Slávne mená v receptoch

Viete, čo mali v nedeľu 18. mája 1815 na obed vojvoda z Wellingtonu a Napoléon Bonaparte ?

Slávne menáArthur Wellesley, vojvoda z Wellingtonu, stál so svojou armádou a vojskom svojho spojenca, pruského maršála von Blüchera pri belgickej dedine Waterloo. Čakala ho bitka s francúzskym cisárom Napoleónom Bonaparte, ktorý utekal z vyhnanstva na ostrove Elba a znova sa posadil na trón. Do večera bolo rozhodnuté – Napoleon už nikdy nebude mať moc. Odvezú ho na ostrov Svätá Helena a tam ho budú strážiť a držať až do smrti vo veľmi skromných podmienkach. Na vynikajúce jedlá, na ktoré bol zvyknutý,  bude iba spomínať. Dovtedy uňho vždy slúžili tí najvyberanejší kuchári. Jedným z nich bol aj kuchár menom Dunan, ktorý v roku 1800 vymyslel Napoleónovo milované jedlo kurča Marengo. Tento recept údajne vznikol, keď Napoléon porazil rakúsku armádu v bitke pri Marengu, malom mestečku na severe Talianska. Slávne menáPo víťazstve, keď bol cisár šťastný a hladný, jeho kuchár zúfalo prehľadával dediny, aby získal ingrediencie. Použil tie, čo našiel, a vymyslel vďaka tomu jedlo, ktoré sa stalo Napoléonovým obľúbeným a cisár si ho naďalej žiadal po každej bitke.

Veľkým konkurentom tohoto známeho jedla je sviečková Wellington, ktorá získala svoje meno pravdepodobne po víťazovi bitky pri Waterloo, vojvodovi z Wellingtonu. Miloval hovädzie mäso, hľuzovky, paštéty, a tak jeho kuchár vymyslel toto jedlo. Najlepší kúsok mäsa sa pečie v lístkovom ceste. Veľmi často sa mäso ešte obaľuje husacou paštétou alebo hubami.Slávne mená

Stroganov alebo spomienka na ruských šľachticov
Odkiaľ pochádza hovädzie mäso á la Stroganov? Tento recept pochádza z Ruska. Možno ho vymyslel francúzsky kuchár, ktorý pôsobil u významnej rodiny Stroganovcov, bohatých finančníkov, obchodníkov a politikov. Cár Peter Veľký im udelil šľachtický titul a členovia rodiny významne prispeli ku kultúrnemu a stavebnému rozvoju krajiny. Recept bol publikovaný po prvý raz v kuchárke už v roku 1861.Tento pokrm je pripravený z kvalitného hovädzieho mäsa s omáčkou z uhoriek, húb a cibule. Pôvodne sa mäso flambovalo vodkou, neskôr koňakom, ale vždy sa ku koncu primiešala krémová smotana.Slávne mená Čoskoro sa Stroganov rozšíril aj mimo hraníc Ruska, hlavne do Francúzska, kde obmieňaním rôznych ingrediencií vzniklo viac variantov tejto skvelej minútky.

Slávne menáParmské špeciality alebo šunka pre Hannibala
Viete odkiaľ pochádza parmezán? Slávny taliansky syr, bez ktorého si mnohí z nás nevedia predstaviť mnoho jedál, je vlastne dvojičkou skvelej talianskej pochúťky – sušenej šunky. Obe tieto výnimočné špeciality pochádzajú z talianskeho mesta Parma. Na výborne šunke si pochutnávali už starí Rimania pred naším letopočtom a vraj ju mával na stole aj slávny vodca z Kartága, Hannibal, ktorý sa prebojoval až do tejto oblasti. A ako vznika táto pochúťka? Bravčové stehno sa naloží do soli a potom sa suší. Celý proces trvá niekoľko mesiacov. So syrom parmezán je to podobné. Guľaté bochníky parmezánu sa rovnako nakladajú do soli a zrejú na drevených regáloch. Zrenie môže trvať aj tri roky.