Potravinové alergie či intolerancie dokážu potrápiť nielen dospelých, ale aj deti. Vypustiť zo svojho jedálneho lístka určité druhy potravín je pritom veľmi náročné. Problematiku rôznych stravovacích obmedzení detí zisťoval v rámci svojho prieskumu projekt zdravej výživy „Viem, čo zjem“, ktorý je súčasťou globálneho programu Nestlé pre zdravie detí. Výsledky prieskumu ukázali, že takmer každé desiate dieťa vo veku 8 – 11 rokov je odkázané na určitú formu obmedzenia v stravovaní.
S rôznymi potravinovými alergiami či intoleranciami sa stretávame čoraz častejšie. Nie je preto prekvapením, že aj počet detí s takýmito zdravotnými problémami pribúda, a to paradoxne aj vďaka pokroku v medicíne. Práve moderné medicínske technológie dokážu správne a včas diagnostikovať aj tak nejasné symptómy, ako sú napríklad ťažkosti s dýchaním, ekzémy, bolesti hlavy, kŕče v bruchu, nadmerná únava, či dokonca celková nepohoda. Vďaka tomu vedia odborníci skôr určiť, o aký druh stravovacieho obmedzenia ide, a teda aké potraviny je nutné z jedálneho lístka dieťaťa vypustiť.
Prieskum preukázal, že takmer každé desiate dieťa navštevujúce 3. – 6. ročník základnej školy trpí nejakou formou stravovacieho obmedzenia. Viac ako polovica detí z tejto skupiny má alergiu na potraviny obsahujúce laktózu (51 %). Skoro každé piate dieťa zo skupiny detí so stravovacím obmedzením má problém s trávením určitých druhov ovocia alebo zeleniny. Pomerne rozšírená (11 %) je aj bezlepková diéta, či problémy s trávením orieškov a sóje (8 %), pričom aj mäsu a rybám sa musia vyhýbať 4 % detí z tejto skupiny. Ďalšími dôvodmi stravovacích obmedzení sú zdravotné problémy, ako napríklad detská obezita (6 %), metabolická porucha (2 %) či diabetes (1 %). Len minimum detí (1 %) nekonzumuje určité druhy potravín z dôvodu názorového presvedčenia svojich rodičov – vegetariánstva.
„Napriek tomu, že laktóza je u ľudí pomerne rozšíreným alergénom, je nevyhnutné si uvedomiť, že nutrične vyvážená strava detí bez tohto obmedzenia by mala obsahovať aj mliečne výrobky. Obzvlášť v detstve je konzumácia mliečnych výrobkov veľmi dôležitá. Sú totiž bohatým zdrojom vápnika, ktorý prispieva k zdravému vývinu a pevným kostiam,“ vysvetľuje MUDr. Jana Hamade, zástupkyňa hlavného hygienika ÚVZ SR a vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností. Pozitívnym zistením je, že až 83 % detí konzumuje mliečne výrobky 3 až 4-krát týždenne a iba 2 % detí ich nekonzumuje vôbec. Z toho vo väčšine prípadov (približne 3/4) sú dôvodom práve spomínané problémy s trávením mliečnych výrobkov a iba každé tretie dieťa ich odmieta konzumovať z dôvodu nechuti.
Projekt zdravej výživy „Viem, čo zjem“ je kombináciou zaujímavých prednášok o zdravom stravovaní a zábavných súťaži. Jeho cieľom je motivovať žiakov základných škôl vo veku 8 – 11 rokov k vyváženému životnému štýlu, správnym stravovacím návykom a podporiť ich záujem o pohybové aktivity. V aktuálnom školskom roku 2017/2018 prebieha už 2. ročník, do ktorého sa zapojilo 12 181 žiakov z 98 škôl Slovenska. Od októbra postupne prebiehajú školenia 1. lekcie, ktorej témou je v aktuálnom ročníku vyvážená strava. Školenia realizujú lektori z regionálnych pracovísk ÚVZ SR.