Bôčiková roláda plnená bylinkami má trocha náročnejšiu prípravu, ale výsledok stojí za to! Určite si pochutí celá rodina a najmä mužská časť.:-)
Suroviny na bôčikovú roládu plnenú bylinkami ( rozpočet na 4 porcie):
800 g bravčového bôčika bez kosti
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie
celá rasca na posypanie mäsa
4 hrste byliniek ( tymián, rozmarín, petržlenová vňať, šalvia )
4 hrste strúhanky
2 cibule
40 g masla
Postup:
Z bôčika si najskôr pripravíme plát mäsa. Ak nie ste skúsení, tento úkon si nechajte pripraviť v mäsiarstve. Skúsenejší to zvládnu aj doma. Takto pripravené mäso jemne naklepeme, z oboch strán osolíme, okoreníme a posypeme rascou.
Bylinky umyjeme, osušíme a posekáme najemno. Posekané bylinky dáme do misky, do ktorej pridáme strúhanku a všetko dobre spolu premiešame. Takto pripravenú zmes navrstvíme na mäsový plát, ktorý spolu s bylinkami stočíme do rolády a zviažeme potravinárskou niťou alebo špagátikom.
Očistíme cibuľu, umyjeme ju a pokrájame na tenké kolieska. Mäso vložíme do pekáča primeranej veľkosti a posypeme ho pokrájanou cibuľou. Všetko pečieme spolu vo vyhriatej rúre na 160 stupňov 40 minút z jednej strany a 40 minút z druhej strany.
Asi po prvých dvadsiatich minútach pečenia mäso podlejeme 100 ml vody. Priebežne počas pečenia mäso polievame výpekom a postupne dolievame odparenú vodu.
Upečenú roládu vyberieme z pekáča a do výpeku vmiešame maslo. Pred podávaním z rolády odstránime špagátik aby sme ju mohli pokrájať na plátky. Bôčikovú roládu plnenú bylinkami podávame so zemiakmi alebo s chlebom a šalátom.