Salzburg je mestom, do ktorého sa všetci radi vraciame

Či to je v centre starého Salzburgu v Rakúsku, alebo v 700 !!! ročnej  prevádzke – v pekárstve kláštora sv. Petra v Salzbrgu.….umenie piecť dobrý chlieb či pečivo je v rakúskom meste Salzburg tradíciou a mnohoročným umením. Správna teplota v tradičnej peci, príprava samostného cesta a majstrovstvo pekára je to najdôležitejšie. V meste Salzburg je aj po 700 rokoch!!!! funkčná pekáreň pri kláštore sv. Petra so starým mlynom,  na ktorý priamo prúdi voda z kanála  Königsaache, v jeho pozadí majestátne pózuje drevená socha sv. Johanna Nepomuka, ochrancu tohto starého mlyna.

0502_TSG_Stiftsbaeckerei_St._Peter_119

Pečú tu  čierny chlieb z prírodného kvásku z bio raže. Kvások – masu, pripraví pekársky majster Kurt Michlmair  spolu s Cagatay Önder, druhým pekárskym majstrom už deň vopred, a tak už pri vstupe do pekárne, do ktorej vedie zopár schodov, vás opojí príjemná vôňa. Na ďalší deň pridá ražnú múku, vodu a soľ, inak nič. Denne upečie v peci u sv. Petra 160 kilogramov chleba, v troch rôznych veľkostiach. K tomu jeden druh obľúbenej briožky ( tie kedysi preslávili pražské Václavské námestie v lahôdkach u „Koruny“). Každé ráno o 4 hodine, začne praskať v peci prvý oheň a kolobeh začína odznova. Ich kolega, pekár a mlynár pán Grabmer sa zasa stará o chod dreveného mlyna a práve on sa zaslúžil o to, že mlyn stále funguje a pekáreň tiež. Už viac ako päť rokov si pekáreň u sv. Petra v Salzburgu melie ražnú múku sama, k tomu používajú vlastnú vodnú silu. Obilie je z Dolného Rakúska z regiónu  Waldviertel.

Len pár krokov od pekárne kláštora sv. Petra na námestí Kapitelplatz, nájdeme  ďalšiu raritu. 1. stánok s originálnymi salzburgskými praclíkmi, prvý stánok s praclíkmi v Salzburgu vôbec, už viac ako 40 rokov!. Ponuka praclíkov je dnes rôznorodá, cez typické, klasické so soľou, ponúkajú syrové, s chuťou pizza, či marmeládové, sladké, samozrejme všetko denne čerstvé.

Novinka: Každý piatok od 15-tej hodiny si môžete objednať túru na tému salzburgské lahôdky, dobroty. Tri pracovníčky, sprievodkyne, v meste Salzburg vymysleli produkt, po stopách zaujímavej histórie s výkladom  a ochutnávkami, kde sa  ľudia dozvedia o typických salzburgských či rakúskych firmách s mnohoročnou tradíciou, či typických rakúskych manufaktúrach vyrábajúcich potraviny či o tých, čo ponúkajú, varia recepty starých materí. Vďaka tejto prehliadke objavíte iné zákutia mesta, staré krčmičky, obchody s lahôdkami, cukrovinkami a pribudne vám zasa iný, nový pohľad na mesto Salzburg. Isto budete nadšení, tak ako aj my.

Beata Havranová,

Zdroj: www.kamkam.eu

Foto: http://www.kulinarische-abenteuer.at/, www.salzburg.info

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach