SPÄŤ
PR-servis

Dobrá výbava robí gril majstra

Od: Henrieta Karabova 5.6.2017
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Voľbu správneho grilu do značnej miery ovplyvňujú priestorové možnosti – balkón, terasa alebo záhrada. Rozhodnúť sa možno medzi elektrickým, plynovým a grilom na drevené uhlie. Prednosťami prvého spomínaného typu je ľahká obsluha a komfortná regulácia teploty.

Dobrá výbava

Jediným limitom v exteriéri je prístup k elektrine. Synonymom komfortu je aj plynový gril. Horáky sa rozpália okamžite po zapnutí, teplota sa dá počas grilovania regulovať a kontrolovať. Gril na drevené uhlie je skutočnou klasikou a jedlá pripravené na rozpálenej pahrebe sú nenapodobiteľne chutné a voňavé. Grilovačka sa nezaobíde ani bez dobrého náradia. Medzi dôležité pomôcky patrí napríklad rošt. Majstri grilu ho odporúčajú potrieť cibuľou. Mäso sa o rošt neprilepí a mriežka zostane klzká. K výbave na grilovanie patria aj špeciálne tácky, kliešte a vidlička na obracanie, štetec na potieranie, príbory a tanieriky, zástera na ochranu odevu a teplovzdorné rukavice. Vhodné je použiť aj teplomer, ktorým sa dá ľahko zistiť teplota vo vnútri grilovaného mäsa. Podľa toho, aký gril ste si pre svoje kuchárske umenie vybrali, je rozdielna aj starostlivosť oň po skončení kulinárskych hodov. Odborník z NAY, Rudolf Baranovič poradí, ako vyčistiť gril jednoducho a rýchlo.

Čistenie záhradného grilu

Pred začatím čistenia roštu v prvom rade odstráňte hrubé zvyšky pokrmov pomocou drôtenej kefy. Ide o násadu, kde sú drôtené štetiny a na konci je škrabka na usadeniny. Po mechanickom odstránení je potrebné mať vhodný čistiaci prostriedok na rošty proti mastnote, najlepšie vo forme spreja. Ten rovnomerne nastriekajte na rošt a nechajte 5 až 10 minút pôsobiť. Nakoniec vhodnou kefkou odstráňte rozpustenú špinu, ktorú dôkladne umyte horúcou vodou a následne poutierajte suchou handričkou.

Čistenie plynového grilu

Postup čistenia je zložený z mechanického čistenia a následného „vypálenia“. Pri vypaľovaní je potrebné, aby bol gril uzavretý a nastavený na najvyššiu teplotu, pričom ho tak necháme približne 10 minút pracovať. Presný čas závisí od veľkosti znečistenia. Rozohriaty gril je ešte potrebné vydrhnúť grilovacou kefou. Zvyšné časti grilu zbavíme nečistôt po grilovaní špongiou s trochou saponátu, ako sú napríklad postranné horáky, veko, držiak teplomera.

Druhá alternatíva čistenia plynového grilu pozostáva z jeho vypnutia a odpojenia od plynu. Po vychladnutí sa z neho odskrutkuje varný rošt a pomocou čistiaceho prostriedku dôsledne vytrie priestor pre horenie. Následne odmontujeme horák, ktorého vnútornú časť vyčistíme  oceľovou kefou. Z dôvodu kontroly čistoty horáku, ale aj ventilu, si do neho môžeme posvietiť baterkou.

Čistenie grilu na drevené uhlie

Gril na drevené uhlie je najjednoduchšie vyčistiť hneď po grilovaní. Samotné čistenie nie je zložité, keďže pred a po každom grilovaní je potrebné ho iba „vypáliť“. Vypaľuje sa dovtedy, kým sa z grilu neprestane dymiť. Dôležité je po každom grilovaní sňať rošt a vyčistiť ho špeciálnou kefou. Na ostatných častiach, na ktorých je usadená mastnota, resp. stopy po dyme, sa majú tiež čistiť. Najľahšie ich vyčistíme obyčajnou špongiou na riad a špeciálnym čistiacim prostriedkom určeným na grily.

Čistenie elektrického grilu

Elektrické grily sú síce nenáročné na údržbu, ale o to viac si vyžaduje pozornosť čistenie. Je dôležité dávať si pozor hlavne na to, aby sa voda nedostala do miest, kam nemá. Na začiatku je nutné odpojiť rošt od elektriny a počkať, kým sa vychladí. Následne môžeme plastovou škrabkou odstraňovať prichytené zvyšky jedla na vnútorných stranách grilovacej komory a na rošte. Grilovaciu komoru vytrieme čistiacim prostriedkom pomocou vlhkej handričky tak, aby nedošlo ku kontaktu s vodou. Na záver vyčistíme spodnú odtokovú misku, ktorá slúži na odkvapkávanie prebytočného tuku.

womangalérie VŠETKY