Suroviny na bravčové karbonátky so slaninou (rozpočet pre 4 osoby):
1 žemľa, 2 cibule, 600g mletého mäsa, soľ, korenie, sladká mletá paprika, tymián, 8 plátkov anglickej slaniny, 200g mrkvy, 1,2 kg kelu, 20g masla, 3/8 l zeleninového vývaru, šálka sladkej smotany, lyžička solamylu, petržlenová vňať na zdobenie
Postup:
Žemľu namočíme do vody, cibuľu pokrájame nadrobno. Vytlačenú žemľu, polovicu množstva cibule a vajce zmiešame s mletým mäsom. Dochutíme soľou, korením a tymiánom. Z takto pripravenej zmesi vytvarujeme medailonky, ktoré obtočíme dokola anglickou slaninou. Medailonky poukladáme na plech a pečieme v predhriatej rúre. Mrkvu a kel očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. V panvici rozpálime tuk a vložíme do nej druhú polovicu cibule s pokrájanou zeleninou. Podlejeme vývarom a necháme dusiť asi desať minút. Pridáme smotanu a zahustíme solamylom, ktorý rozmiešame v troške vody. Bravčové karbonátky so slaninou podávame napríklad so zemiakmi.