Káva je zdravá

    …. alebo tajomstvo zázračných látok kávových zŕn

    Veľa štúdií jednoznačne preukázalo liečivé účinky látok nachádzajúcich sa v tejto tajomnej rastline. Aj napriek tomu sa nájdu niektorí odborníci, ktorí tieto dôkazy vyvracajú. Vzniká tak priestor pre neustálu diskusiu. Poďme spoločne preniknúť do voňavého sveta kávy, predstaviť si správny spôsob jej prípravy a ukázať si možnosti a benefity, ktoré táto plodina ukrýva.

    V mnohých vedeckých výskumoch bolo preukázané, že konzumenti kávy a látok v nej predchádzajú mnohým zdravotným rizikám. Vždy je však dôležité dbať na množstvo a tiež na spôsob prípravy kávy.

    Káva je zdravá

    Vitamíny v šálke kávy

    Jedna šálka obsahuje napríklad – vitamíny B1, B2, B3, B5, B9, mangán, draslík, horčík, fosfor a ďalšie zdraviu prospešné látky. Aby sme z kávy získali všetky tieto pozitívne vlastnosti, musíme dbať nielen na kvalitné kávové zrná, ale aj ďalšie faktory dôležité pri príprave. Faktorov je celkovo päť a bez ich dodržania vaša káva nikdy nebude chutná, voňavá a nebude obsahovať všetky telu prospešné látky.

    Tajomstvo dobre zomletej kávičky

    Začnite pri mletí, správna hrubosť mletia je základ, ktorý má vplyv na celý proces výroby, nezabúdajte ani na stlačenie namletej kávy, zlé natlačenie môže zamedziť prietoku vody alebo, naopak, pretečie namletou kávou príliš rýchlo. Teplota vody a tlak prietoku sú ďalšími aspektmi, na ktoré by mal byť kladený zreteľ. Poslednou vecou je čas, príliš dlhý prietok totiž môže znehodnotiť kávovú zmes a do šálky potom putuje „prepálený“ extrakt.

    Káva je zdravá

    Profesionálni baristi všetky pravidlá zhrnuli do týchto piatich čísel: 7-30-90-9-25 – alebo 7 gramov čerstvo mletej kávy stlačí silou 30 kg a nechá nimi pretekať vodu s teplotou 90 stupňov pod tlakom 9 barov 25 sekúnd. Ak sa však nechcete zaoberať výrobou kvalitných kávových nápojov, ale chcete ich iba konzumovať, kúpte si kvalitnú a dobre zomletú kávičku a pripravte si ju podľa vlastnej ľubovôle, alebo si kúpte aj plne automatický kávovar, ktorý za vás všetko postráži a pripraví všetko ako profesionál.

    Aké pozitívne účinky má káva?

    Štúdie ukazujú, že pravidelné pitie kávy prináša o 65 % nižšie riziko vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Kofeín totiž pozitívne pôsobí na pamäťovú výkonnosť a pravdepodobne znižuje aj tvorbu beta amyloidu v mozgu. Terapeutické použitie kofeínu v klinickej praxi je teda jednou z mnohých sľubných ciest v boji s Alzheimerovou chorobou.  Preto v súčasnosti prebieha viacero klinických štúdií. Ďalším častým ochorením, kde môže káva zmierniť negatívne príznaky, je podľa rozsiahlych epidemiologických aj experimentálnych štúdií diabetes 1. typu, ochorenie charakterizované zvýšením hladiny krvného cukru. Odborníci uvádzajú, že 3 – 5 šálok filtrovanej kávy za deň môže znižovať riziko rozvoja diabetu 2. typu. Konzumácia kávy totiž zvyšuje aktivitu antioxidačných enzýmov a ovplyvňuje senzitivitu tkanív k účinku inzulínu.

    Priaznivý účinok kávových zŕn je tiež pripisovaný vysokému obsahu solubilnej vlákniny, a ako sme spomínali vyššie, aj v schopnosti zvýšiť telesnú aktivitu a prácu metabolizmu, čím napomáha pri redukcii telesnej hmotnosti pri diétnych opatreniach v prípadoch diabetu.

    Káva je zdraváV čom je zelená káva zdravšia ako pražená ?

    Zrná zelenej kávy obsahujú vysoké množstvo kyseliny chlorogénovej a prírodných antioxidantov, ktoré sa pražením pri vysokej teplote z kávy strácajú. Kyselina chlorogénová urýchľuje metabolizmus tukov a cukrov, čo spôsobuje rýchlejšiu látkovú výmenu, ktorá podporuje zdravú telesnú hmotnosť, udržiavanie prijateľného množstva tuku v organizme, zdravé fungovanie kardiovaskulárneho systému a normalizuje hladinu cukru v krvi. Rozdiel oproti klasickej praženej káve je aj ten, že v zelenej káve ostávajú biologicky účinné látky (polyfenoly).

    Náš tip:

    Bio zelená káva Dark Blend

    Káva je zdravá

    Ak si chcete pochutnať na skvelej, voňavej a navyše ešte aj zdravej kávičke, ochutnajte, ako chutí  Bio zelená káva Dark blend značky Green Coffee. Na náš trh výhradne dodáva firma Anserini. Výnimočnosť tejto bio mletej kávy spočíva jednak v bio kvalite a jednak v tom, že je vyváženou kombináciou 50% zelenej bio arabiky pre jej výnimočné zdravotné účinky a 50% praženej bio arabiky pre jej výnimočnú chuť. Ide teda o ideálnu kombináciu výbornej chuti a pozitívnych zdravotných účinkov. Môžete si ju pripraviť na spôsob zalievanej kávy, alebo použiť French press, prípadne kávovar vhodný na mletú kávu.

    Zloženie:

    50 % zelená, praná, mletá BIO Arabica + 50 % pražená, mletá, BIO Arabica

    Sledujte nás aj na sociálnych sieťach