Prvotriednu čokoládu nájdete aj v bežnom obchode

Niet sporu o tom, že čokoláda je jednou z najobľúbenejších maškŕt. Poznali ju už pôvodní obyvatelia stredného Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred tritisíc rokmi. Aj v dnes je vyhľadávanou pochúťkou pre svoju špecifickú chuť a vôňu. Jej výhodou je, že ak sa konzumuje v primeranom množstve a dobrej kvalite, má, okrem skvelej chuti, aj pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Pre svoju obľubu si dokonca vyslúžila miesto v medzinárodnom kalendári. Každoročne  je 7. júl označovaný ako Deň čokolády.

Prvotriednu čokoládu

Vedci zistili, že čokoláda je unikátna potravina, ktorá okrem zážitku pri konzumácii dokáže pozitívne vplývať aj na ľudský organizmus. Kakaové bôby sú totiž bohaté na flavonoidy, ktoré majú antioxidačný účinok.

Čokoláda sa vyrába v rôznych farbách, tradičnej hnedej, bielej, ale už aj ružovej, ktorá sa vyrába z rubínových kakaových bôbov. Tie sú tiež jednou z odrôd kakaovníka, majú sladko-kyslú chuť s nepatrnou kakaovou arómou typickou pre tradičné čokolády. Okrem rôznych farieb sa čokoláda vyrába aj v nekonečnom množstve tvarov, v závislosti od účelu. Okrem tvaru tabuliek alebo iných geometrických tvarov sa vyskytuje vo forme rôznych figúrok, napr. zajaca alebo v tvare vajíčka ako Veľkonočná čokoláda, prípadne vo forme rôznych postavičiek či predmetov.

Okrem rôznych farieb a tvarov môže mať čokoláda aj rôzny obsah, a to vďaka príchutiam. Už Aztékovia do čokolády, vtedy ešte vo forme horkého koreneného nápoja, pridávali čili papričky, vanilku, škoricu, klinčeky či aníz. Neskôr sa známou stala mliečna čokoláda, ktorá vznikla primiešaním kondenzovaného mlieka. Na jej vzniku sa podieľal aj slávny Henry Nestlé, zakladateľ rovnomenného výrobcu potravín a nápojov. Firma sa dodnes venuje aj výrobe čokolády, ktorá je známa aj na našom trhu.

Pod značkou ORION sa vyrába už viac ako 120 rokov a aj vďaka nej je kvalitná čokoláda bežne dostupná vo väčšine našich obchodov. Napríklad, prémiové čokolády z radov ORION Horká 68 % Majstrovská edícia, ORION Duo a ORION Ateliér patria k tomu najlepšiemu, čo v bežnom obchode dostať. Majú intenzívnu, ale vyváženú chuť kakaa s jemnou konzistenciou a ich receptúra vychádza z dlhoročných skúseností lokálnych čokoládových majstrov. Sú obohatené o kúsky rôznych druhov ovocia, napríklad marhúľ, jahôd, pomaranča, čučoriedok či malín, s pridaním mandlí alebo orechov. Známa a veľmi obľúbená čokoláda je aj Študentská pečať, ktorá obsahuje bohatý mix ingrediencií – sušené ovocie, arašidy a želé. V súčasnej dobe je možné vychutnať si ju v rôznych variantoch: mliečnej, horkej, bielej, mliečnej s višňami, malinami, hruškou alebo s kokosom.

Všetky tieto zaujímavé kombinácie surovín dokážu uspokojiť každého milovníka skutočného čokoládového zážitku.