Kaiserschmarrn s hrozienkami a nakladanými slivkami s levanduľou

Kaiserschmarrn, preslávený rakúsky dezert, nazývaný tiež „cisársky trhanec“ bol obľúbeným dezertom samotného cisára Františka Jozefa I. a k jeho vzniku sa viaže viacero zaujímavých legiend.

Jedna sa pohráva s faktom, že manželstvo cisára a jeho manželky Sissi nebolo zďaleka také ideálne ako vo filmovom spracovaní. Po tragickej smrti ich najmladšieho potomka Sissi Františka už odmietala, a tak začal hľadať dobrodružstvo inde. Pri potulkách rakúskou prírodou sa vraj pred dažďom musel schovať u istej horárky, ktorá mu urobila tradičný horalský dezert z toho, čo našla v komore – jednoduchú palacinku. Žena však bola zrejme zručnejšou milenkou ako kuchárkou a palacinka sa jej na panvici rozpadla. No cisár bol jej umením natoľko nadšený a tak rád naň spomínal, že si toto jedlo vo Viedni pravidelne pýtal na svojom stole. Iná legenda sa viaže k samotnej Sissi, ktorá bola posadnutá svojou štíhlou líniou, a tak si objednala u kuchára ľahký dezert. Ten vymyslel Kaiserschmarrn pripravený z múky, cukru, vajíčok a kopy masla – všetko to prelial ovocným sirupom alebo kompótom a dezert pre cisárovnú bol hotový. Cisárovná však toto krásne sýte jedlo odmietla. Naopak, jej manžel si doprial aj jej porciu a Kaiserschmarrn sa stal jeho obľúbeným dezertom.

Suroviny ( rozpočet na prípravu pre 4 osoby):

2 dcl mlieka, 4 ks vajec, 120 g hladkej múky, 30 g kryštálového cukru, 20 g práškového cukru, 100 g hrozienok, 5 cl rumu, 100 g masla, 100 g citrónovej kôry do cesta, štipka soli

Ingrediencie na prípravu kompótu:

0,5 kg sliviek, 30 g kryštálového cukru, 0,15 l červeného vína, 150 g citrónu, 1 g levandule, 1 g badiánu, 3 g škorice

Postup:

Žĺtky zmiešame s cukrom. Postupne striedavo pridávame mlieko, múku, štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru. Na záver zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. Na rozpálené roztopené maslo vylejeme hrubšiu vrstvu cesta a hrozienka. Opečieme ich dozlatista. Následne ich otočíme na druhú stranu a necháme asi 1 minútu opiecť. Na panvici potom vzniknutú “hmotu“ natrháme na menšie kúsky a ďalej ju opekáme dozlatista. Všetko zasypeme práškovým cukrom a necháme skaramelizovať. Na záver  zalejeme rumom, zapálime a chvíľu flambujeme.

Ako si urobíte lahodný kompót zo sliviek?

Na panvici si z cukru pripravíme karamel. Zalejeme ho červeným vínom a pridáme škoricu, badián a levanduľu. Privedieme celé do varu a následne pridáme nakrájané slivky. Všetko necháme prevrieť, zakvapkáme citrónovou šťavou a dáme vychladnúť. Následne môžeme servírovať spolu s chutným  “cisárskymi trhancami“.

Zdroj: Flamender