Janka Francová – Raw food treba vnímať srdiečkom!

Živá strava, alebo RAW FOOD, už dávno nie je len módny gastronomický hit, ale skutočný nový životný štýl, ktorý má už aj u nás množstvo prívržencov. Sympatická a pôvabná Janka Francová, sa nielenže stravuje v štýle RAW FOOD, ale živá strava sa stala aj náplňou jej života. Vedie zaujímavé kurzy, kde záujemcov zasväcuje do tajomstiev živej stravy a na objednávku pripravuje aj skvelé torty v štýle RAW FOOD.

Ako sama hovorí, na tento životný štýl prešla kvôli vážnej diagnóze. Obdivuhodné, krehké žieňa, plné pozitívnej energie a elánu – napokon, posúďte sami…

Kedy ste po prvý raz počuli o RAW FOOD a ako dlho sa týmto spôsobom stravujete?

O surovej strave som počula už pár rôčkov dozadu a sledovala som rôzne zahraničné zdroje. K zrýchlenému prechodu na RAW stravu ma donútila vážnejšia diagnóza, a surová strava je súčasťou mojej terapie už vyše roka.

Ako vyzeral váš spôsob stravovania predtým než ste prešli na RAW FOOD? Boli ste vegetariánka alebo vegánka? Kto vás inšpiroval?

Ja som k prechodu na živú stravu nepotrebovala výnimočný impulz – už dlhé roky sa snažím počúvať svoje telo. Samozrejme, všetko išlo plynulo a spontánne, pomaly som prechádzala z vegetariána na vegána a pred vyše rokom som prešla na surovú živú stravu, aj keď úprimne priznávam, že v zimnom období v našich zemepisných šírkach dodávam telu aj trochu tepla v podobe RAW-vegan polievok či vegánskej stravy.

Bol prechod na tento spôsob stravovania náročný? Ako dlho ste si zvykali a ako ste pociťovali na sebe tento nový životný štýl?

Pre mňa to náročné nebolo, bolo to pocitovo spontánne, jediné, na čo som si musela privyknúť, bol chlad, ale tento pocit sa postupom času vytráca úplne. Krásne ste to nazvali životným štýlom. Áno, je to môj life style, pre niekoho môže byť surová strava len prechodným schodíkom, ale pre mňa má hlbší význam. Tak ako som už spomínala, RAW FOOD je pre mňa liečebná terapia, a výsledky sa dostavili pomerne rýchlo, aj keď využívam aj ďalšie alternatívne spôsoby liečby. Pred rokom, keď mi diagnostikovali chorobu, som si obratom kúpila profi odšťavovač s pomalým lisovaním. A prvé, čo som absolvovala, bolo 60 dní na zelených stravách

Keďže vo vašej rodine jete veľké množstvá zeleniny a ovocia, na nákup zrejme treba chodiť častejšie – ako to riešite? Nie je tento spôsob stravovania oveľa drahší?

Milá otázka.:-) Mne to už ani nepríde. Ak človek niečo urobí 21-krát za sebou, stáva sa z toho automatický návyk. Nie je to však len zelenina a ovocie, je to množstvo ďalších produktov, ako rôzne druhy orechov, semienka, 100 % bio oleje a sirupy. Nemyslím, že sú to veľké množstvá – na začiatku sme jedávali viac, ale postupne si to telo upraví a teraz jeme naozaj striedmo.

Akým spôsobom sa stravuje váš partner a deti?

Áno, mám dve úžasné slečny a priateľa. Začnem Martinom, je to skvelý a empatický človek. Podporil ma bez váhania nielen v alternatívnej liečbe, ale ako chlap sa veľmi rýchlo prispôsobil RAW strave, najmä keď videl, aké vynikajúce výsledky dosahoval. Myslím, že obaja sme nastavení na rovnakej úrovni zmýšľania, čo je skvelé, a doma si nemusím obhajovať to, čo pripravujem, ako je to u väčšiny žien , s ktorými riešime prechod na surovú stravu alebo úpravu stravy. Čo sa týka mojich dievčat, oni prešli z klasickej stravy počas posledného roka na vegánsku. Samozrejme RAW sa im snažím denne dávať do jedálnička, čo je pre mňa malým víťazstvom

Koľkokrát denne je vo vašom prípade zdravé a potrebné jesť?

Hm, myslím si, že väčšina ľudí je nastavená na prejedanie sa a aj preto sú také nemilé štatistiky obezity na Slovensku.

Ja som nebola nikdy veľký jedák, a nerobím to ani teraz. Mám svoj režim a jediné, čo si strážim, sú vyživové hodnoty toho, čo jem. Mám jedno hlavné jedlo denne a zbytok dopĺňam vo forme green smoothies, ktoré nám dokážu poskytnúť ideálne vstrebanie živín, vyrovnáva pH v organizme, dopĺňa stratené vitamíny, minerály, prírodné farbivá a podobne.. ďalej pijem šťavy, ktoré si doma lisujem a týmto ďakujem dnešnej dobe za skvelé stroje.  A v neposlednom rade sú to moje obľúbené, doma naklíčené klíčky, ktoré sú výborným zdrojom enzýmov, vitamínu B12 a podobne…. Pravidelná konzumácia klíčkov môže viesť k výraznému zlepšeniu trávenia, zvýšeniu imunity, detoxikácii organizmu, prevencii a boji proti bežnému nachladnutiu, chrípkam a rôznym ochoreniam, vrátane rakoviny.

Uvediete príklad, ako približne vyzerá taký bežný denný jedálny lístok v štýle RAW FOOD?

Keď mám pôst, pijem len vodu…:-) Môj jedálny lístok je úplne jednoduchý – surová strava nie je komplikovaná a netreba ju zbytočne prekombinovávať. V podstate každý deň je v základe veľmi podobný. Ráno vlažná voda s citrónom, doobeda si pripravím vždy nejaké energické smoothie, či už zelené alebo ovocné – kombinácií je neskutočne veľa, obed ako kedy, niekedy si urobím klasické hlavné jedlo alebo menší šalát, či len nejaké ovocie. Počas dňa si nájdem čas na klíčky,semienka a oriešky a večer ukončím deň rôznymi druhmi šalátu. Veľa testujem a experimentujem

A čo napríklad také sviatočné jedlo?

Všetko sa dá nahradiť. S kúskom fantázie to hravo zvládne ktokoľvek.

Myslíte, že tento spôsob stravovania je vhodný aj z dlhodobého hľadiska? Je pre niektoré skupiny ľudí aj úplne nevhodný?

Prijímanie surovej stravy je pre človeka prirodzené, živá strava nám vyzdvihuje energetickú úroveň a vytvára skvelý predpoklad pre duchovný rast, stávame sa viac tolerantní, túžime po väčšom príjme pozitívnych informácií a naopak, vyhýbame sa negatívnym myšlienkam. Tieto pozitívne zmeny spozorujete na sebe veľmi rýchlo, a preto si dovolím tvrdiť, že čím vyšší objem živej stravy máme v jedálničku, tým sme šťastnejší. Každý z nás sa musí riadiť pocitovo, neodporúčam extrémny prechod z klasickej varenej stravy na surovú, vystavili by sme telo zbytočnému šoku, čo by vyvolalo skôr negatívny ako pozitívny efekt. Prechod by mal byť plynulý a hlavne nie vynútený.

S RAW FOOD máte už bohaté a cenné vlastné skúsenosti – nezamýšľali ste sa nad tým, že by ste všetko zosumarizovali v knihe?

Čokoľvek si ľudská myseľ dokáže predstaviť a čomu uveriť, to dokáže uskutočniť. V mojom prípade s mojou obrovskou energiou by som veľmi rada pokračovala v tom, čo už som začala,a to ukázať ľuďom,že sa to dá aj bez varenia, podporovať tých, ktorým som už zmenila život, šíriť myšlienku surovej stravy, pripravovať aj naďalej torty a možno časom napísať knižku s mojimi RAW receptami.

Zúčastnili sme sa kurzu, kde ste ste nadšené účastníčky učili pripravovať krásne a veľmi chutné raw torty a dezerty. Kedy ste po prvý raz ochutnali raw tortu a kedy ste svoju prvú raw tortu pripravili vy?

Ďakujem, ja nie som typ človeka, ktorý obľubuje sladké, môj prvý kontakt s raw tortou bola moja vlastná pohánkovo-višňová tortička.

Tí, ktorí toho ešte veľa o RAW FOOD nepočuli, mohli by si myslieť, ze ide o niektorú z klasických nepečených druhov tort, ktoré sa pripravujú napríklad z kyslej smotany, piškótiek, pudingu a podobne. My však vieme, ze RAW FOOD je o niečom inom:-) Prezradíte našim čitateľom, ako možno nahradiť napríklad korpus v takej raw torte, čiže v živej torte?

Základom každej živej tortičky je zmes orechov, ako vlašské orechy,mandle, lieskovce, pekanové orechy, či, kešu do ktorej sa pridávajú ďalšie ingrediencie – datle, figy, sušené ovocie a bio sirupy.

A čo napríklad plnka a dekorovanie torty?

Plnky su trolinku málo komplikovanejšie na prípravu a veľmi záleží aj od použitých strojov. Ja osobne používam Vitamix, ktorý je najčastejšie skloňovaný so surovou stravou.

V ponuke ich mám niekoľko a prispôsobujem ich chutiam zákazníka takmer na mieru Keď sa pozriete na obrázok akejkoľvek mojej torty, tak žiari energiou. Nemám presný popis na dekorovanie, všetko, čo pripravujem, pripravujem s láskou a moja kreativita nepozná hranice. Využívam z väčšej miery čerstvé ovocie.

Som presvedčená , že mnohým čitateľom sa uz teraz zbiehajú slinky na takéto delikatesy a radi by si ich niekde kúpili. My však vieme, že práve pre takýchto nadšencov RAW FOOD, ale aj pre takých, ktorí by to radi aspoň vyskúšali, máte svoju ponuku. Prezradíte nám o tom niečo viac?

Milujem pripravovať jedlá. Objavovať nové kombinácie. Práve tento pocit bol pred pár mesiacmi podnetom k založeniu mojej stránky, ktorá sa venuje RAW food. Snažím ľuďom ukázať, ze stravovať a aj liečiť sa dá aj inak. Keďže ohlas na surovú stravu je naozaj veľký, spustila som kurzy nevarenia:-). Ľuďom sa snažím ukázať, ako jednoducho si zakomponujú do života zdravé veci. Vnímajú to veľmi pozitívne a s veľkým nadšením. A takáto odozva mi dáva neskutočnú energiu, keď vidím, ako každý deň pokročili, keď mi píšu, volajú , čo nové objavili, či pripravili a ako skvelo sa cítia.

Kde sa ešte o vašej ponuke môžu čitatelia a záujemcovia dozvedieť?

Stačí jediné kliknutie na FB stránku RAWlife a ste v mojom svete RAW food.

Podľa toho, čo sme sa dozvedeli, záujemcov o torty a dezerty máte nadostač. Ako to všetko stíhate a v akom predstihu treba tortu objednať?

Moje RAW tortičky si za veľmi krátku dobu získali obdiv a srdiečka ľudí. Nielenže pekne vyzerajú, ale to, čo je pre mňa podstatné, je to, že sú lepšou a zdravšou alternatívou sladkostí, do ktorých sa môže pokojne zahryznúť aj celiatik. Som skvelým manažérom svojho času. Svedčí o tom aj fakt, že okrem príprav RAW tortičiek a vedenia RAW kurzov mám aj veľa iných projektov o zdravom stravovaní. Objednávka musí prísť minimálne 5 dní vopred. Do každej jednej torty vkladám svoju pozitívnu energiu a každá jedna je výnimočná.

Torty rozvážate, alebo si treba po ne prísť? Objednávky beriete telefonicky?

Keďže z každého dňa sa snažím vyťažiť maximum, zákazníci si musia prísť po tortičky osobne. Komunikácia je cez mailovú adresu rawlifeinfo@gmail.com

Mnohí čitatelia si určite v tejto chvíli povedia, že by sa radi o RAW FOOD a raw tortách dozvedeli ešte viac a že by sa radi s vami zoznámili. Dáte im radu a tip?

Budem sa tešiť, ak vaše čitateľky rozhovor oslovil. Ak by si chceli vyskúšať prípravu RAW FOOD a dozvedieť sa mnohé hodnotné informácie, stačí sa zúčastniť môjho kurzu.

PS: RAW FOOD treba vnímať srdiečkom. Vtedy je úspech znásobený a vaše telo vám bude za to nesmierne vďačné.