Tajomstvo sektu je v jeho výrobe

Sekt sa na území Slovenska začal vyrábať v roku 1825, keď bratislavskí mešťania Johann Fischer a Michael Schönbauer založili v Bratislave prvú továreň v Európe po Francúzsku, kde sa vyrábalo šumivé víno podľa originálneho francúzskeho receptu. Bratislava sa tak stala kolískou šumivého vína v Európe a prvým mestom mimo hraníc Francúzska, kde sa toto víno vyrábalo. Pokračovateľom tejto hrdej tradície výroby sektu je dodnes spoločnosť Hubert J.E., najvýznamnejší producent šumivých vín u nás, známy kvalitnými a senzoricky vyváženými produktmi. Kvalitu, chuť, cukornatosť, ale i farbu či vôňu ovplyvňujú nie len vybrané druhy vín, z ktorých sa sekt vyrába, významnú rolu tu zohráva aj metóda výroby sektu. Spoločnosť Hubert J.E. vyrába svoje šumivé vína štyrmi metódami – klasickou, transváznou, charmatovou a metódou asti.

Tajomstvo sektu je v jeho výrobe

Šumivé víno je jedinečné tým, že sa vyrába druhotným kvasením z už hotových vín, čo je v podstate dvojnásobné zušľachťovanie hrozna. Aby bolo cuvée (vzniká spájaním rozličných, navzájom sa dopĺňajúcich vín) privedené po svojom odpočinku k druhotnému kvaseniu, je k nemu pridávaný tzv. tirážny likér, pozostávajúci z presne vymeraných dielov vína s rozpusteným cukrom a prídavkom čistej kultúry kvasiniek. Kvasenie potom môže prebiehať rozličným spôsobom.

Tradičná metóda
Pri tejto metóde prebieha druhotné kvasenie cuvée v uzavretej fľaši. V priebehu druhotného kvasenia zohrávajú dôležitú úlohu ušľachtilé kvasinky. Kvasinky menia cukor na alkohol a oxid uhličitý, ktorý, keďže je nepretržite uzavretý vo fľaši a tak sa prirodzene viaže na víno, spôsobuje známe perlenie. Po dôkladnom prekvasení nastáva striedavé otáčanie v smere a v protismere hodinových ručičiek a fľaše so sektom sa menia z horizontálnej do vertikálnej polohy. Dôležitou úlohou pri tejto metóde je odstránenie zvyškov kvasiniek, fľaše sa preto striasajú dovtedy, kým sa kvasinky neusadia k uzáveru. Aby sa kvasinky dali z hrdla fľaše po ukončení zrenia ľahšie odstrániť, musia absolvovať ľadový kúpeľ. Fľaša vykúpaná v ľadovom kúpeli po otvorení vystrelí hmotu z kvasiniek vnútorným tlakom. Sekt touto chýbajúcou hmotou nestratí na svojom objeme a chuti, pretože chýbajúci objem je nahradený dozážnym likérom. Na záver sa fľaša uzavrie korkovým uzáverom a zabezpečí agrafou. Tradičnou metódou – metódou traditionelle – sú vyrábané aj klasické francúzske šumivé vína, známe z vychýrenej oblasti Champagne. Sekty vznikajúce tradičnou metódou sa vyznačujú jemnejším perlením a jemnými biskvitovými tónmi, pre ktoré sú obľúbené medzi náročnejšími milovníkmi zlatistého moku, a za ktoré vďačia dlhšiemu zreniu na kvasinkách. Tento faktor je tiež dôvodom, prečo sú sekty vhodné na archiváciu.

Tajomstvo sektu je v jeho výrobe

Spoločnosť Hubert J.E. vyrába týmto spôsobom šumivé víno Johann E. Hubert. Odrodu Rulandské biele, ktorá je nosným segmentom klasickej výroby tohto šumivého vína, dopĺňa mandľové Veltlínske zelené. Viac ako 12 mesačným zrením na ušľachtilých kvasinkách sa v tomto víne vytvoril jedinečný súlad chute kandizovaného plodového ovocia a pražených mandlí. Výnimočnosť tohto šumivého vína podčiarkuje aj elegantná tmavá fľaša.

Transvázna metóda
Táto metóda vychádza z pôvodnej tradičnej metódy, pri ktorej sa šumivé víno vyrába z prírodného vína vo fľašiach druhotným kvasením. V priebehu druhotného kvasenia rovnako zohrávajú dôležitú úlohu ušľachtilé kvasinky, ktoré menia cukor na alkohol a oxid uhličitý, spôsobujúci všetkým známe perlenie. Hlavný rozdiel oproti klasickej metóde je ale vo finálnej fáze, kde sa víno nestriasa a nedegoržuje, ale po opustení fľašky sa opatrne prefiltruje a naplní znovu do fliaš pripravených na expedíciu. Transváznou metódou vznikajú podmanivé sekty rady Hubert L´Original (brut, demi sec, rosé brut a rouge doux).

Tajomstvo sektu je v jeho výrobe

Charmatova metóda
Charmatova, alebo tanková metóda je charakteristická zmenou kvasnej nádoby. Fľašu pri tejto metóde nahrádza veľkoobjemová kvasná nádrž, v ktorej šumivé víno po ukončení druhotného kvasenia ostáva zrieť minimálne šesť mesiacov. Neleží však na kvasinkách tak dlho, ako pri výrobe sektu tradičnou metódou. V záverečnej fáze výroby sú odfiltrované kvasinky a pridaný dozážny likér. Po tomto procese nasleduje plnenie do fliaš. Touto metódou vznikli všetky sekty z radu Hubert Grand a Hubert Club, ktoré sú charakteristické sviežou, ovocnejšou chuťou a iskrivými kyselinkami.

Metóda Asti
Metódou Asti sa vyrábajú aromatické šumivé vína, pričom celý proces prebieha v uzavretých kvasných nádržiach. Vznik sektov je podmienený prvotným kvasením muštu aromatických odrôd viniča. Pri tejto metóde je kvasenie muštu zastavené skôr, aby sladké vína nestratili svoj charakter a zachovali si podiel hroznového cukru.  Metódou Asti sa vyrába obľúbený Hubert de Luxe, ktorý v sebe spája neodolateľnú arómu, lahodnú sladkú chuť a elegantnú zlatistú farbu. Toto aromatické biele šumivé víno vzniká spojením aromatických odrôd Irsai Oliver a Muškát Moravský.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach