Myslíte si, že v decembri by sme už len mali čakať na Vianoce a že v záhrade nie je čo robiť? Opak je pravdou! O tom, čo všetko by dobrý záhradkár mal urobiť vo svojej ovocnej záhradke, nám porozprával uznávaný pomológ, profesor Ivan Hričovský:
December je prvým zimným mesiacom aj pre záhradkárov. Priemerné denné teploty sa pohybujú tesne nad nulou a ďalej sa budú znižovať. Začiatkom mesiaca je v priemere na povrchu 0,7 stupňa Celzia. Ale na Vianoce býva 1,5 stupňa Celzia i viac… Atmosferické zrážky sú v nížinách od 36 mm do 76 mm vo výške 800 metrov. A aké práce nás čakajú v záhradkách?
Z povrchu kmeňov a hrubých konárov odstraňujeme machy a lišajníky do podloženej plachty. Vo vhodnom čase, keď nie je mráz, bielime kmene a silnejšie konáre vápenným mliekom, čím zabraňujeme ich praskaniu v zime a vyčistíme ich. Dôležité je to najmä pri čerešniach, broskyniach, marhuliach, jabloniach, ale aj orechoch kráľovských.
Pokiaľ pôda nie je veľmi zamrznutá, ešte stále môžeme kopať jamy pre jarnú výsadbu. Nezabúdame ani na kontrolu oplotenia. Prehustenú výsadbu v záhradke presvetlíme. Odstránime staré a choré stromy. Berieme do úvahy najmä slivkoviny a marhule, ktoré sú napadnuté šárkou slivkovou. Odstraňujme ich aj s koreňmi. Takisto odstraňujeme aj mumifikované plody – je to dôležité. Figovníky sú citlivé na zimný mráz, treba ich zakrývať netkanou textíliou aspoň v štyroch vrstvách, alebo senom či slamou.
Stále venujeme pozornosť užitočnému vtáctvu. Najmä pokiaľ ide o vhodné prikrmovanie olejnatými semenami slnečníc, repky, ľanu, maku a podobne. V miestnosti s uskladneným ovocím často vetráme a ovocie preberáme.
Ukončíme okopávanie stromov a hnojenie, nezabúdame ani na vinič hroznorodý. Koncom mesiaca je vhodný čas na odoberanie vrúbľov na jarné a predjarné vrúbľovanie. Začneme s odberom čerešní, višní a egrešov. Vrúble označíme a uložíme do vlhkého piesku v pivnici, alebo v povrchovej hrobli. Nezabúdame ani na staré odrody, ktoré nám nechali naši starí rodičia.
Foto: stock.adobe.com