Trstina to vyhráva

Trstina to vyhrávaNie je cukor ako cukor. Najlepšie to potvrdzuje životná skúsenosť Španielov, ktorí pri pití kávy nezabudnú pripomenúť:  „keď sladiť, tak  len s cukrom z trstiny“. Káva je tak nielen  sladšia,  dokonca aromatickejšia, slovom lepšie chutí. A majú pravdu.  Lenže  to nie je ešte všetko: cukor z trstiny je dokonca  zdravší ,  obsahuje množstvo látok (železo, vápnik) , ktoré ovplyvňujú kvalitu života.. Navyše je  aj  ľahšie stráviteľný. Dosť dôvodov na to, aby sme uprednostnili hnedý cukor pred bielym.

Čo tiež ešte hovorí v prospech hnedého, teda trstinového cukru je fakt, že pri jeho spracovaní sa zachovávajú cenné prírodné zložky, keďže surovina neprechádza viacnásobnou rafináciou. Má tiež vyšší  obsah jednoduchých ovocných cukrov – glukózy a fruktózy, čo ho uprednostňuje pred cukrom z repy. Napriek týmto vlastnostiam, upadol hnedý trstinový cukor  do zabudnutia. Aj keď ide o historicky  najstaršie sladidlo, ktorého  pôvod treba hľadať v Novej Guiney, u nás sme jeho chuť veľmi dlho postrádali. Darmo by sme ho v predajniach hľadali. Jednoducho sa k nám nedovážal. Preto sa  u nás uprednostňoval len cukor z repky a ak sa hnedý cukor z trstiny aj objavil,  väčšinou bol len akousi atrakciou, raritou na stole.  Prišiel však rok 2007, ktorý bol rozhodujúcim  rokom pre cukrovar  v Seredi .  Vtedy sa totiž  začalo  s distribúciou  prvých zlatožltých kryštálov cukru na náš trh.  Od tej doby záujem o hnedý trstinový  cukor  neustále stúpa. Nasvedčuje tomu aj fakt, že na pultoch predajní sa stalo toto sladidlo rovnocenným partnerom v ponuke, a to dokonca v mnohých podobách. Gazdinky si k nemu našli tiež veľmi rýchlo cestu, predovšetkým pre jeho pozitívne vlastnosti, takže  čoraz častejšie  siahajú, najmä po hnedom trstinovom cukre kryštálovom v 500 gramovom  balení. Zrejme aj  preto, že má oveľa širšie použitie v kuchyni. Pre kávičkárov je zasa vhodný hnedý trstinový cukor kockový, ktorý sa ponúka v 500 gramovom  balení a v 4,5 gramových tyčinkách  v 225 gramovej   dóze.  Spotreba hnedého trstinového cukru má u nás vzostupný trend, čo z  historického hľadiska  znamená, že je to návrat k najstaršiemu sladidlu. Možno aj preto, že má krásnu farbu, skvelú chuť a exotický pôvod.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach