Peter Varga dáva vareniu a pečeniu svoje srdce

Peter VargaSympatický mladý muž mal okrem varenia blízko aj k šoubiznisu. Už na strednej škole písal články pre tínejdžerské časopisy so slovenskými celebritami, ale láska k varenou bola oveľa silnejšia.

Ako súvisí šoubiznis s varením? Veľmi jednoducho, Peter Varga svoje idoly nielen fotí na koncertoch, ale mnohé mali možnosť ochutnať špeciality, ktoré prešli jeho šikovnými rukami. Na Slovensku si na Petrových dobrotách pochutnal napríklad aj bývalý prezident Ivan Gašparovič a mnohí poslanci. Počas svojho niekoľkoročného pôsobenia v zahraničí varil  pre tím speváčky Beyoncé, rovanko pre celý mančaft okolo  Jennifer Lopez, neodolal ani  James Duncan zo skupiny  skupiny Blue, či futbalisti  FC Liverpool  a mnohí další.Peter Varga

K vareniu  sa privoňal už ako  štvorročný chlapec, nebo, to čaj ani praženiaca, ale babicka ho  naucila rovno  ručne ťahanú štrúdlu. Vareška sa odvtedy stala jeho nerozlučnou priateľkou. Babička pri svojej výuke, keď zbadala, že Peťo má nielen vlohy, ale aj veľa lásky k vareniu,  ktorá je najpotrenejšou ingredienciou do každého jedla, pokračovala ostatnými jedlami  naučila ho tajomstvám kulinárstva.  Variť z čerstvých surovin, s citom, a Peťo sa jej odplácal tým, že už v šiestich rokoch piekol koláče,  pripravoval nedeľné obedy, obsluhoval a vymýšľal jedlá pre návštevy, skrátka jeho kroky sa neustále krútili okolokuchyne.

Logicky po skončení zzákladnej školskej dochádzky pokračoval v štúdiu na Strednom odbornom  učilišti v Nových Zámkoch, kam postúpil bez prijímacích pohovorov a vyučil sa za kuchára. Základnú vojenskú službu prežil tiež v kuchyni ako hlavný kuchár a po jej skončení  sa zamestnal vo Vajnoroch v reštaurácii Vináreň pri kaplnke. Neustále sa zdokonaľoval, nasledovalo Erato, známa bratislavská reštaurácia, kde sa schádzali herci, speváci, muzikanti, ale Peter už mal vyššie ambície a absolvval konkurz do  na hotela  do SAS Carlton,  kde práve otvárali taliansku reštauráciu Patio.  Najlepsim hotelom bol Marrols na Tobruckej ulic, ktorý je momentalne 5 hviezdičkový a  stále si udržiava prvé miesto v rebríčku top 5 hotelov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. A tak aj Petrove kroky nasledovali práve do tohto hotela. Po skvelej práci a prestíži prišla prvá ponuka do zahraničia  – otvoriť dve  talianske restaurácie  v írskom Dubline., čo sa aj podarilo.

Peter Varga

S úspechmi rástla chuť a láska k práci v kuchyni a Peter pokračoval v zdokonaľovaní v špičkovom hoteli Maldron v Dubline, v ktorom posobí už zopár rokov a so svojím kuchárskym tímom vytvára skvelú prácu k spokojnosti vedenia hotela, ale i klientov z celého sveta. Peter Varga, z dedinky Tureň pri Senci robí dobré meno nielen sebe, ale aj Slovensku.   Zahraničie ho  naučilo vážiť si kolegov, klientov a ľudí okolo seba, no i vystupňovalo v ňom to, čomu ho učila už babiča –  variť s láskou a mať pri tom srdiečo na pravom mieste. A hoci je sám mladý, už tieto poznatky a skúsenosti odovzdáva mladším perspektívnym kuchárm, aby pokračovali v jeho tradícii.

Peter Varga

 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach