Postavte zákusky do pozoru!

Príprava chutných koláčov zo želé alebo želatíny si vyžaduje istú zručnosť. Nie je však až taká zložitá, ako by sa mohlo zdať. Stačí, ak dodržíte niekoľko zásad a proces bude veľmi jednoduchý. Upečte si dezerty, ktoré vám v lete dodajú to správne osvieženie.

zákusky

Želé a želatína, aký je rozdiel?

Hlavným rozdielom týchto dvoch pomocníkov v kuchyni je ich zloženie. Zatiaľ čo želatína je živočíšnym produktom, v želé sa používa takzvaný karagenan, respektíve agar z výťažku z morských rias. Vďaka tomu želé dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný tvar po stuhnutí.

Ďalší rozdiel spočíva v ich príprave. Aby sme získali požadovaný výsledok, želé musí prejsť varom. Naopak, želatína vám nesmie zovrieť, tá sa iba mierne prihrieva. Slúži skôr ako zahusťovadlo do rôznych krémov, sladkých náplní či aspikov.

zákusky

Nie je želé, ako želé

Pri želé rozlišujeme jeden zásadný fakt. A to, či ide o cukrárenské alebo želé tortové.

Cukrárenské želé na báze rastlinnej suroviny agar sa používa pri príprave „vysokých“ rezov. Ak sa chystáte pripraviť zákusok ako z cukrárne, určite siahnite po cukrárenskom želé.  

Tortové želé si naopak dobre rozumie s tenším korpusom a ovocím, ktoré chráni pred oschnutím a zanechá ho krásne lesklé. Okrem číreho a červeného máte k dispozícii aj  nové Tortové želé žlté. Ideálne ním zvýraznite žlté ovocie ako marhuľa a ananás, no pohrať sa môžete aj s kontrastujúcimi jahodami či kivi.

Ako správne pripraviť želé?

Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu odpočinúť. Nalievajte ho na plnku vlažné, ináč sa náplň môže vplyvom vysokej teploty rozpustiť. Uvarené želé nanášajte v niekoľkých vrstvách, nie naraz. Pokiaľ želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.

Pred nanesením želé na tortu alebo zákusok nezabudnite cesto potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu. Korpus má totiž tendenciu rozohriate želé do seba vpíjať, v dôsledku čoho sa môže rozmočiť.

Ak pripravujete tortu s kúskami mrazeného ovocia, obaľte ho v troche Želatínového stužovača. Uchováte tým šťavu vo vnútri plodov a tá sa nevsiakne do korpusu, ani nezmieša s teplým želé. Ovocie si tak zachová prirodzenú a čerstvú chuť.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach