Babičkin slivkový koláč

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Vyskúšajte náš recept na skvelý slivkový koláč s tvarohom a posýpkou

Suroviny na babičkin slivkový koláč:

Na mrveničku: 200 g hladkej múky, 100 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g zmäknutého masla alebo margarínu

Na cesto: 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 150 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 4 vajcia, 100 g hladkej múky, 50 g Gustinu jemného kukuričného škrobu, 1 zarovnaná kávová lyžička kypriaceho prášku do pečiva, nastrúhaná kôra z polovice chemicky neošetreného citróna

Na náplň: 500 g polotučného tvarohu, 50 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, šťava z polovice citróna, 100 ml mlieka, 1 kg sliviek, 1 balíček škoricového cukru

Na ozdobenie: 1 zarovnaná polievková lyžica práškového cukru

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)

slivkový koláč

Postup:

Na prípravu mrveničky v mise ručne alebo ručným miesičom spracujeme múku, cukor, vanilínový cukor a maslo alebo margarín. Na prípravu cesta vyšľaháme maslo, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Postupne pridávame vajcia a vyšľaháme.  Múku premiešame so škrobom a kypriacim práškom a ručne vmiešame spoločne s citrónovou šťavou do peny. Hotové cesto rozotrieme na vymastený plech.

Mohlo by vás zaujímať

Nekysnutý slivkový koláč

Nekysnutý slivkový koláč

45 minútSuroviny na nekysnutý slivkový koláč: 300 g chlebovej hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1 čajová lyžička pomletej citrónovej kôry, 150 g masla, 3 polievkové… Čítaj ďaľej

Na prípravu náplne vymiešame tvaroh, cukor, vanilínový cukor, citrónovú šťavu a mlieko elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Hotovú náplň rozotrieme na cesto a poukladáme na ňu umyté a rozpolené slivky. Posypeme škoricovým cukrom a mrveničkou, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Upečený múčnik necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach