Tento recept používali už naše babičky, ktoré veľmi dobre vedeli, že príroda nám poskytuje veľa liečivých byliniek a dá sa v prírode nájsť liek takmer na všetko.
Bazový likér, rovnako ako mnoho ďalších podporuje trávenie a tak si môžete po každom jedle dopriať malý pohárik..:-)
Suroviny na bazový likér:
1 l vody
1 kg cukru
2 PL mletej zrnkovej kávy
1/2 l rumu alebo 1/4 l čistého 90% liehu
Postup:
Bazové bobuľky oberte aj so stopkami, doma ich poumývajte a otrhajte so stopiek. Na oberanie bobuliek so stopiek môžete použiť vidličku. Ide to s ňou celkom ľahko. Obraté bobuľky odmerajte odmerkou. K 2 litrom bazových bobuliek pridajte do hrnca 1 liter vody a povarte všetko spolu asi 20 minút. Potom šťavu preceďte, pridajte 1 kg cukru a varte ďaľších 20 minút. Následne pridajte vanilkový cukor a mletú zrnkovú kávu a nechajte prejsť varom ešte asi 5 minút. Pokiaľ vám vadí zrnková káva, môžete použiť aj instantnú. Až všetko vychladne dolejte alkohol alebo rum.
Mohlo by vás zaujímať
Likér uskladnite v chlade a v tme.
Bazový likér je vraj liek na rôzne neuralgie, bolesti hlavy, bolesti kĺbov atď..