Arašidové maslo: Urobte si doma alternatívu!

Arašidové maslo ešte pred rokmi u nás nebolo známe, dnes ho však mnohé mladé ženy považujú za dôležitú súčasť jedálnička. Prečo? Pretože je skvelým zdrojom bielkovín a prospešných mononenasýtených tukov.

Dnes už nepochybujeme o tom, že arašidové maslo je dobrý doplnkom zdravej životosprávy a pravidelného cvičenia. Navyše – chutí nielen na chlebe, ale výborné je so stonkovým zelerom, mrkvou či jablkom. Zdravú alternatívu arašidového masla si môžeme vyrobiť i doma. Skvelou a neraz ešte hodnotnejšou náhradou sú nátierky z mandlí, kešu orechov, vyrobiť sa dajú aj zo slnečnicových alebo tekvicových semiačok. Získame tak mať domáci bohatý zdroj bielkovín, zdravých tukov a ďalších cenných živín.

arašidové maslo
https://www.shutterstock.com

Ako si vyrobíme domáce maslo z orechov?

Predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Rozložíme 2 šálky orechov alebo semien (slnečnica, tekvica) na plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre opekáme približne päť minút, pričom orechy či semiačka obraciame a miešame, aby sa nepripálili. Potom by dostali nepríjemnú horkú pachuť.  

Keď začnú rozvoniavať, vyberieme ich z rúry a necháme mierne vychladnúť. Potom v kuchynskom robotovi alebo ponorným mixérom orechy či semiačka rozmixujeme na hladkú hustú pastu. Teraz môžeme, ale nemusíme pridať štipku soli. Pastu odložíme do vzduchotesnej nádoby do chladničky. Vydrží v nej celé týždne.

Na čo si dať pozor?

I keď je orechové, arašidové, mandľové či semiačkové maslo bohatým zdrojom bielkovín, zdravých tukov a iných živín, obsahuje tiež veľa kalórií. Bez ohľadu na druh orechov (arašidy, lieskové orechy, mandle) obsahujú dve polievkové lyžice semiačok až 200 kalórií, preto sledujme porcie a nepreháňajme to. Takéto maslo tiež obsahuje 15 % odporúčanej dennej dávky bielkovín a štvrtinu dennej dávky tuku.

Náš tip: Pasta zo slnečnicových a tekvicových semiačok

Vyskúšajte zmiešať tieto dva druhy semiačok a z nich si pripraviť pastu, ako je uvedené vyššie. Prečo? Pretože okrem prospešných tukov obsahujú ďalšie cenné živiny: zinok, železo a draslík.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach