Grilovacia sezóna v Kauflande je v plnom prúde!

Grilovacia sezónaAko zintenzívniť arómu mäsa?

Steaky je vhodné najskôr zabaliť do alobalu a nechať 2 až 5 minút odpočívať. Potom ich treba dochutiť štipkou soli a rôznymi koreninami. Tesne pred servírovaním sa steaky pokvapkajú panenským olivovým olejom alebo potrú kúskom masla. Drevené špízy zasa necháme pred grilovaním namočené zopár minút vo vode, potom nezhoria. Alternatívou je čierne pivo, whisky alebo víno. Počas grilovania sa začne uvoľňovať jemná aróma, ktorá mäso obohatí rafinovaným espritom.

Grilovacia sezónaTipy na dipy a marinády

Kulinárske kúzelníčky – aj takýmto prívlastkom sú označované marinády. Potravinám totiž dokážu dodať osobitosť ešte pred samotnou tepelnou úpravou. Kyslé marinády, obsahujúce víno, ocot, horčicu alebo citrónovú šťavu, jedlo zjemňujú. Pastovité sa zasa vtierajú do povrchu potravín a vytvárajú na nich ochrannú kôrku, ktorá zadrží šťavu. V otázke množstva poslúži jednoduché pravidlo: 500 g pokrmu vyžaduje cca 150 ml marinády. Ryby, hydinu, bravčové a jahňacie mäso zjemní jogurtová marináda. Výrazne pikantná sa hodí na jahňacinu i hovädzinu. Mäso by malo byť v marináde vložené čo najdlhšie (od 2 do 12 hodín).  Dipy tvoria chuťovku každej grilovačky. Robia sa z neutrálneho základu v podobe mliečnych výrobkov, zeleniny, oleja či medu. Za výrazné chuťovo-aromatické akcenty sú zodpovedné pestré koreniny (bylinky, horčica, biele i čierne korenie). Mliečny základ tvorí biely jogurt, trený tvaroh, kyslá smotana, vajcia i rôzne syry. Pri zeleninovom možno zvoliť paradajky, uhorky, papriky, zemiaky, cukety či baklažány. Z olejov je vhodné uprednostniť olivový, med sa odporúča dochutiť štipkou čili.

Recepty:

Bravčové špízy s datľami a chorizom

Suroviny na 8 porcií:

500 g bravčovej krkovičky, 400 g pikantného choriza, 12 sušených datlí, 1 PL rastlinného oleja, morskú soľ, mleté čierne korenie

Grilovacia sezóna

Postup:

Osem drevených špízov necháme približne 30 minút namočených vo vode. Bravčovú krkovičku s chorizom nakrájame na menšie kúsky. Mäso striedavo s datľami napichneme na špízy a potrieme olejom. Takto pripravené položíme na rozpálený rošt a za pravidelného obracania grilujeme cca 10 minút. Následne špízy osolíme, okoreníme a servírujeme s grilovanou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.

 

Gyrospizza

Suroviny na 2 porcie:
250 g múky, 1 droždie, 4 PL rastlinného oleja, 4 PL pasírovaných paradajok, pizza korenie, soľ, cukor, 1 cesnak, 1 cibuľu, 2 PL jogurtu, 2 cl Metaxy, 1 ČL posekaného oregana, mleté čierne korenie, K-Purland bravčové rezančeky, 2 paradajky, 3 artičoky z konzervy, 50 g mozzarelly a 50 g fety

Grilovacia sezóna

Postup:

Cesto pripravíme tak, že do väčšej nádoby dáme múku a do stredu urobíme jamku. Droždie zmiešame so 170 ml teplej vody, 1 PL oleja a ½ ČL soli, štipkou cukru a vlejeme do jamky. Všetko miešame približne 5 minút, kým nám vznikne hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme približne 45 minút odstáť na teplom mieste. Pasírované paradajky zmiešame s 1 PL oleja a pizza korením. Pretlačený cesnak zmiešame s Metaxou, jogurtom, oreganom, zvyšným olejom, soľou a korením. Bravčové kúsky premiešame s pripravenou marinádou a necháme cca 30 minút odležať. Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. Umyté paradajky zbavené stopiek nakrájame na plátky. Artičoky rozštvrtíme a syr rozdrobíme. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenšie kruhy. Potrieme paradajkovou šťavou, posypeme cibuľou, paradajkami, artičokami, bravčovým mäsom, syrom a necháme cca 30 minút odležať. Takto pripravené pizze vložíme do guľatého grilu a pri teplote 200 stupňov Celzia (nepriame teplo) pečieme 10 –  15 minút. Servírujeme s jogurtovým dipom.

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach