Coco Chanel – kráľovná módy

Nerobím módu, ja som móda.

Coco Chanel – kráľovná módy, mala viac ako ktokoľvek iný právo vysloviť túto vetu, veď štýl módy určovala takmer celé dvadsiate storočie a dodnes sa považuje za jednu z najväčších módnych ikon. K  menu Chanel sa navždy viaže typický chanelovský kostým a takzvané „malé čierne“, ako aj svetoznámy parfum Chanel N° 5. Už len tieto jej najslávnejšie  produkty jej zaručujú nesmrteľnosť, no  výnimočná  bola snáď vo všetkom, vrátane celého svojho života a životného štýlu. Zaslúžene ju v roku 1999 časopis Times zaradil medzi sto najvýznamnejších žien sveta.

Životopisný príbeh Coco Chanel pripomína román či rozprávku o  modernej Popoluške.  Z chudobnej siroty sa vypracovala na majiteľku svetového módneho impéria a najväčšiu osobnosť Haute Couture, a jednu z najbohatších žien na svete.

Slávna módna návrhárka, vlastným menom Gabrielle Bonheur Chasnel,  prišla na svet v roku 1883 v západofrancúzskom  meste Saumur,  ako jedno z piatich nemanželských detí chudobnej modistky. Jej detstvo a dospievanie  poznačila bieda, smrť matky a následne pobyt v sirotinci. Po celý život sa vyrovnávala s touto životnou traumou, svoje okolie zásobovala historkami z mladosti, v ktorých si neraz zamieňala skutočnosť  s fantazírovaním a fabulovaním. Isté je, že sa v kláštornej škole sirotinca vyučila za krajčírku, a keď v osemnástich kláštor opustila, zamestnala sa ako šička v krajčírskej dielni. Monotónna práca ju veľmi skoro prestala baviť. Snívala o lepšom živote. Najprv to skúsila so spievaním  šansónov v kabaretoch. Tu jej podľa jedného šansónu vymysleli aj prezývku Coco, ktorá jej zostala po celý život. Veľmi skoro pochopila, že spievanie nie je pre ňu to pravé, no bolo to úspešné vykročenie na  cestu za úspechom a slávou. Už pri svojich šansoniérskych pokusoch  pútala najmä mužskú spoločnosť svojím šarmom a krásou, a už vtedy aj originálnym štýlom  obliekania a správania sa. Chanel bola veľmi príťažlivá, sebavedomá a cieľavedomá mladá dáma, na svoju dobu  až príliš slobodomyseľná a emancipovaná. Možno práve preto, že sa jej nedostalo patričnej „panskej výchovy“, od začiatku nedbala na zaužívané spoločenské konvencie.  Musela to byť veľmi inteligentná a tvorivá osobnosť. Veď napriek svojmu pôvodu a nedostatočnému vzdelaniu dokázala zaujať intelektuálsku a mondénnu  parížsku spoločnosť a získať si srdcia a obdiv mnohých bohatých a vplyvných mladých  mužov.

Coco Chanel

Milenci a priatelia

Coco Chanel milovali muži a ona milovala ich, to jej však nebránilo využívať ich aj na dosiahnutie svojho cieľa. Najprv to bol vzťah s bohatým dôstojníkom a spoločný život na jeho zámku, kde sa za necelý rok priučila vyberaným spôsobom,  dostala sa do vyššej spoločnosti a prestížnych parížskych salónov. Keď ju po roku  život na zámku začal nudiť, dôstojníka vymenila za nového milenca, tentoraz  bohatého anglického podnikateľa, šľachtica a diplomata.  Hoci si ju oficiálne nikdy nevzal a oženil so seberovnou Angličankou,  vzťah s Coco neprerušil a na dlhé roky, až do svojej tragickej autonehody v roku 1919,  bol jej verným milencom, priateľom i mecenášom. Pre  Coco to bola  zrejme životná láska a jeho smrť ju hlboko zasiahla.

Chanel mala  po celý život okolo seba viacerých  milencov a priateľov, najmä z radov slávnych a známych umelcov, intelektuálov, bohatých priemyselníkov a šľachticov. Niektorí ju inšpirovali pri jej módnych návrhoch, viacerí jej zo začiatku pomohli aj finančne, mnohým neskôr pomáhala  zasa ona, a to nielen materiálne, ale napríklad aj poskytnutím bývania vo svojom dome.  Zo známych osobností   k nim patrili napríklad básnik Jean Cocteau, maliari Pablo Picasso  a Salvador Dalí, skladateľ Igor Stravinský,  režisér Luchino Visconti, herečka Romy Shneider i politik  Winston Churchill.  Napriek mnohým láskam, nikdy sa nevydala a bola na konci života dosť osamelá.  Posledné roky strávila len v spoločnosti najbližšej priateľky  v luxusnom apartmáne hotela Ritz v Paríži.

Cesta za slávou

Mala dvadsaťsedem, keď si otvorila v Paríži svoje prvé modistvo, kde spolu so svojou sesternicou ponúkala vlastné modely klobúkov a doplnkov.  No už v priebehu ďalších piatich rokov otvorila ďalšie dva módne domy mimo Paríža. Tu už neponúkala len klobúky, ale vlastné modely šiat.

Prvé desaťročia dvadsiateho storočia boli pre módu  doslova revolučné.  V tom čase sa radikálne začal meniť pohľad na ženu a ženskú módu. Nový ideál ženy už nebola dôstojná  dáma v korzete a ťažkej prezdobenej róbe, ale mladá moderná žena s chlapčensky štíhlou postavou a plochou hruďou. Moderné ženy holdovali športu, charlestonu, nosili nohavice, krátke sukne i účesy, fajčili cigarety.  Coco Chanel bola  ideálna predstaviteľka  svojej doby, ba bola ešte o čosi viac revolučná, priekopnícka, odvážna a neviazaná.  Už v roku 1909 šokovala na dostihoch najmä dámsku spoločnosť svojím nekonvenčným pánskym oblečením. Pánske sako, kravata a vlastnoručne vyrobený slamený klobúk, to bola dovtedy nevídaná a odvážna módna kreácia.

Pre svoje modely bola tou najlepšou  propagátorkou.  To, čo nosila ona a v čom sa cítila dobre, ponúkala vo svojich módnych domoch aj druhým ženám.  Do ženského šatníka priniesla jednoduchosť, a pritom nadčasovú eleganciou.  Hoci nebola prvá, bola to ona, čo uvoľnila  ženské telo zo zašnurovaného korzetu a zdôraznila jeho prirodzenú siluetu. Mala od prírody štíhlu a chlapčenskú postavu, a tak si mohla dovoliť strih kopírujúci prirodzenú  štíhlu líniu. Do ženskej módy  rada preberala aj typické prvky pánskej módy. Pánsky jednoduchý strih  však dokázala veľmi originálne zjemniť lesklými látkami, čipkou a nápadnými  šperkmi.  Chanel milovala čiernu farbu, čierno –bielo – béžové kombinácie, výrazné šperky, typické reťazové náhrdelníky, nápadné brošne a náramky. K jej vlastnému imidžu neodmysliteľne patril  náhrdelník z viacnásobného radu perál. Nikdy sa bez neho neobjavila na verejnosti, nosila ho  k dennému aj k večernému oblečeniu.

Kráľovná módy

Coco Chanel bola nesmierne tvorivá a vynachádzavá osobnosť. Mala však aj vynikajúceho obchodného ducha a schopnosť  pretvoriť aj negatívnu skutočnosť a problémy v niečo nové a pozitívne. V dvadsiatych rokoch neustále rozširovala svoje módne impérium.  K módnym salónom postupne pribudli okrem iného napríklad aj továrne na látky v Normandii, fabrika na  výrobu parfumov a v tridsiatych rokoch začala aj s navrhovaním luxusnej bižutérie a šperkov.

Počas prvej svetovej vojny, keď bol nedostatok luxusných látok, začala šiť športové a plážové oblečenie pre ženy i mužov z ľahkej džerzejovej pleteniny.  Dostala zákazku aj od armády, a tak aj pre vojakov šila z džerzeja tričká a spodnú bielizeň.  Chanel sa darilo  čoraz viac rozširovať  svoje módne kráľovstvo i bohatstvo. V tridsiatych rokoch  našla ďalšiu oblasť pre svoju nevyčerpateľnú tvorivosť. Keď mala krátko problémy vo svojom odevnom biznise, vrhla sa na bižutériu. Začala navrhovať a predávať jedinečné brošne, náramky a náhrdelníky. Na objednávku vytvorila kolekciu luxusných diamantových šperkov. V roku 1939 jej podnik zamestnával už 4000 zamestnancov. Dosiahla  tak  najvyššiu možnú priečku módneho biznisu.

Chanel N° 5

V roku 1921 sa Coco Chanel rozhodla  predávať pod svojím menom parfumy. Začala s tým dodnes najslávnejším,  ktorý dostal  jednoduchý názov  Chanel N° 5, lebo číslo päť bolo jej šťastné číslo. Bol to prvý parfum, ktorý obsahoval okrem prírodných vôní aj syntetický aldehyd. Práve kombináciou prírodných kvetinových extraktov so syntetickými komponentmi vznikla  veľmi dynamická a špeciálna vôňa, ktorá sa nedala spojiť so žiadnou vôňou konkrétneho kvetu. Jedinečný bol aj jednoduchý, hladký, tvar flakónu, inšpirovaný vraj ruskou vodkou.  Za originálny  moderný dizajn sa fľaštička v roku 1959  dostala do Múzea moderného umenia v New Yorku. Zo začiatku svoje značkové  parfumy predávala len vo vlastných butikoch Chanel. Skoro sa však stali také populárne, že už nestíhala uspokojovať dopyt, a tak sa Chanell v roku 1924 spojila s bratmi Wertheimerovcami, majiteľmi voňavkárskej firmy značky Bourjois, ktorým prenechala 70 percent firmy na parfumy Chanel. Ich dedičia vlastnia rozhodujúci podiel dodnes.  Za krátky čas sa ich prostredníctvom  Parfém Chanel č.5 rozšíril do celého sveta a aj po vyše 75 rokoch je stále najpredávanejší parfum na svete. Hoci k slávnej klasike postupne pribudli ďalšie parfumy, napríklad  „N°22“, „Gardénia“, „Bois des l’Îles“ a „Cuir de Russie“ ,  žiadny z nich už nedosiahol takú svetovú popularitu.

Najslávnejší kostým

Počas druhej svetovej vojny sa Coco zoznámila s dôstojníkom tajnej služby SS. Stal sa jej milencom  a cez neho potom začala spolupracovať s nemeckou tajnou službou. Vraj mala tajne kontaktovať  Churchila, aby Nemecko dohodlo separátne prímerie s Veľkou Britániou. Hoci sa stretnutie napokon neuskutočnilo, po vojne Chanel obvinili z kolaborácie a krátky čas strávila aj vo väzení. Preto sa rozhodla z Francúzska odísť a usadila sa vo Švajčiarsku, blízko Lausanne,  kde aj so svojím nemeckým milencom žila celých desať rokov. Zdalo sa, že sa do Francúzska a sveta módy  už nikdy nechce vrátiť. A predsa sa tak stalo.

V päťdesiatych rokoch minulého storočia sa hviezdou Haute couture stal Christian Dior, ktorý do ženskej módy opäť vrátil korzet a stiahnutú siluetu. To bol pre sedemdesiatjedenročnú Chanel  úder i výzva. Na protest proti tejto, vraj neprirodzenej módnej línii,  rozhodla sa vrátiť do Paríža a na módnu scénu. Pokus presadiť vo svojej  novej kolekcii  pôvodný štýl  spred prvej svetovej vojny sa síce nestretol s očakávanou priaznivou odozvou,  no jeden model, tvídový kostým, sa napokon stal najväčším módnym hitom nielen tejto sezóny, ale aj nasledujúcich desaťročí. Legendárny chanelovský  tvídový kostým inšpirovaný strohým vojenským odevom, so sakom so štyrmi vreckami, kontrastnou lemovkou a  zlatými gombíkmi je dnes  svetová klasika a nájdeme ho v šatníku každej elegantnej  ženy. Typickým doplnkom bola prešívaná kabelka so zlatou retiazkou namiesto rúčok.  Chanelovský kostým preslávili hollywoodske filmové hrdinky, ale s obľubou ho nosili aj v skutočnom živote  mnohé slávne herečky a osobnosti.  Jacqueline Kennedyová-Onassisová“ mala oblečený ružový  chanelovský kostým  počas atentátu na  jej manžela, amerického prezidenta Johna Kennedy. Coco Chanel sa už za svojho života stala legendou. Jej meno je navždy späté s emancipáciou ženskej módy. Vniesla do nej voľnosť a prirodzenosť, bola  priekopníčkou módy na voľný čas a vytvorila niekoľko typov šiat, ktoré sú dodnes  trvalou súčasťou  ženského šatníka .Sú to najmä obľúbené šaty košeľového strihu a čierne spoločenské šaty, takzvané malé čierne. Jej najväčším hitom zostane zrejme slávny  chanelovský kostým, ktorým sa dodnes inšpirujú mnohí módni  tvorcovia. O jej živote vzniklo viacero hraných i dokumentárnych filmov. V jednom z nich, v dvojdielnej  koprodukčnej francúzsko- taliansko – anglickej snímke, mladú Coco Chanel stvárnila aj slovenská herečka Barbora Bobuľová.

Slávna návrhárka po návrate na módnu scénu vládla  svojmu impériu ešte ďalšie desaťročie, napokon sa vyše osemdesiatročná  koncom šesťdesiatych rokov  utiahla do súkromia . Posledných pätnásť rokov, až do svojej smrti  v roku 1971, prežila v apartmáne parížskeho hotela Ritz. Miesto jej posledného odpočinku je podľa jej želania vo Švajčiarsku, na cintoríne v milovanom meste Lausanne.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach