Privítali mladé vína

Vínne slávnosti v Nitre majú svoju dlhoročnú tradíciu. Podľa zákona sa mladé vína môžu začať uvádzať na trh prvý novembrový pondelok. Preto sa vždy na sklonku roka stretávajú priaznivci lahodného moku, aby na vlastnej koži zažili túto udalosť a mali česť byť prví, ktorí zhodnotia ich kvalitu.

mladé vínaIng. Jozef Adamovič PhD., výrobný riaditeľ Víno Nitra si tento ročník pochvaľuje: „Vo svete sa mladé vína tešia veľkej obľube a ja som rád, že sme im patričnú úctu spoločne prejavili aj tentoraz. Odmenili sa nám za to príjemnou chuťou, ktorá zaujme každého priaznivca tohto nápoja.“

Program sa začal vo večerných hodinách a účastníci mali možnosť vypočuť si požehnanie kňaza, aj príhovor majiteľov vinárstva, ktorí zhodnotili celoročnú prácu a úrodu. Nasledovalo ochutnávanie, pričom si každý mohol prísť na svoje. V ponuke totiž bolo červené, biele i svieže rosé.  Ing. Jozef Adamovič z Víno Nitra vysvetľuje: „Mladé vína sa vyrábajú z odrôd, ktoré zrejú na konci leta – v auguste. Nájdeme medzi nimi Müller Thurgau i Svätovavrinecké. Tohto roku sa k nim pridali ešte Veltlínske červené skoré a Rulandské modré rosé.“

Podľa slov J. Adamoviča je najväčšou devízou mladých vín pikantná kyselinka a obdivuhodný ovocný bucket, ktorý akoby dokonale vystihoval ich sviežosť a iskrivosť. Zároveň však upozorňuje, že nejde o archívne vína a je dôležité podľahnúť čaru okamihu. „Mladé vína sú určené na priamu spotrebu, vďaka čomu rozžiaria večer a našepkajú, čo nás v oblasti vína čaká. Napríklad tohto roku nás upozornili na to, že vína môžeme očakávať tenšie a s vyššími kyselinkami. Podľa všetkého, tohtoročné vína nebudú určené na dozrievanie vo fľaši, na druhú stranu práve vďaka tomu nás očaria v konkrétnych okamihoch.“

Víno Nitra opäť ukázalo, že patrí k osvedčeným vinárstvam, ktoré svojich zákazníkov tešia bez ohľadu na ročné obdobie. Ing. Jozef Adamovič uzatvára: „Už teraz sa teším na ďalšie vítanie mladých vín. Dovtedy však máme pred sebou naozaj lahodný rok. Na zdravie!

Víno Nitra Slovenský výrobca vín s nepretržitou vyše polstoročnou tradíciou, ktorý sa môže oprieť o vlastné vinohrady v troch oblastiach Slovenska – v Nitrianskej, Južnoslovenskej a Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Hrozno je dopestované v rámci integrovaného systému výroby a následne vyrobené pod dohľadom majstrov vinárov pri použití najmodernejších technológií.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach