Vyskúšajte náš recept na skvelý slivkový koláč s tvarohom a posýpkou
Suroviny na babičkin slivkový koláč:
Na mrveničku: 200 g hladkej múky, 100 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na cesto: 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 150 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 4 vajcia, 100 g hladkej múky, 50 g Gustinu jemného kukuričného škrobu, 1 zarovnaná kávová lyžička kypriaceho prášku do pečiva, nastrúhaná kôra z polovice chemicky neošetreného citróna
Na náplň: 500 g polotučného tvarohu, 50 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, šťava z polovice citróna, 100 ml mlieka, 1 kg sliviek, 1 balíček škoricového cukru
Na ozdobenie: 1 zarovnaná polievková lyžica práškového cukru
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu mrveničky v mise ručne alebo ručným miesičom spracujeme múku, cukor, vanilínový cukor a maslo alebo margarín. Na prípravu cesta vyšľaháme maslo, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Postupne pridávame vajcia a vyšľaháme. Múku premiešame so škrobom a kypriacim práškom a ručne vmiešame spoločne s citrónovou šťavou do peny. Hotové cesto rozotrieme na vymastený plech.
Mohlo by vás zaujímať
Na prípravu náplne vymiešame tvaroh, cukor, vanilínový cukor, citrónovú šťavu a mlieko elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Hotovú náplň rozotrieme na cesto a poukladáme na ňu umyté a rozpolené slivky. Posypeme škoricovým cukrom a mrveničkou, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Upečený múčnik necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.