Viete, ako správne zamraziť ovocie a zeleninu?

Leto je obdobím, kedy si s radosťou pochutnávame na čerstvom ovocí a zelenine. Častokrát riešime dilemu, čo s bohatou úrodou. Spôsobov konzervovania potravín je hneď niekoľko. Chutné ovocie a zeleninu môžeme vysušiť, zavariť alebo zamraziť. Mrazenie je najpraktickejším, a predovšetkým najzdravším spôsobom uchovávania potravín.

ako správne zamraziť ovocie a zeleninu

Vďaka mrazeniu si môžeme vychutnať čerstvé ovocie a zeleninu počas celého roka. Dochádza pri ňom k zastaveniu všetkých procesov, čím sa zachovajú vitamíny, štruktúra a aróma plodov. Podstatné je však rýchle zmrazenie, ideálne v tenkých vrstvách a pri vysokom výkone. Niektoré mrazničky majú v sebe zabudovanú aj funkciu rýchleho zmrazovania, ktorá je ideálna pri takomto spracovaní plodov. „Súčasné modely ponúkajú množstvo aktívnych funkcií, ktoré používateľom prinášajú čoraz viac komfortu,“ hovorí Rudolf Baranovič, odborník zo spoločnosti NAY. „Za zmienku určite stojí No Frost – funkcia eliminujúca tvorbu námrazy vo vnútornom priestore, ktorá okrem menších nárokov na energiu zaručí aj väčšiu životnosť zariadenia,“ dodáva.

Mrazenie ovocia a zeleniny nie je žiadna veda, treba však zachovať určitý postup. Len tak sa v plodoch zaručene zachovajú všetky živiny a budú rovnako chutné ako v lete. Prvým dôležitým krokom je zmraziť ich hneď po zbere. Zbytočným skladovaním ich oberáme o dôležitý vitamín C. Vytriediť treba všetky prezreté, nezrelé kúsky, ale aj tie s náznakmi poškodenia. Mrazením sa nežiadúce hnilobné procesy nezničia, len pozastavia. Preto spracovávame len kvalitné a pevné plody.

Ako zamraziť ovocie

Tvrdenie, že pred mrazením by sme ovocie nemali umývať, nie je pravdivé. Vytriedené ovocie, ešte v celku, so všetkými stopkami, lístkami a kôstkami poriadne opláchneme v studenenej vode. Dáme odkvapkať na čistú kuchynskú utierku. Až po vyschnutí plody očistíme od stopiek, rozkrojíme, prípadne odkôstkujeme. Takto predídeme zbytočnému nasiaknutiu vody, ktorá by počas mrazenia narušila štruktúru ovocia. Vysušené, očistené a odkôstkované ovocie poukladáme na tácku vedľa seba a dáme rýchlo predmraziť pri teplote mínus 26 až mínus 23 stupňov približne na jednu hodinu. Až takto predmrazené plody môžeme zabaliť do mikroténových vrecúšok alebo nádobiek. Označíme dátumom mrazenia a uskladníme v mrazničke pri teplote približne mínus 13 stupňov.

ako správne zamraziť ovocie a zeleninu

Ako zamraziť zeleninu

Postup mrazenia zeleniny sa trochu líši od mrazenia ovocia. Zeleninu očistíme a nakrájame na požadované kúsky. Pre zachovanie živín a vitamínov je ideálne krátke predvarenie približne 2 – 3 minúty, záleží od typu zeleniny. Ak vynecháme úpravu blanšírovaním, zelenina si svoje výživné hodnoty uchová, ale len na 3 mesiace. Predvarené kúsky precedíme a vložíme do studenej vody, aby sa prudko schladili. Schladenú zeleninu opäť scedíme a necháme vysušiť na čistej kuchynskej utierke. Potom opakujeme postup rýchleho predmrazenia. Po hodine zeleninu vyberieme,  podľa potreby zabalíme do vrecúšok alebo nádobiek a označíme dátumom mrazenia. Takto uchovanú zeleninu a ovocie spotrebujeme do pol roka od mrazenia.

ako správne zamraziť ovocie a zeleninu

Rýchly sprievodca, ako si vybrať kombinovanú chladničku

  • Prvým parametrom, podľa ktorého by sme sa mali riadiť pri výbere chladničky, je reálny priestor určený na jej umiestnenie. Treba mať tiež na pamäti, že veľkosť chladničky závisí aj od počtu členov v domácnosti. Kapacita na jednu osobu je približne 70 l objemu chladničky a 20 l objemu mrazničky.
  • Pri výbere by sme mali sledovať i energetickú triedu, keďže chladničky sú zapnuté neustále. Úsporné zariadenia bývajú síce drahšie, avšak do úvahy treba brať nielen vstupné ale aj prevádzkové náklady.
  • Za zváženie stojí, či chceme voľne stojace zariadenie, alebo sa rozhodneme pre model s možnosťou zabudovania do kuchynskej linky. Výhodou takejto zabudovanej chladničky je, že prispeje k jednotnému dizajnu kuchyne.
  • V súčasnosti sú na trhu moderné zariadenia s rôznymi aktívnymi funkciami, ktoré ponúkajú spotrebiteľom komfort pri ich používaní. Aj vnútorný priestor disponuje mnohými inovatívnymi riešeniami ukladania. Je len na nás čomu dáme prednosť

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach