Brusnicové hrnčeky

Doba prípravy 60 minútEnergia: 396 kcal.Náročnosť

Brusnicové hrnčeky – kysnuté hrnčeky s vôňou Perníkového korenia

Suroviny na brusnicové hrnčeky (vystačí asi na 10 ks):

Brusnicové hrnčeky

Na cesto:

  • 100 g sušených brusníc
  • 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • ¼ KL mletej škorice
  • ¼ KL perníkového korenia
  • 4 PL jablkového octu
  • 200 ml mlieka
  • 125 g masla
  • 430 g hladkej múky
  • 1 balíček droždia
  • 70 g cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 50 g mandľových hranolčekov

Na potretie a posypanie:

  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 zarovnané PL práškového cukru

Ešte potrebujeme:

  • elektrický ručný šľahač
  • plech na pečenie
  • 10 teplovzdorných hrnčekov (250 ml)

Postup:

Na prípravu cesta v miske zmiešame brusnice, kôru, škoricu a korenie. Pridáme ocot, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, cukrom a soľou. Pridáme vajce, mlieko s rozpusteným maslom, zmes s brusnicami a mandle a ručne vypracujeme dohladka. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť.

Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche krátko prepracujeme, vytvoríme valček a nakrájame ho na 10 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvoríme guľu a vložíme ju do vymasteného a múkou vysypaného teplovzdorného hrnčeka. Hrnčeky poukladáme na plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Čas pečenia: asi 40 minút
  • Čas prípravy: asi 60 minút

Povrch pečiva ihneď po upečení potrieme pomocou štetca alebo pierka rozpusteným maslom a pocukrujeme.

TIP: Namiesto sušených brusníc môžeme použiť hrozienka alebo iné sušené ovocie nakrájané na malé kúsky.

Nutričné hodnoty:


na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1658 kJ / 396 kcal1319 kJ / 315 kcal
Tuky18,89 g14,99 g
Sacharidy48,46 g38,46 g
Bielkoviny7,98 g6,33 g

Zdroj: Dr.Oetker