Tip šéfkuchára pre tip-top Štedrú večeru

Nepochybujeme, že máte recept na tú najdelikátnejšiu kapustnicu a od vašich medovníkov rozvoniava celý vchod. Ale predsa by sa našiel kulinársky tip, čo vašu Štedrú večeru vybrúsi k ešte väčšej dokonalosti.

Tip šéfkuchára

Zručne vykostiť rybu k sviatočnej večeri, to je hotová veda. Nie všetci majú trpezlivosť ponoriť sa do jej samoštúdia, a tak volia ľahšiu cestu – pripravia si na večeru kúpené filé. Prečo však nenabrať odvahu a neobnoviť tradíciu doma pripraveného vianočného kapra? Ak máte po ruke spoľahlivé náčinie a pár overených grifov, ako s ním obratne narábať, robota vám pôjde od ruky.

Základom je solídny nôž. Nie jeden, ale celú sadu vrátane praktického dreveného stojana, si teraz môžete zaobstarať so zľavou až 83 % a s garanciou mena Jamie Oliver. Je to jednoduché – stačí zbierať nálepky za každý nákup v supermarketoch BILLA a popri zásobení špajze na sviatky sa takto dostanete aj k novým kuchynským pomocníkom.

Šéfkuchár Daniel Hrivňák, známy z televízneho varenia, si práve Jamieho nože pochvaľuje pre ich dobrý úchyt a výhodnú cenu. „Oceňujem rukoväť, ktorá perfektne sadne do ruky, a ich finančnú dostupnosť. V dnešnej dobe sa naozaj dajú nájsť aj nože vo veľmi dobrej kvalite a v ekonomickom variante.“

Expert na kulinársky kumšt špeciálne k Štedrej večeri odporúča ako prvú voľbu porciovací nôž, ktorý nechýba ani v Jamieho kolekcii. „Obrovskou výhodou tohto noža je jeho čepeľ, ktorá sa hravo dostane pod kosť.“

Gazdinky, rovnako ako zruční páni so záľubou vo varení, tiež ocenia alternatívne využitia tohto noža. „Pri ovocí s ním dokážeme ľahšie krájať jednotlivé kusy. To znamená, že napríklad pri citrusoch rýchlo oddelíme dužinu od šupky. A aj očistenie mäsa od blán je s týmto nožom hračkou,“ hovorí Hrivňák.

A na čo si dávať pozor? „Zásadnou chybou v domácnosti je to, že nôž nie je dostatočne nabrúsený.  Poprípade si nevezmeme na daný proces vhodný nôž,“ upozorňuje odborník na prípravu jedál. S ostrým, typovo dobre zvoleným a kvalitným nožom ale nemusí byť ani vykosťovanie ryby prácna a zbytočne komplikovaná záležitosť.  „Stačí oddeliť hlavu od trupu a potom dlhými rezmi popri chrbtici lícovať trupovú kosť až k bruchu. Keďže nôž má čepeľ dlhú okolo dvadsať centimetrov, nie je to až také zložité,“ ubezpečuje šéfkuchár.

Ak vás zaujíma, ako si pripravuje rybu na vianočný stôl Daniel Hrivňák, pozrite si video:

https://www.facebook.com/danielhrivnak.sk/videos/1536143809803023/.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach