Do Apúlie v každom ročnom období

Nádhera zvaná Bari…

Talianske pobrežie na juhu je také rozmanité ako možno máloktorá krajina v  Európe. Tento kus „La Puglie“, ako mu Taliani hovoria, nádherného Talianska, je obdarený nielen krásnymi plážami s nadhernými kulisami horizontu, prírodou, históriou, či tradíciou ale aj tým, že dovolenku, či len niekoľko dní tu môžete stráviť počas celého roka, v každom ročnom období je Apúlia očarujúca. Vždy Vás Apúlia očarí.

800_MolfettaOlivové háje, doslova kilometre sadov olivových stromov, niekde starých aj viac ako dvesto rokov, región s najlepším olivovým olejom, typické keramické dielne, dobré víno ale aj typické domáce cestoviny, známe orecchiette, kedysi jedlo chudobných, dnes vyhľadávaným pokrmom turistov, či známe – cavatelli, fricelli, majú tú istú chuť a správnu konzistenciu ako pred stáročiami, čerstvá zelenina, či ešte stále čerstvo lovené ryby na malých drevených bárkach.

V provincii Taranto, v meste Grottalgie, kde sme mali možnosť tráviť nedávno niekoľko dní, nájdete ďalšie skvosty regiónu. Je tu známa tradícia výroby keramiky, tunajšie manufaktúry poznajú milovníci Apúlie na celom svete. Tradícia apúlskej keramiky, sa datuje od 16.storočia.

pug_0033_800Dekoračné kusy, ozdobné, figurálne, s krásnymi farbami, žiarivými glazúrami. Úžitkové kusy, obrovské nádoby  tzv. capasone, sa dodnes používajú na víno, či olivový olej alebo srulu, akýsi druh krčahu na víno alebo vodu. Najoriginálnejšími sú však pumu – dekoratívne objekty umiestnené v rohoch na kamennom či železnom zábradlí balkónov domov. Jestvuje tu aj škola  keramiky, a to  od roku 1889. A samozrejme dedenie hrnčiarskeho umenia, kruhu aj dielne sa traduje z generáciu na generáciu. Do mnohých manufaktúr môžete vojsť a pozorovať majstra pri práci. To, že sa neviete rozhodnúť čo by vám najviac spravilo radosť ako spomeinka, je tu najťažšie. Ponuka keramiky je taká bohatá a nádherná, zaujímavý je každý kúsok, ktorý by každý z nás rád vlastnil.

Najjužnejšia provincia je známa ako kraj Trulli. Alberobello,  je kolískou špciálnych stavieb kuželovitého tvaru stavieb, dlhé roky už známy symbol Apúlie. Sú pod UNESCO kultúrnym dedičstvom. Ďalšou perlou je neďaleké Locorotondo,  „mesto do kruhu“, s prekrásnou dolinou, kde sú vinice, olivové háje, lesy a polia, koloryt dokresľujú nízke, biele múry.

dreamstime_xs_24930934

Región sa rozprestiera pozdĺž Jadranského a Jónskeho mora. Má päť provincií Foggia, Bari – hlavné mesto Apúlie, Brindisi, Tarent, Lecce, Barletta-Adria-Trani. Za návštevu stoja naozaj všetky a nezáleží na to tom, v ktorom ročnom období, atmosféra je vždy úžasná.

Spojenie je pohodlné a to letecky z Viedne priamo do Bari alebo cez niektorú taliansku metropolu spoločnosťou Allitalia.

Autorka Beata Havranová, fotos – autorka a  Italienische Zentrale für Tourismus

http://www.enit.de/reisethemen/berge/apulien.html

http://www.enit.at/

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach