Suroviny na Bobáľky s makom:
Kvások:
- 100 ml 3,5 % plnotučného mlieka
- 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
- 15 g čerstvého droždia
- 1 ČL polohrubej múky
Cesto:
- 200 g polohrubej múky
- 40g masla
- 1vaječný žĺtok
- štipka soli
Posýpka:
- mletý mak, maslo a med podľa chuti
Postup:
V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.
V mise zmiešame múku, štipku soli, rozpustené maslo a vaječný žĺtok. Prilejeme kvások a vymiesime cesto. Necháme ho vykysnúť prikryté na teplom mieste asi 45 minút alebo použijeme v rúre program na kysnutie cesta.
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku posypanú polohrubou múkou. Vytvarujeme do hrubšieho valčeka a rozdelíme na 4 kúsky. Každý kúsok vyšúľame do valčeka o priemere 1,5 až 2 cm. Valčeky pokrájame na 1,5 až 2 cm veľké kúsky. Aby boli krajšie, vytvarujeme každý kúsok do guľky v jemne naolejovaných dlaniach.
Guľôčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných rozostupoch. Pečieme 18 minút pri teplote 180°C.
Mlieko zohrejeme a zalejeme ním bobáľky. Necháme 2 minúty postáť a vyberieme. Ak sú tvrdšie, necháme ich v mlieku o minútu-dve dlhšie.
Posypeme makom, polejeme rozpusteným maslom a pridáme med. Uvedené ingrediencie pridávame podľa chuti. Maslo premiešame a môžeme servírovať. Počas servírovania môžeme opäť ľahko poliať rozpusteným maslom.
Tip šéfkuchára:
Na zážitkovú podobu tohto dezertu použijeme uvarený vanilkový krém s mletým makom a k tomu rozmixované prepasírované mrazené maliny.