Bylinné vrecúška na likéry Tatra Balsam

Na hrdlách fliaš likérov Tratra Balsam sa od začiatku júna 2015 nachádzajú levanduľové vrecúška. Boli vyrobené v spolupráci so Slovenskou chránenou dielňou. Ide o ručnú výrobu z čisto prírodných materiálov. Levanduľa je jednou z ingrediencií likérov Tatra Balsam a je známa aj ako liečivá bylinka.

Tatra BalsamSlovenská chránená dielňa, ktorá vyrába pre likéry Tatra Balsam levanduľové vrecúška, je jednou z najväčších chránených dielní na Slovensku.  Zo všetkých chránených dielní má najkomplexnejšiu a najširšiu škálu služieb a výroby. Pri spolupráci sú maximálne flexibilní a dokážu plniť nové  a niekedy aj netypické želania a požiadavky klientov. V Slovenskej chránenej dielni sú zamestnaní výlučne ľudia so zníženou pracovnou schopnosťou, ktorí vykonávajú pre firmy jednorazovo i pravidelne služby a práce na rovnakej profesionálnej úrovni ako zdraví ľudia. Jej hlavným cieľom je zamestnávať najmä tých ľudí s hendikepom, ktorým ostatní zamestnávatelia nechcú, či nevedia dať príležitosť. Ide najmä o ľudí s celoživotným duševným ochorením. Podľa ich slov sú vďační každému klientovi, ktorý im dá prácu. Zároveň dokážu svojim zamestnancom zlepšiť ich životnú situáciu, a to nielen po finančnej stránke, ale aj po psychickej.

Tatra Balsam

A prečo visí na hrdlách fliaš likéru Tatra Balsam práve levanduľa? Okrem toho, že je jednou z ingrediencií likérov Tatra Balsam, je to aromatická a liečivá bylina. Z liečivých látok obsahuje najmä triesloviny a silice. Už v antickom Ríme ju pridávali do kúpeľov, odtiaľ aj pochádza jej názov. Latinské slovo „lavare“ totiž znamená umývať sa. Pre naše babky a prababky bola levanduľa bylinkou, ktorá nesmela chýbať v žiadnom šatníku. Pomáha proti moliam a zatuchline a má antiseptické a protizápalové účinky. Navyše, upokojujúce účinky byliny spôsobili, že sa uplatňovala aj ako prírodný prostriedok na liečbu depresie, nespavosti, nervozity, bolesti hlavy a závratov. Vo veľkom sa využíva aj v kozmetickom priemysle, najmä pri výrobe parfumov. Uplatnenie našla aj v gastronómii, napríklad je súčasťou zmesi provensalského korenia.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach