Gastrotrendy 2019: Viedeň láka na autentickú a poctivú kuchyňu

Máte radi dobré jedlo a neváhate za chuťovými zážitkami aj cestovať? Bolo by doslova hriechom vynechať zo spoznávania „na vlastný jazyk“ Viedeň, keďže ide o najbližšie položené hlavné mesto k tomu nášmu. Navyše, teraz sa tam z Bratislavy môžete dostať „každý deň, každú hodinu“. Stačí využiť pravidelnú linku Slovak Lines. Ak si zakúpite lístok na autobus cez mobilnú aplikáciu Slovak Lines, po registrácii v nej budete mať prvý lístok iba za 1 euro.

Gastrotrendy 2019

Nuž a aké sú gastronomické trendy v tomto roku? Čo sa oplatí vyskúšať a navštíviť? Spýtali sme sa slovenského šéfkuchára pôsobiaceho vo Viedni Petra Duranského: „Trendom roku 2019 je podľa môjho názoru využívanie surovín na maximum. To znamená, že si kuchári nevyberajú len isté časti mäsa, ale snažia sa byť kreatívni a spracovať celé zviera, od rypáka až po chvost. Rovnako očakávam návrat k poctivému jedlu od rozličných experimentov, z ktorých sa vytratila jedinečnosť a ich pôvod sa ani nedá identifikovať. Ľudia chcú zážitok v prvom rade v ústach, nie na fotkách na sociálnych sieťach.“

Ako dodáva Duranský, nebudú tiež chýbať nové spôsoby spracovania mäsa ako sušenie či fermentácia, spolu s novými netradičnými druhmi zeleniny. V rámci chuťových profilov je „in“ kyslá chuť sprevádzaná sladkou.

Zážitky kraľujú gastronómii

Ďalším z očakávaných trendov je zážitková kuchyňa s príbehom na netradičných miestach. Takéto pop up večere ponúka napríklad Taubenkobel, reštaurácia ktorá inak sídli pri Neziderskom jazere, no na jeden mesiac otvorí svoje brány v starom industriálnom priestore vo Viedni. Pop up tiež ponúka reštaurácia Steirereck, zaradená do prvej desiatky World´s 50 Best Restaurant 2017 a reštaurácia Konstantin Filippou, ktorej majiteľ je Kuchárom roka 2016 a pochváliť sa môže aj dvomi michelinskými hviezdami.

Gastrotrendy 2019

Po tom, čo Európou prešiel trend ázijskej a indickej kuchyne, sa k slovu dostala latinskoamerická. Vo Viedni je k dispozícií viacero miest, kde si na nej môžete pochutiť napríklad Qero Peruvian Cuisine & Bar, Santos Wieden I Mexican Grill & Bar či Mercado,“ vymenúva P. Duranský.

Autentickú mexickú kuchyňu však môžete ochutnať aj v dvoch viedenských prevádzkach Mauricia Aceves Omañu. „My, Mexičania, varíme veľmi pikantne. Sme na to zvyknutí,  bez ostrosti by nám jedlo tak nechutilo. Pre Európanov ho však pripravujeme menej štipľavé,“ vysvetľuje majiteľ Taqueria Los Mexikas.

(Ne)obyčajný rezeň

Svoje miesto medzi trendami si stále drží aj street food. Najviac ho môžete ochutnať na Naschmarkte, ktorý sa hemží prevádzkami s lokálnymi potravinami.

Gastrotrendy 2019

Šéfkuchár Peter Duranský však nedá dopustiť na klasiku. „Pre mňa osobne je najdôležitejšie, aby bolo jedlo pripravené s láskou a z poctivých, kvalitných surovín. Mojou slabosťou je preto viedenská reštaurácia Figlmüller, ktorá vznikla v roku 1905 a ponúka najlepší rezeň aký som kedy jedol. Je to niečo neopakovateľné! Je to síce len „obyčajný“ rezeň, no smažený v troch rôznych teplotách na poctivom masle,“ zalizuje sa. Jedným dychom však upozorňuje, že stôl je potrebné si vopred rezervovať, inak môžete čakať aj 2 hodiny a zbytočne.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach