60 minútEnergia: 365 kcal.
Lahodný banánový chlebíček poteší sladkou rumovo-karamelovou polevou.
Suroviny na Banánový chlebíček s rumovo-karamelovou polevou ( vystačí na asi 12 porci ):
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva
- 200 g cukru
- štipka soli
- ½ KL mletej škorice
- 200 g rozpusteného masla
- 3 banány
- 2 vajcia
- 50 g nasekaných vlašských orechov
Na polevu:
- 200 g práškového cukru
- 50 ml vody
- 125 ml smotany na šľahanie
- 1 ½ PL tmavého rumu
Ešte potrebujeme:
- formu na biskupský chlebíček
- (30 × 11 cm)
Postup:
1.Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, soľou a škoricou. Pridáme maslo, roztlačené banány, vajcia a orechy a vymiešame vareškou dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 60 minút
- Doba pečenia: asi 55 – 60 minút
2.Banánový chlebíček necháme vychladnúť a odoberieme ho z formy.
3. Na prípravu polevy na panvici privedieme do varu cukor s vodou a za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Opatrne prilejeme smotanu s rumom a krátko povaríme. Odstavíme a necháme asi 30 minút chladnúť. Potom polevu natrieme na povrch chlebíčka.
Mohlo by vás zaujímať
TIP:
Povrch chlebíčka môžeme posypať vlašskými orechmi.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1451 kJ / 365 kcal | 1239 kJ / 296 kcal |
Tuky | 20 g | 17 g |
Sacharidy | 22 g | 19 g |
Bielkoviny | 3,7 g | 3,2 g |
Zdroj: Dr.Oetker