Aromatická sviečková s lososom – suroviny (rozpočet pre 4 osoby):
1 bravčová sviečková, 2 strúčky cesnaku, 2 lyžičky Podravky ochucovadla s bylinkami, 1 lyžica citrónovej šťavy, 50 g olív bez kôstky, 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate, 3 lyžice smotany na varenie, 3 lyžice olivového oleja, 50 g údeného lososa, 30 g masla, 50 ml bieleho vína
Kôprová omáčka:
100 ml kyslej smotany, 100 ml jogurtu, strúčik cesnaku, trošku soli a čierneho korenia, 1 lyžica nakrájaného čerstvého kôpru
Postup:
Bravčovú sviečkovú narežeme pozdĺžne, tak, aby ostala na jednom konci spojená a vznikol nám jeden veľký plát mäsa. Mäso vyklepeme, z oboch strán potrieme Podravka ochucovadlom s bylinkami a pokvapkáme citrónovou šťavou. Olivy, cesnak, olivový olej a smotanu na varenie rozmixujeme. Pridáme petržlenovú vňať a spomenutou zmesou potrieme jednu stranu pripravenej sviečkovej. Pozdĺž okraja sviečkovej poukladáme údeného lososa, mäso zrolujeme a pripevníme špáradlami. V panvici roztopíme maslo, položíme naň roládu a opražíme zo všetkých strán.
Mohlo by vás zaujímať
Roládu spolu s tukom položíme na plech, pridáme trochu vody a pečieme v rúre na 180 – 200 °C asi 25 minút. Počas pečenia roládu podľa potreby ešte podlejeme vodou. Pred koncom pečenia pridáme víno. Pečenú roládu trochu necháme ochladnúť, odstránime špáradlá a dáme na teplé miesto. Omáčku, v ktorej sa roláda piekla scedíme, podľa potreby pridáme ešte trochu vody a krátko necháme zovrieť. Kyslú smotanu pomiešame s jogurtom, pretlačeným cesnakom a kôprom. Trochu dosolíme a okoreníme. Upečenú roládu nakrájame na plátky a ešte kým sú teplé prelejeme omáčkou z pečenia. K aromatickej sviečkovej s lososom podávame varenú ryžu a kôprovú omáčku.
Malé rady: Narezaný plát sviečkovej obalíme priesvitnou fóliou a následne vyklepeme.