Letný džem posilní v zime imunitu

Letné ovocie nás obdarováva energiou, dávkou vitamínov a neodolateľnou chuťou. Preto sa oplatí urobiť si z neho zásoby aj na obdobie, keď vonku klesne ručička teplomera a slnko je už zubaté. Jedným z obľúbených spôsobov je varenie domáceho džemu, lekváru, či marmelády. Viete ako na to a aký je medzi týmito pochúťkami rozdiel?

džem

 

Každé ovocie a zvlášť to z domácej záhradky je zásobárňou vlákniny, vitamínov a zdravých cukrov. Prvé jarno-letné plody majú však ešte niečo naviac. Ľudský organizmus po zime priam prahne po novom osviežení v podobe šťavnatého čerstvého ovocia. Práve preto sú čerešne a jahody také obľúbené. Poskytujú telu potrebnú vzpruhu, posilňujú imunitu a v neposladenom rade sú predzvesťou leta. Ovocie dozrieva v závislosti od odrôd postupne, preto ho môžeme mať stále na tanieri a postupne ho aj spracovávať na uskladnenie. Napríklad vo forme ovocných nátierok, teda ako džem, lekvár a marmeládu. Za  ich prípravou sa nemusí skrývať úmorná práca spojená so siahodlhým rozváraním ovocia a spracovávaním množstva plodov. Tajomstvo skutočne výnimočného domáceho džemu sa neskrýva v množstve pohárov a nie je ani priamoúmerné  hodinám strávených v kuchyni. S pár trikmi budú vaše letné džemy plné fantázie, vône i chuti a nebudú vyžadovať ani  mnoho práce. Odmenou vám bude poctivá domáca ovocná pochúťka, ktorá svojou letnou vôňou rozjasní aj sychravé jesenné dni.

Ako na to?
Pred tým ako si vysúkate rukávy a pustíte sa do práce, je dobré ujasniť si akú ovocnú pochúťku chcete pripraviť. Nie každý vie, že označenie džem, marmeláda a lekvár nie je rôznym označením pre jeden a ten istý produkt. Rozdiely sú nielen v názvoch, ale aj vo výrobkoch. Aké to sú?

  • Marmeláda sa väčšinou pripravuje z ovocného pretlaku, alebo z úplne rozmixovaného ovocia. Konzistencia marmelády je pomerne tuhá a rôsolovitá. Potrebná hustota sa dosahuje buď pridaním samostatných pektínov, alebo cukru. Pre vysoký obsah pektínov sa do bublajúcej zmesi často pridáva jablčná šťava alebo dreň, ktorá je na pektíny bohatá. Marmeláda je výborná ako nátierka, alebo ako plnka do koláčov a buchiet, pretože sa pri pečení nerozteká. Pri jej varení sa cukor do rozmixovaného ovocia pridáva až po miernom odparení vody z drene, aby sa dosiahla plnú chuť a správna konzistencia.
  • Džemy sa na rozdiel od marmelády a lekváru vyznačujú tým, že obsahujú značný podiel celého ovocia. Kvalitný džem nie je príliš hustý, je dostatočne sladký a možno v ňom nájsť doslova celé plody. Preto sa na jeho prípravu veľmi hodí drobné bobuľové a kôstkové ovocie, teda aj čerešne a jahody. Cukor má prirodzené konzervačné účinky, čo je dôvod, prečo sa do džemu pridáva cukru viac. Nemusí sa potom dlho variť a ovocie sa nerozvarí na kašu.
  • Lekvár je z hľadiska prípravy najprácnejší. Pravý lekvár sa získava odparovaním vody z rozmixovaného ovocia. Cukru sa do lekváru pridáva menej, je však potrebný pre jeho prirodzené konzervačné účinky. Lekvár pripravujeme väčšinou na jeseň, pretože sa najčastejšie varí zo sliviek.

džem

Z letného ovocia je najlepší džem
Skoré bobuľové a kôstkové ovocie sa najviac hodí na prípravu džemu, pretože plody sú drobnejšie a aj v celku môžu byť súčasťou zmesi, čo je pri varení džemu dôležité. Pri príprave postupujeme tak, že najskôr dôsledne vyberieme ovocie. Používame len dostatočne zrelé a plesňou nepoškodené plody. Nerobíme naraz veľa džemu, pamätáme na to, že cieľom je kvalita nie kvantita. Nachystáme si vhodné poháriky a dôkladne ich spolu s viečkami umyjeme. Očistíme aj ovocie a nakrájame ho, niektoré plody necháme v celku. Pri príprave môžeme pracovať samostatne s cukrom a kyselinou citrónovou, zvoliť možno ale aj užitočnú alternatívu, kde sú všetky potrebné suroviny zmiešané v jednom výrobku. Nebojte sa popustiť uzdu fantázii, každú „várku“ džemu môžete ozvláštniť. Výborná je kombinácia jahôd s vanilkou, mätou, alebo medovkou. Netradičný, ale veľmi chutný, je čerešňový džem s čokoládou. Kombinovať môžete aj ovocie, pridať citrón, alebo pomarančovú šťavu. Kreativite sa medze nekladú!

Letný džem aj pre zdravie: Džem z čerešní
Čerešne obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Čerešne a džem z nich pôsobia preventívne proti dne, odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, ktorá blahodarne pôsobí na spevnenie väziva. Okrem toho čerešne obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu.

Džem z jahôd
Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C, A, E, vitamínov skupiny B a minerálnych látok, hlavne draslíka, fosforu, horčíka, vápnika a v menšom množstve aj takých látok, ktoré nebývajú v ovocí bežné. Vyskytuje sa v nich veľmi ojedinelá kyselina ellagová, ktorú nájdeme iba u čerešní a hroznového vína, a ktorá bráni karcinogénom zmeniť zdravé bunky na nádorové. Jahodový džem obsahuje aj veľa vlákniny, čo pomáha správnej látkovej výmene. Jahody tiež prečisťujú organizmus, pomáhajú pri chudokrvnosti, pri kardiovaskulárnych ochoreniach, močových a žlčových kameňoch, pôsobia protizápalovo, posilňujú metabolizmus a znižujú krvný tlak.

RECEPT:
Jahodový džem s vanilkou
jahodový lekvárSuroviny:
1 kg jahôd (malých až stredne veľkých) 500 g Korunného cukru želírovacieho 2:1, 0,1 l vody, 1 veľký vanilkový struk

Postup
:
Jahody umyjeme a necháme uschnúť na sitku, potom otrháme stopky a lístky. Takto pripravené ich zmiešame s Korunným cukrom želírovacím 2:1 a pridáme vodu. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežme, špičkou noža vyberieme semienka a pridáme ich do zmesi. Struk pridám tiež, ale pred plnením do fliaš ho z džemu vytiahneme. Všetko privedieme k varu a sprudka varíme 4-8 minút. Džem plníme do pohárov ešte za horúca. Pozor! Jahody sa nesmú úplne rozpadnúť!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach