Na chudnutie sa často odporúča konzumovať ananás

Otázka:
Pri diétach na chudnutie sa odporúča jesť ananás, ktorý pomáha spáliť energiu kvôli tomu, že obsahuje veľa enzýmov. Myslíte si, že ananásovými tobolkami sa dosiahne ten istý efekt?
Ivana z Hlohovca

ananas na chudnutie

Odpoveď:
V diétnych návodoch na chudnutie sa často odporúča konzumovať ananás pre jeho vysoký obsah enzýmov. Enzýmy sú aminokyseliny, ktoré pomáhajú nášmu telu pri trávení potravín, zúčastňujú sa na všetkých chemických reakciách v organizme a na celkovom metabolizme. Nachádzajú sa v každom druhu ovocia a zeleniny a tiež sa tvoria aj v ľudskom tele. Obsah enzýmov je v každej potravine iný. Napríklad, za ovocie s najväčším obsahom enzýmov sa považuje papája, ktorá obsahuje enzým papaín.

V ananáse sa nachádza enzým bromelín, ktorý rovnako ako enzým papaín, pomáha pri trávení bielkovín.Tým, že enzýmy pomáhajú tráviť potravu, šetria prácu žalúdka a pankreasu. Žalúdok a pankreas si potom môže dovoliť vylučovať menej tráviacich enzýmov. Na chudnutie a spotrebu energie v tele však táto skutočnosť výrazný vplyv nemá. A preto sa pri chudnutí na ananás spoliehať nemôžete rovnako ako ani na ananásové tobolky.

Ak by ste sa predsa len rozhodli na vlastnej koži vyskúšať redukčný účinok ananásu a k bežnému jedálničku naviac pridáte jeden kus ananásu denne, môže sa stať, že namiesto schudnutia priberiete. Telu dodáte energiu ktorá pochádza hlavne z cukru. Jeden ananás váži približne 1 kg a viac a 100g ananásu obsahuje 207 kJ a 11,2 g cukru.

Ananás Vám pri chudnutí pomôže iba vtedy, keď zmeníte svoj jedálniček. Keď budete na desiatu namiesto kroasantu s nutelou a popoludní namiesto bieleho rožoka s paštétou konzumovať ananás, energiu ušetríte a vaša snaha schudnúť môže byť úspešná, ale to iba za predpokladu, že nezjete väčšiu porciu ananásu ako 100-150g.

Prijímať ovocie a zeleninu počas chudnutia je dôležité preto, že obsahuje veľa vody, má nízku energetickú výdatnosť a nízky glykemický index. Zo zdravotného hľadiska je významný obsah vitamínov, minerálov a aktívnych enzýmov.

PhDr., Mgr. Katarína Skybová