodov, keď majú veľkosť lieskového orieška. Okrem broskýň robíme prebierku plodov najmä pri jabloniach a hruškách. Najskôr nožnicami odstránime deformované a choré plody.
Prebierku robíme tak, že ponecháme jeden kráľovský plod plus jeden plod a niekedy plus dva ďalšie plody. Je dôležité vedieť, že na jeden plod pripadá 30 – 40 listov.
Prebierku plodov robíme na vzdialenosť 15 – 20 cm od seba. Dôležité je to najmä na stromoch, ktoré rodia každý druhý rok.
Potrebné je to najmä pri jabloniach – napríklad pri odrode Ontario, Priesvitné letné Jakubky, Red Melba, Oldenburgovo červené alebo Wealthy a iné…
Vo veľkovýrobe sa robí chemická prebierka plodov v čase kvitnutia. Potom nasleduje ručná prebierka – čo sa dá zvládnuť.