1 porcia: 960 kJ / 23 kcal
Baklava s vlašskými orechmi – suroviny:
2 balíčky lístkového cesta, cukrový sirup (1 lyžica citrónovej šťavy, 350 g kryštálového cukru, 350 ml vody, 1 lyžica medu), 250 g masla, 350 g očistených na hrubo pomletých mandlí a orechov, 120 g práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 1 lyžička škorice
Postup:
Najskôr uvaríme sirup, ktorý necháme vychladnúť. Potom si pripravíme plnku – hrubo postrúhané orechy a mandle opečieme na masle, pridáme cukor a škoricu a premiešame. Lístkové cesto rozdelíme na osem častí a rozvaľkáme na tenké plátky. Rozvaľkané plátky potrieme maslom a orechovou zmesou, poukladáme ich na seba.
Mohlo by vás zaujímať
Potom takto pripravené cesto zrolujeme do závinu, vytvoríme tvar slimáka a dáme na dobre vymastený plech. Upečieme. Vychladnutú baklavu polejeme sirupom a posypeme orechami. Baklava s vlašskými orechmi je vhodná ku káve.