Alsaský osúch

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Suroviny na Alsaský osúch:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 300 ml vody
  • 15 g soli
  • 1 PL olivového oleja

Na ozdobenie: kyslá smotana, slaninka, salám, šunka, cibuľka, oregano, tymián, rajčinový pretlak…a pod. – čo chladnička dá 😊 #peciemzozasob

Alsaský osúch
www.vitis.sk

Postup:

V mise zmiešame oba druhy múk a soľ. Do vlažnej vody nasypeme soľ a sušené droždie, zamiešame, kým sa nerozpustia. Vodu a olej vlejeme do múky a miesením vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté fóliou nakysnúť na dvojnásobok objemu. Medzitým si pripravíme rôzne druhy oblôh na osúchy, výhodou tohto receptu je, že môžeme kombinovať čokoľvek, čo nájdeme v chladničke. Náš tip: výborne chutí kombinácia kyslej smotany, slaninky, cibule a byliniek. Ďalšou možnosťou je potrieť cesto rajčinovým pretlakom, posypať cibuľkou, šunkou a pod. Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti, premiesime ich a necháme krátko podkysnúť.  Podkysnuté bochníky cesta rozvaľkáme na obdĺžnik, ten prenesieme na papier na pečenie a položíme ho na kuchynskú doštičku, aby sa nám potom cesto dobre prenášalo do rúry.  Rúru, do ktorej sme vložili prázdny plech, rozohrejeme na 250 stupňov. Cesto na povrchu potrieme kyslou smotanou alebo rajčinovým pretlakom, posypeme nakrájanou cibuľkou, slaninou alebo šunkou, salámou, párkom…atď., posypeme bylinkami, korením a pod.  Vložíme do rozohriatej rúry tak, že cesto s papierom opatrne stiahneme z doštičky a položíme ho na rozhorúčený plech. Pečieme asi 8-9 minút, kým sa okraje cesta nezačnú sfarbovať do tmava.

Podávame k poháru dobrého červeného vínka, napr. Cabernet Sauvignon, slovenské odrodové víno z radu Vitis Galéria. Toto víno patrí medzi najobľúbenejšie a najušľachtilejšie červené odrody pre svoju vôňu a chuť, no aj dobrú prispôsobivosť na rôzne klimatické podmienky a pôdu. V intenzívnej vôni bobuľového ovocia objavíte najmä vôňu čiernych ríbezlí. Zrením získava harmonický nádych dymu a čokolády.

Dobrú chuť Vám praje Vitis !

www.vitis.sk

www.najnapoje.sk

Recept a foto: @SistersBakery.sk

Mohlo by vás zaujímať

Smotanový posúch

Smotanový posúch

90 minútSuroviny na smotanový posúch: 400 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 300 až 500 ml vlažného mlieka polotučného, 100 až 200 ml oleja, 1 ČL… Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach