Pravá ruka pravého šéfkuchára? Kvalitný nôž

Profesionálni kuchári už roky diskutujú o nových chutiach, rozličných kulinárskych prístupoch a vášni k vareniu. Jednu vec však majú spoločnú – kvalitný nôž. Zorientovať sa medzi nimi a vybrať ten správny nie je také jednoduché. Máme pre vás niekoľko tipov, ako si vybrať optimálnu zostavu nožov pre vaše varenie.

Kvalitný nôž

Ani najdrahšia čepeľ z vás dobrého kuchára nespraví, bez nej je však cesta oveľa náročnejšia. Pri výbere kvalitnej sady nožov sa zamerajte na tieto parametre: váhu (čím ťažší nôž, tým lepšie) a uchopenie. Kvalitné rukoväte nožov sú vyrábané z ABS materiálov, čo je kopolymér zo skupiny termoplastov mimoriadne odolný voči mechanickému a chemickému poškodeniu.

Skúsenejší odporúčajú…

KUCHÁRSKY NÔŽ: „Otec“ všetkých nožov disponuje dlhou a širokou pevnou čepeľou, preto po ňom siahame najčastejšie, či už pripravujeme zeleninu do polievky, sekáme bylinky alebo režeme mäso. Šéfkuchári práve tento typ noža odporúčajú na trénovanie rýchlostného krájania cibule.

Extra tip: Plochou stranou čepele ľahko rozdrvíte strúčiky cesnaku.

NÔŽ NA CHLIEB: Čerstvo napečený chlieb má dokonale chrumkavú kôrku, a na takú zaberá jedine zubaté ostrie. Rez spraví na jeden šup a bez obáv zo stlačenia striedky. Čo sa do názvu tohto noža nezmestilo, je jeho alternatívne využitie: poradí si popri chlebe aj s extra odolnou šupkou ovocia, napríklad ananásu.

STEAKOVÝ NÔŽ: Svižný a menší nôž je povinnou výbavou do každej rodiny, ktorá si potrpí na dobré mäsko. Hladko prekrojí šťavnatý steak a šéfkuchári radia, že ho možno využiť aj ako príborový nôž pri samotnom servírovaní. Aj preto nič nepokazíte, keď budete mať z tohto typu nožov hneď dva kusy. 

PORCIOVACÍ NÔŽ: Špecializovaný nôž s predĺženým telom uľahčí porciovanie všetkých pečených mäsových dobrôt a zaručí, že mäso na tanieri bude nakrájané rovnomerne a úhľadne.

JAPONSKÝ NÔŽ SANTOKU: Japonci a technológie, to je vždy garancia kvality, nože nevynímajúc. Názov znamená „tri cnosti“ a odkazuje na trojitý účel: krájanie, drvenie, sekanie. Vďaka širokej vrúbkovanej čepeli bude rez aj toho najnepoddajnejšieho surového mäsa, rýb a zeleniny čistý. Nič sa nenalepí.

ŠPIKOVACÍ NÔŽ: „Atlét“ medzi nožmi je ľahší a menší, perfektný na rýchle lúpanie ovocia či zeleniny, ale aj na špikovanie mäsa.

UNIVERZÁLNY NÔŽ: Pevnú, stredne dlhú čepeľ nezaskočí ani náročnejší multitasking: v priebehu prípravy jedného menu poslúži na krájanie a sekanie zeleniny i na vykosťovanie mäsa.

Brzdí vás cena?

Máte pravdu, za kvalitu sa platí, ale nemusia to byť tisíce. Práve teraz si v supermarketoch BILLA môžete vyskladať súpravu nožov so zľavou až 83 percent. Stačí zbierať nálepky za nákupy, a doma vám pribudne vybavenie, ktorého kvalitu otestoval sám Jamie Oliver. V sade nájdete všetko potrebné od univerzálneho noža až po praktický stojan.

Dobrá rader…

Vyhnite sa umývačke riadu – hoci ju samotní výrobcovia nožov neraz povoľujú. Nielen kvôli riziku zvlnenia najostrejšej časti čepele pri vysokej teplote či možnom zreagovaní noža s látkami v čistiacich prostriedkoch, ale nedbalo uložené nože môžu ostrím poškodiť útroby umývačky. Najlepšie je nečakať, nôž umyť a osušiť bezprostredne po použití, a potom uložiť na bezpečné miesto.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach