Brusnicové hrnčeky – kysnuté hrnčeky s vôňou Perníkového korenia
Suroviny na brusnicové hrnčeky (vystačí asi na 10 ks):
Na cesto:
- 100 g sušených brusníc
- 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
- ¼ KL mletej škorice
- ¼ KL perníkového korenia
- 4 PL jablkového octu
- 200 ml mlieka
- 125 g masla
- 430 g hladkej múky
- 1 balíček droždia
- 70 g cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 50 g mandľových hranolčekov
Na potretie a posypanie:
- 50 g rozpusteného masla
- 2 zarovnané PL práškového cukru
Ešte potrebujeme:
- elektrický ručný šľahač
- plech na pečenie
- 10 teplovzdorných hrnčekov (250 ml)
Postup:
Na prípravu cesta v miske zmiešame brusnice, kôru, škoricu a korenie. Pridáme ocot, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, cukrom a soľou. Pridáme vajce, mlieko s rozpusteným maslom, zmes s brusnicami a mandle a ručne vypracujeme dohladka. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche krátko prepracujeme, vytvoríme valček a nakrájame ho na 10 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvoríme guľu a vložíme ju do vymasteného a múkou vysypaného teplovzdorného hrnčeka. Hrnčeky poukladáme na plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Čas pečenia: asi 40 minút
- Čas prípravy: asi 60 minút
Mohlo by vás zaujímať
Povrch pečiva ihneď po upečení potrieme pomocou štetca alebo pierka rozpusteným maslom a pocukrujeme.
TIP: Namiesto sušených brusníc môžeme použiť hrozienka alebo iné sušené ovocie nakrájané na malé kúsky.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1658 kJ / 396 kcal | 1319 kJ / 315 kcal |
Tuky | 18,89 g | 14,99 g |
Sacharidy | 48,46 g | 38,46 g |
Bielkoviny | 7,98 g | 6,33 g |
Zdroj: Dr.Oetker