SPÄŤ
Kariéra

Aj vás ničí práca?

Od: Henrieta Karabova 3.11.2017
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Sedavé zamestnanie, kultúra na pracovisku, obed pri počítač a stres – to všetko sú faktory vážnych chorôb

Desaťročia sa zo žartu hovorí: „Od práce aj kone kapú…“ I keď je to myslené často ironicky, niečo na tom pravdy predsa len je. Pozrime sa čo všetko môže spôsobiť práca, respektíve prepracovanosť, stres, zlé pracovné podmienky, kultúra… – aby sme boli presnejší.

ničí práca

Negatívne vplyv pracovísk

Dlhé hodiny za stolom môžu viesť k ochoreniam srdcovo-cievneho systému, a tiež k cukrovke druhého typu. Stres, obrovská záťaž v práci i doma, pracovný priestor v podobe openspace (čo je samo o sebe veľká záťaž na imunitu) – to všetko zhoršuje ľudské zdravie, bez ohľadu na to, či máme dvadsať alebo štyridsať. Samozrejme, u tých starších sa problémy zvyknú prejaviť skôr a výraznejšie. Avšak to, že mladým, ktorí žijú takýmto životným štýlom aktuálne nič nie je, neznamená, že im nič nebude ani za rok, dva či desať.

Daň, ktorú platíme neskôr

Mnoho z klímy, v ktorej pracujeme si odnesieme v ďalších rokoch života, vtedy, keď svoje ochorenia už nebudeme ani v mysli spájať s bývalou prácou, či frustrujúcou etapou života. Už viacero štúdií potvrdilo, že sedavý spôsob zamestnania priamočiaro vedie k zvýšeniu rizika cukrovky druhého typu a ochorení srdca a ciev.

Osem hodín sedenia?

Viac ako polovica zamestnancov dnes počas pracovnej doby nemá žiaden alebo len minimálny pohyb. K tomu sa pridružuje enormné pracovné zaťaženie, trpí ním približne 32 percent pracujúcich. Kultúra na pracovisku a dávka stresu ohrozujú potenciálne chorobami ďalších 27 % pracujúcich. Pritom 52 % neopúšťa svoju kanceláriu ani počas obeda – obedujú v práci, pričom všetky negatívne faktory na nich pôsobia naďalej a nemajú ani polhodinovú psychohygienu.

Obed v kancelárii nie je dobrým riešením!

Zamestnanci, ktorí trávia čas obeda vonku, mimo svojho pracoviska, priznávajú, že sa cítia zdravšie a šťastnejšie. Najviac to vedia posúdiť tí, ktorí sa kedysi stravovali v kancelárii a neopúšťali pracovisko počas obeda, pričom to následne zmenili. Prestávka cez obed je i na to, aby sme zmenili naše myšlienkové pochody, prešli sa, rozhýbali kostru, odreagovali sa od stresu a tlaku na pracovisku. Ak teda trpíme návalom práce a stresom, nikdy nie je dobrým riešením obedovať pri práci, aby sme to stihli čo najskôr. Možno to o niečo skôr bude, ale utrpí naše zdravie. Omnoho lepšie sa rýchlejšie nám to pôjde po aktívnej obednej prestávke.

Nehľadajme spôsob, ako a prečo sa to nedá!

Už len 10-minútová prestávka od nášho pracovného stola pomáha vyčistiť hlavu a zmierniť tlak, ktorý sa inak odzrkadlí na srdci alebo hladine cukru v krvi. Navyše, ľudia, ktorí sú vystavení veľkému tlaku v práci častejšie konzumujú nezdravé potraviny a vedú menej aktívny život.

-sz-

womangalérie VŠETKY