Len ho natrieť na chleba

Spotreba mliečnych výrobkov a mlieka je na Slovensku momentálne na historickom minime – 160 kg/os/rok, odporúčaná spotreba mlieka a mliečnych produktov je pritom 220 kg/os/rok. Mliečne výrobky sú zo skupiny potravín, ktoré sú významnou súčasťou stravy a sú na našom trhu bežne dostupné. Ich dobrovoľnou, či preventívnou nekonzumáciou sa oberáme o hodnotnú výživu, ktorú svojim zložením ľudskému organizmu poskytujú. Je však jeden mliečny výrobok, ktorý si úspešne preráža cestu späť na náš jedálny lístok. Je ním maslo.

natrieť na chleba

Maslo je jedným z tradičných mliečnych výrobkov. Pre vysoký obsah mliečneho tuku bolo v posledných dekádach úspešne vytesňované z obchodných regálov, a teda i z domácností širokou ponukou (nezriedka lacnejších) rastlinných margarínov. V súčasnosti však maslo zažíva renesanciu – mnoho ľudí sa k nemu vracia a v rozumnej miere ho pravidelne konzumuje. Je to nielen pre jeho lahodnú chuť, ale i výživovú hodnotu a fakt, že ´viete, čo v ňom je´.

Kravské mlieko, z ktorého sa maslo vyrába (múti), je bohatým zdrojom bielkovín, sacharidov, tukov, minerálnych látok, najmä vápnika, vitamínov A, D, E, K a vitanímy skupiny B. Je aj hlavným zdrojom konjugovanej linolovej kyseliny – CLA, ktorá má významné imunostimulačné účinky,“ uvádza prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc., Dr.SVS., internista, hepatológ a gastroenterológ, prednosta I. internej kliniky ZSU a UNB Dionýza Diešku v Bratislave.

Maslo je medzi tukmi z hľadiska vyváženej stravy druhé najvhodnejšie na konzumáciu, kým rastlinné margaríny sú až na poslednom mieste: 1) olivový olej, 2) maslo, 3) živočíšne tuky (bravčová, kačacia, husacia masť), 4) rastlinné margaríny. Jeho lahodná chuť je už len čerešničkou na torte J.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach