Nie je cukor ako cukor. Najlepšie to potvrdzuje životná skúsenosť Španielov, ktorí pri pití kávy nezabudnú pripomenúť: „keď sladiť, tak len s cukrom z trstiny“. Káva je tak nielen sladšia, dokonca aromatickejšia, slovom lepšie chutí. A majú pravdu. Lenže to nie je ešte všetko: cukor z trstiny je dokonca zdravší , obsahuje množstvo látok (železo, vápnik) , ktoré ovplyvňujú kvalitu života.. Navyše je aj ľahšie stráviteľný. Dosť dôvodov na to, aby sme uprednostnili hnedý cukor pred bielym.
Čo tiež ešte hovorí v prospech hnedého, teda trstinového cukru je fakt, že pri jeho spracovaní sa zachovávajú cenné prírodné zložky, keďže surovina neprechádza viacnásobnou rafináciou. Má tiež vyšší obsah jednoduchých ovocných cukrov – glukózy a fruktózy, čo ho uprednostňuje pred cukrom z repy. Napriek týmto vlastnostiam, upadol hnedý trstinový cukor do zabudnutia. Aj keď ide o historicky najstaršie sladidlo, ktorého pôvod treba hľadať v Novej Guiney, u nás sme jeho chuť veľmi dlho postrádali. Darmo by sme ho v predajniach hľadali. Jednoducho sa k nám nedovážal. Preto sa u nás uprednostňoval len cukor z repky a ak sa hnedý cukor z trstiny aj objavil, väčšinou bol len akousi atrakciou, raritou na stole. Prišiel však rok 2007, ktorý bol rozhodujúcim rokom pre cukrovar v Seredi . Vtedy sa totiž začalo s distribúciou prvých zlatožltých kryštálov cukru na náš trh. Od tej doby záujem o hnedý trstinový cukor neustále stúpa. Nasvedčuje tomu aj fakt, že na pultoch predajní sa stalo toto sladidlo rovnocenným partnerom v ponuke, a to dokonca v mnohých podobách. Gazdinky si k nemu našli tiež veľmi rýchlo cestu, predovšetkým pre jeho pozitívne vlastnosti, takže čoraz častejšie siahajú, najmä po hnedom trstinovom cukre kryštálovom v 500 gramovom balení. Zrejme aj preto, že má oveľa širšie použitie v kuchyni. Pre kávičkárov je zasa vhodný hnedý trstinový cukor kockový, ktorý sa ponúka v 500 gramovom balení a v 4,5 gramových tyčinkách v 225 gramovej dóze. Spotreba hnedého trstinového cukru má u nás vzostupný trend, čo z historického hľadiska znamená, že je to návrat k najstaršiemu sladidlu. Možno aj preto, že má krásnu farbu, skvelú chuť a exotický pôvod.