Vášnivý víkend v Alpách

Verili by ste, že v susednom Rakúsku, neďaleko od našich hraníc, môžete prežiť fantastický víkend, plný vzrušenia, zábavy, ale aj dobrej pohody? A že to všetko na vás čaká v Alpách, ktoré sa v predstavách väčšiny z nás spájajú najmä so skvelou lyžovačkou? My sme to okúsili na vlastnej koži a zúčastnili sme sa špeciálneho letného kurzu varenia pre zaľúbených (presný názov „Magischer sommerfrisch verliebt Kochkurs“), v mestečku Spital am Semmering. Do tajov magického varenia a afrodiziakálnych ingrediencií nás uviedol skutočný majster kuchár Yves Weisang a aby to všetko bolo ešte vzrušujúcejšie, varilo sa priamo v horskej reštaurácii Panorama, ktorá sa nachádza na vrcholci lyžiarom dôverne známej hory Stuhleck! Samozrejme, najprv sme sa do nej museli dopraviť pohodlnou lanovkou, ktorá ponúka nádherný výhľad na alpskú krajinu…

vikend v Alpach, TRV-Hochsteiermark-fotodesign.at-(37)

Romantické a pohodlné ubytovanie
Ak patríte k tým, ktorí Rakúsko navštevujú najmä kvôli dobrej lyžovačke alebo výhodným nákupom, je najvyšší čas presvedčiť sa o tom, aké zaujímavé a nevyčerpateľné možnosti ponúka táto krajina počas celého roka. Napríklad také malé a očarujúce mestečko, ako je Spital am Semmering, ktoré je často navštevované najmä počas lyžiarskej sezóny, má návštevníkom skutočne čo ponúknuť aj v lete, alebo kedykoľvek počas roka. Malebná krajina ponúkajúca množstvo možností aj inšpirácií na turistické potulky, útulné a perfektne vybavené hotelíky a pestré gastronomické špeciality, ktoré našincovi naozaj ulahodia – to všetko sú lákadlá, ktorým by náš turista rozhodne nemal odolať. Mimochodom, všetko toto sa ponúka neďaleko našich hraníc , takže aby sme sa o tom presvedčili, nemusíme ani ďaleko cestovať. Možnosti rekreácie sú výhodné aj pre tých, ktorí nemôžu cestovať ďaleko, alebo nadlho, pretože takúto osviežujúcu minidovolenku si možno naplánovať hoci aj na víkend – ideálne od piatka do nedele. My sme sa ubytovali v útulnom trojhviezdičkovom hotelíku ONKEL FRITZ SUPERIOR v pravom alpskom štýle, ktorý nás doslova očaril a cítili sme sa v ňom ako doma. Nádherná poloha, okná plné muškátov s krásnym výhľadom na hory a krajinu a útulné, ale maximálne komfortne vybavené izby sú zárukou toho, že návštevník sa tu nielen výborne cíti, ale sa určite túži aj vrátiť. Romanticky založené duše možno zaujme možnosť objednať si dokonca izbu s nebesami, či vlastnou saunou, prakticky založených zasa očaria také milé samozrejmosti, ako je varná kanvica, hrnčeky a košíček s čajmi, ktoré si možno uvariť priamo na izbe. Nechýba pestrá ponuka oddychových časopisov, samozrejmosťou je rádio, budík i malé elektrický radiátor, ktorým si možno podľa potreby prikurovať. Predsa len – počasie v horách býva občas nevyspytateľné…

Čo ešte ponúka ONKEL FRITZ?
Tento útulný hotelík zasadený do krásneho prostredia ponúka ešte oveľa viac. Aj hostia z izieb, ktorí nemajú vlastnú saunu, môžu okúsiť blahodarnosť saunového sveta, či masáže, pretože sauna sa nachádza aj na chodbe – stačí si iba povedať. Ak máte malé deti – ani to nie je problém, pretože ONKEL FRITZ SUPERIOR má aj útulný detský kútik a priamo pred hotelom sa nachádza lákavé detské ihrisko so všetkými lákadlami pre malých návštevníkov. Ani netreba ďaleko chodiť. A ďaleko netreba chodiť ani za skvelou kávičkou, dobrým drinkom, alebo fantastickou kuchyňou s vychýrenými rakúskymi špecialitami , pretože to všetko tento malý, ale milý hotelík ponúka k plnej spokojnosti. Má dokonca aj vlastnú kaviareň a v rámci nej aj kútik pre detičky, kde sa môžu pohrať, zatiaľ čo si dospelí vychutnajú voňavú kávičku alebo čaj. Balzamom na dušu je aj samotný interiér, ktorý vytvára skutočný pocit domácej pohody – útulné pohovky s ľahko pohodenou dekou, ktorá pôsobí, že len teraz si pri nej niekto robil pohodlie. Skrátka, relax a pohoda ako vyšitá! Skutočným gurmánskym zážitkom sú aj skvelé raňajky v štýle švédskych stolov a s chutným, chrumkavým, ešte teplým chlebíkom, ktorý zrejme tesne pred raňajkami upiekli v neďalekej pekárničke…

Viac informácií o hoteli a možnostiach ubytovania získate:

Das onkel fritz ***Superior, kleinstes romantisches genießerhotel
Familie Rottenschlager
Hochweg 6, A-8684 Spital am Semmering
Tel: +43 (0)3853- 217
Cover Magisch Kochenwww.hotel-onkelfritz.at

Magické varenie nielen pre zaľúbených
Pre tých, ktorí popri bežnej turistike a relaxe radi vyskúšajú aj niečo zaujímavejšie, alebo si chcú oddýchnuť aktívne a popri tom získať aj nevšedné zážitky, ponúka Majster kuchár Yves Weisang, atraktívne kurzy varenia. Tento sympatický Francúz, ktorý ako šéfkuchár a gastronomický poradca pôsobil vo vychytených reštauráciách v Los Angeles, San Diegu, Chicagu a so svojou milou manželkou Sylviou šéfoval vyberaným reštauráciám, ponúka brilantné kurzy varenia priamo na vrcholci hory Stuhleck, ktoré sa pre všetkých zúčastnených stanú nezabudnuteľným zážitkom. Nielen kvôli delikatesám, ktoré sa naučíte variť, ale aj vďaka milej a takmer rodinnej atmosfére, ktorú okolo seba dokáže, ako skutočný majster, okamžite vyčariť. A ako to na takom zaujímavom kurze varenia vlastne vyzerá? Záujemcovia sa vyvezú lanovku na Stuhleck , kde ich šéfkuchár Yves Weisang osobne privíta, s každým sa zoznámi a pozhovára, pričom všeličo zaujímavé prezradí nielen o tajoch chutného varenia, pri ktorom si prídu na svoje všetky naše zmysly, ale prezradí veľa zaujímavého aj o sebe. Samozrejme, to všetko v reštaurácii Panorama a pri pohári skvelého sektu.

Lahodné bublinky v pohári, neopakovateľný rozhovor s fantastickým výhľadom na Alpy a k tomu príjemné vyhliadky na spoločné varenie a odkrývanie tajomstiev magickej kuchyne – to všetko sú momenty, kvôli ktorým sa na tento kuchársky kurz určite oplatí prísť! Samozrejme, určite je potrebná aspoň čiastočná znalosť nemeckého jazyka, alebo mať so sebou aspoň partnera, ktorý sa po nemecky dorozumie. V opačnom prípade by sme prišli o veľa zaujímavého. Pre všetkých, ktorých táto ponuka zaujala, máme skvelú informáciu: Magické kurzy varenia sa tohto leta v reštaurácii Panorama na Stuhlecku uskutočnia ešte dvakrát – a ešte stále sa na ne možno prihlásiť a zarezervovať si termín. Samozrejme, len do vypredania možností.
Termíny kurzov sú: 20. – 22. Júla a 7. – 9. Septembra 2012. Viac informácií získate na adrese:
Tourismusregionalverband Hochsteiermark
Pestalozzistraße 12
A-8670 Krieglach
Tel.: +43(0)3855-45570-12
Fax: +43-(0)3855-45570-20
Mobil: +43(0)664-88 503 702
u.gurdet@hochsteiermark.at
www.hochsteiermark.at
http://twitter.com/hochsteiermark
http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100000724690887

Čo všetko sme uvarili?
Rybacia polievkaPre úplnosť treba povedať, že jedlá, ktoré sme pod taktovkou majstra šéfkuchára Yvesa Weisanga uvarili, sme sa nielen naučili uvariť a degustovali sme ich, ale sme ich aj pekne a postupne pojedli. Samozrejme, pekne naservírované, pri zaujímavom rozhovore a s dobrým vínkom, pivkom, či nealkoholickým nápojom – podľa ľubovôle. Pravdupovediac, porcie boli také výdatné, že všetko sme už ani ochutnať nevládali, a keď prišiel na rad dezert, obmedzili sme sa už len na malú ochutnávku. Carpaccio pre zaľúbenýchNapriek tomu, že sme si pýtali iba malé porcie na ochutnávku, naši štedrí rakúski hostitelia by nám radi dopriali oveľa viac než sme boli schopní zvládnuť. A veruže: Menu, ktoré má podporiť lásku, životnú energiu i pocity šťastia, bolo skutočne bohaté: Najprv sme sa naučili pripraviť Carpaccio pre zaľúbených z tuniaka, potom nasledoval Polievkový bozk (polievka z rybacieho mäsa a feniklu), nasledovalo Pečené prasiatko pre šťastie (Bravčové pečené do chrumkava), losos so spenatom a sosoocouRyba so schizandrou, Lososa s afrodiziakálnymi účinkami, fantastické Tekvicové rizoto, ktoré možno podávať aj na Halloween a ako dezert sme uvarili typickú rakúsku pochúťku Schmarrn (niečo podobné ako trhanec), ale vylepšenú kakaom a chilli! Úžasné chute, výborná atmosféra, množstvo cenných informácií z kuchynskej mágie , zo sveta byliniek a korenín, vtipné príbehy a majstrovský prístup samotného Peceny bravcovy bocikšéfkuchára Yvesa Weisanga, ktorý s neodolateľným francúzskym šarmom odovzdal a vydal zo seba to najlepšie, urobili z tohto podujatia nazabudnuteľný zážitok, z ktorého budú mať osoh a pôžitok všetci tí, ktorým niečo podľa jeho receptov uvaríme. My sme si okrem toho priniesli domov aj krásnu kuchársku knihu Cisarsky trhanecMagisch Kochen z pera Manuela Horetha, ktorý je v Rakúsku a Nemecku mimoriadne uznávanou osobnosťou, do ktorej svoje skvelé kuchárske recepty dodal sám skvelý majster šéfkuchár Yves Weisang. Máme ju dokonca aj s milým venovaním a na základe všetkého, čo sme videli a zažili, môžeme tento milý kurz varenia, spojený s pekným pobytom v Alpách, vrelo a úprimne odporúčať. Verte, skutočne to stojí zato!

Jana Vančová
Henrieta Karabová

A teraz niečo pre inšpiráciu:

Carpaccio pre zaľúbených

Tekvicové rizoto

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach