Ľahké letné menu ako z dovolenky

V lete sa mnohí z nás snažia odľahčiť svoj jedálny lístok, veď len málokto má v horúcom počasí chuť na ťažké či mastné jedlá. Na rad prichádzajú zeleninové šaláty, ryby či grilované špeciality. Pripomeňte si letné dovolenkové zážitky s netradičným menu, na ktoré vás pozýva Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum.

letné menu

Stáť v horúcich dňoch pri sporáku a vyvárať zložité jedlá, to sa zrejme nikomu z nás nechce. Radšej grilujeme s priateľmi na záhrade alebo si vyrazíme v dobrej spoločnosti do obľúbenej reštaurácie. „Hostia si u nás v lete najčastejšie objednávajú kvalitné steaky, rôzne druhy rýb či chuťovo zaujímavé šaláty, napríklad so syrom či kuracím mäsom. Ako prílohu uprednostňujú skôr šalát, grilovanú zeleninu alebo u nás nezvyčajné prílohy, ako je polenta. Obľúbené sú tiež krémové talianske rizotá. Vyprážané či tradičné slovenské jedlá sú na leto príliš ťažké,“ vysvetľuje šéfkuchár Michal Hečko zo Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum.

letné menu

Letné dovolenky sú príležitosťou zbaviť sa každodennej rutiny, oddýchnuť si, a tiež vyskúšať niečo nové. Avšak nielen na dovolenke. Odvážte sa vykročiť zo zaužívaných chodníčkov a ochutnajte svoje obľúbené menu trochu inak.

Máte radi steak? Čo tak namiesto klasického Rib eye steaku či Rump steaku vyskúšať Flank steak. Nakrájaný na tenké plátky očarí tento steak zo spodného pupka všetkých milovníkov výraznej chuti mäsa. „Mäso na flank steak musí byť naozaj excelentnej kvality – kvalitný dodávateľ, dostatočné vyzretie a správna príprava sú pri úprave tohto steaku základom. Mäso z pupka je o niečo tuhšie ako zo sviečkovice či roštenky, preto ho odporúčam pripraviť médium,“ radí šéfkuchár Michal Hečko. Ak si trúfate, môžete si skúsiť pripraviť flank steak s paprikovou salsou a omáčkou zo zeleného korenia podľa šéfkuchárovho receptu.

Tí, ktorí majú radi lososa, by mali vyskúšať ďalšiu skvelú rybu tohto druhu – sivoňa. Sivoň má na rozdiel od lososa menej tučné mäso a jemnejšiu chuť ako ďalšia obľúbená ryba, pstruh dúhový. Sivoň je dravec, takže jeho mäso je stredne pevné, s jemnými vláknami. Navyše, jeho príprava je rýchla a veľa času vám nezaberie. „Sivoň je prezývaný aj britský losos a v Británii je veľmi obľúbený. V ponuke slovenských reštaurácií ho však nájdete zriedkavo, čo je veľká škoda. Najlepšie chutí v kombinácii s holandskou omáčkou. U nás v reštaurácii Signature ho podávame so sépiovým zemiakovým pyré. To našich hostí prekvapí čiernou farbou a výraznou chuťou,“ hovorí šéfkuchár Hečko.

letné menu

Pre tých, ktorí radi experimentujú, odporúča šéfkuchár aj šalát s chobotnicou a citrusovými plodmi či studenú polievku s domácim marinovaným lososom. 

Dostali ste práve chuť na gurmánske kreácie šéfkuchára Michala Hečka, ale netrúfate si pripraviť ich doma? Srdečne vás pozývame ochutnať nielen tieto špeciality do Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum.

Recepty

Flank steak s paprikovou salsou a omáčkou zo zeleného korenia

Pečené filety zo sivoňa so zemiakovým šalátom, sépiovým pyré a holandskou omáčkou

Studená polievka zo žltého melóna s marinovaným lososom

Šalát s chobotnicou a citrusmi